Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

HUMANOST NA DELU!

Komšiji mobom zidaju kuću!

Autor: Željko Dulanović | 09.11.2012 - 07:11:00h | Komentara: 1

Milomiru Stojiću (51) iz Debelje kod Nove Varoši komšije mobom zidaju kuću na zgarištu brvnare, koja je uoči Nove godine stradala u požaru.

Nov krov nad glavom:  Milomir ispred kuće  koju mu grade komšije

Nov krov nad glavom: Milomir ispred kuće koju mu grade komšije

Otkako je ostao bez porodičnog doma, Stojić živi u trošnoj štali, pod istim krovom sa kravom Šaruljom, koja mu je jedini pomena vredan imetak.


Kućerak površine dvadesetak kvadrata ovih dana stavljen je pod krov, a pokretači inicijative za obnovu očekuju da će objekat biti spreman za stanovanje pre mraza i snegova i da će Stojić predstojeću zimu provesti u toplom. U akciji koju su pokrenuli Milanko Popović i Dragan Kurćubić iz susednih Božetića, meštani su do sada prikupili desetak kubika građe i oko 150.000 dinara, koliko je obezbedila i opština.

- Čim vremenske prilike dozvole, omalterisaćemo zidove i sakupljati nameštaj, od šporeta do kreveta, stola i posuđa, kako bi se Milomir uselio pre zime. Zapeće za patose, nešto stolarije i struju, ali se nadamo masovnijem odzivu meštana. Nakon što mu je izgorela brvnara, Stojić spava u jaslama i živi u nehumanim i nehigijenskim uslovima, pa je sevap pomoći - kaže Popović.

Jedina imovina: Milomir sa Šaruljom pred štalom

Jedina imovina: Milomir sa Šaruljom pred štalom


Stojić je do pre 18 godina radio u novovaroškom „Ineks-napretku“ kao transportni radnik, kada se po propasti tog trgovinskog preduzeća vratio u trošnu kuću roditelja koji su živeli u bedi, hendikepirani i zaboravljeni od svih. Onda se sudbina krajem decembra još jednom surovo poigrala sa ovim gorštakom, koji je i pre požara živeo u oskudici i čija je kuća jedina bez struje u sedam okolnih sela.

- Hvala komšijama i dobrim ljudima koji su mi se našli u nevolji. Celu zimu sam proveo u strahu da će krov štale popustiti pod teretom snega i ne znam kako bih pregrmeo i predstojeću zimu. To što su mi jasle postelja, a naramak sena trpeza nekako bi se i trpelo da nije mraza. Iz Crvenog krsta su mi zimus poslali peć na drva, ali nisam imao gde da založim vatru – kaže Stojić.
Poslednji komentari
  • mile Vreme: 19.12.2012 21:28h

    10 m3 gradje ,za ovu kucicu he,he,srpska posla.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP