Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KURŠUMLIJA

Konjem "prevezli" srčanog bolesnika

Autor: Beta | 14.12.2014 - 21:16:00h | Komentara: 2

Zdravstveni radnici Hitne službe kuršumlijskog Doma zdravlja večeras su na konju prevezli pacijenta P.V. (81) iz planinskog sela Trpeze, nakon što im se sanitetsko vozilo zaglavilo na putu do tog sela.

Konj

Ekipa Hitne službe je sanitetskim vozilom pokušala da se probije do planinskog sela koje je od grada udaljeno oko 50 kilometara, međutim zbog lošeg puta, nepristupačnog terena i snega vozilo se zaglavilo na putu, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj službi.
U blizini nije bilo seskih kuća, niti signala za mobilnu telefoniju, pa su glavni medicinski tehničar Novak Novaković i vozač saniteta nastavili put do pacijenta pešice, preko Radan planine.

Pošto je pacijent težak srčani bolesnik, zdravstveni radnici su bili prinuđeni da ga transportuju na konju po planini, nekoliko kilometara do zaglavljenog sanitetskog vozila.

"Teški terenski uslovi nama nisu predstavili problem da pešačimo do kuće pacijenta. Međutim, pacijenta drugačije nismo mogli da transportujemo osim na konju. Izdržao je put i posle nekoliko sati pešačenja, pacijenta smo zbrinuli na adekvatan način", kazao je za Betu Novaković.

Medicinski tehničar i vozač su golim rukama uklonili blato i grane kako bi izvukli vozilo, i tek posle nekoliko sati uspeli da ga oslobode.

U Hitnoj službi Doma zdravlja u Kuršumliji pacijentu je ukazana lekarska pomoć, nakon čega je upućen na dalje lečenje u prokupačku bolnicu.

Medicinski tehničar Novak Novaković i vozač Radojko Stefanović su, inače, pored današnje intervencije u selu Trpeze, morali da zbrinu i konja, pa su ga usput ostavili u štali u susednom selu Vuča.


Štap i kanap svakodnevna praksa

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović kaže da su zdravstveni radnici tog Doma zdravlja veoma često izloženi ovakvim situacijama i opasnostima na terenima, ističući da je problem i nedovoljan broj zaposlenih u Hitnoj službi. Ona je rekla da se dešava da dok su ekipe na terenu u udeljenim planinskim selima, istovremeno stigne poziv i iz drugog planinskog sela, i da oni nemaju ekipu koja može hitno da reaguje.

"Zdravstveni radnici su često prinuđeni da i van radnog vremena ostanu na terenima. Njima je otežan rad naročito u zimskom periodu, pogotovu prema udeljenim selima. Inače, nestabilno vreme utiče na hronične bolesnike pa je i u samoj Hitnoj službi povećan broj pacijenata, tako da nam nedovoljan broj zaposlenih zaista predstavlja problem", kazala je direktorka Doma zdravlja.

Poslednji komentari
  • Kaja Vreme: 15.12.2014 03:40h

    I posle se neko čudi što su sela opustela: Ni puta, ni fiksnog, ni mobilnog, ni ambulante, ni škole... O selu niko ne vodi računa pa ljudi beže u civilizaciju.

  • Neko Vreme: 16.12.2014 17:37h

    Arilje, svira ciga Desko!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP