Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ČEDA KAČAMAK, HEROJ KOJI JE POSTAO SIMBOL STRADANJA SRPSKOG NARODA U PRVOM SVETSKOM RATU

Kostur s Vida!

Autor: Gane Đorđević | 17.08.2014 - 07:43:00h | Komentara: 7

Fotografija objavljena u jednom francuskom časopisu 1916. godine na kojoj se nalazi srpski vojnik odeven u rite, sa velikom šajkačom, belom torbom obešenom o rame i avetinjskim licem, na kome je umesto obraza samo koža prekrivala kosti lica, postala je simbol golgote kroz koju je tih ratnih godina prolazio čitav srpski narod!

Živi kostur: Kada je  uslikan na ostrvu  Vido, Popović je imao  svega 23 kilograma

Živi kostur: Kada je uslikan na ostrvu Vido, Popović je imao svega 23 kilograma

Dugo se u Srbiji nije znalo ko je živi kostur čija je slika obišla svet. Tek posle 23 godine, od kada je nastala na ostrvu Vidu, javnost je saznala da je taj izmučeni, golobradi mladić zapravo Čedomir Popović, zvani Čeda Kačamak, iz sela Barzilovice nadomak Lazarevca.


List “Politika” je 19. februara 1939. objavio reportažu o velikom heroju koji je postao simbol stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Sliku je snimio nepoznati francuski lekar dok je Čedomir u redu čekao na pregled. Doktor se zainteresovao za izmoždenog mladića, koji je peške prešao Albaniju, i uz njegovu dozvolu napravio istorijski snimak. Na pregledu je utvrdio da je 19-godišnjak težak svega 23 kilograma! Doktor je jednu kopiju fotografije dao Čedomiru, koji će je, više od dve decenije kasnije, pokazati novinaru “Politike” i tako rešiti dugogodišnju misteriju u vezi sa identitetom kostura sa Vida.

Posle rata Čedomir je bio sreski  pisar

Posle rata Čedomir je bio sreski pisar

U njegovim memoarima, koje je priredio novinar Milorad Đoković, Čedomir se priseća trenutka kada ga je francuski doktor uhvatio u kadar “lajke”.


- Bio sam između života i smrti. Stanem u red gde pregled vrši jedan francuski lekar, po činu poručnik... Vidim na jednu stranu odvaja zdrave, na drugu bolesne… Pogled na one žive leševe koji stoje ohrabri me i pomislih kako sam ja mnogo zdraviji od njih. Onda me upita da li može da me slika. Ja stadoh, što god više mogoh isprsih se, iako mi nije bilo jasno zašto mene slika pored toliko vojnika - ispričao je Đokoviću Čeda Popović.

Novine

Novine

On je fotografiju po sopstvenim rečima čuvao kao najveću relikviju i nikome je nije pokazivao.


Sestre na grobu  svog oca heroja

Sestre na grobu svog oca heroja

- Mislio sam da čovek svoju muku treba da sakrije daleko od ljudi i da to bude samo njegova tajna. Sliku sam pogledao samo jednom uoči bitke na Gorniševu. Gledao sam je i govorio: „Kad si ti, Čedo, preživeo Albaniju i Vido, preživećeš sve u životu…“ - pričao je prijateljima, ali tek nakon što je novinaru “Politike“ otkrio svoju dugo čuvanu tajnu.


Čedomirove ćerke žive u očevoj kući staroj više od veka

Čedomirove ćerke žive u očevoj kući staroj više od veka

Pošto je bio pismen kada se vratio iz rata, Čedomir je postao pisar, tako da i danas u selu i okolini postoje važeći ugovori ispisani njegovom rukom. Ženio se dva puta i iz tih brakova imao šest ćerki. Tri iz prvog su pomrle, ali su druge tri još žive. Nadežda (81) i Verka (80) i danas stanuju u kući u kojoj je Čedomir živeo po dolasku iz rata sve do svoje smrti 1991. godine. Kada je umro imao je ravno 100 godina.

„Progledao“ u 94. godini

Sa Čedomirom u vezi je još jedna zanimljiva priča. Nekim neobjašnjivim čudom, sedam godina pred smrt, vid mu se potpuno povratio. Svedoci kažu da je jednog dana jednostvano bacio naočare s velikom dioptrijom i ponovo počeo da čita novine bez njih, kao da mu je bilo 20, a ne preko 94 godina.

Pomozimo Čedinim ćerkama

Od šest Čedomirovih ćerki, tri iz drugog braka još su žive i zdrave. Najmlađa Milica (78) odavno se odselila iz Barzilovice, dok Verka (80) i Nadežda (81) još žive i stanuju u kući u kojoj je Čedomir živeo od povratka iz rata do svoje smrti. Njih dve godinama primaju 10.000 dinara poljoprivredne penzije mesečno i, od kako je pre nekoliko godina u Holandiji umro Nadeždin sin, o njima nema ko da brine. Zaboravljene od svih, životare u polusrušenom kućerku sagrađenom pre više od 100 godina. Prošle godine uputile su molbu Ivici Dačiću da im pomogne da renoviraju kuću, ali odgovor još nisu dobile.

Kako je Čedomir dobio nadimak Kačamak


- Bio je Božić... Taj dan dobili smo kačamak... Za nas izgladnele regrute bio je to doživljaj koji se ne može opisati... Očima da ga jedeš... Dođe na mene red, pošto sam među prvima i odmah smažem jednu porciju. Znam, strogo je zabranjeno ponovo stati u red, ali meni stomak i oči gladne... Dobijem porciju kačamaka i po drugi put... Primeti to jedan major koji je bio prisutan, pozva me i upita: “Šta uradi vojniče?“ Odgovorih mu: “Primam ručak za Božić”... A on, ni pet, ni šest, meni šamarčinu po izmučenom licu... Ja padoh u blato, prosu se onaj kačamak, koji ionako pomešan sa zemljom halapljivo pojedoh... Važno je bilo opstati u životu... Zbog ovog događa ja dobih nadimak Čeda Kačamak - ispričao je Popović u ispovesti koja je objavljena u knjizi “Kostur sa Vida” Milorada Đokovića.

Poslednji komentari
  • Misko Vreme: 17.08.2014 09:10h

    Jedna tragicna prica u moru tragedija srpskog naroda koji je preziveo albansku golgotu i proboj solunskog fronta. Oni su ponos i vecna istorija nase zemlje.

  • Jelena Vreme: 17.08.2014 10:55h

    Kako je moguće pomoći ovim ženama? Šta im je najpotrebnije? Iz ove jedne slike jasno je da nemaju ništa. U inostranstvu sam i volela bih nekako da pomognem,

  • Rea Vreme: 17.08.2014 11:58h

    Odlicna prica.Vise ovakvih stvari,a ne gluposti iz jet-seta.

  • Dobrivoje-Valjevac Vreme: 17.08.2014 12:05h

    Drzavo Srbijo, STIDI SE, sto sestre Srpskog JUNAKA zive u ovoj catmari!

  • Nataša Vreme: 17.08.2014 12:47h

    Prelistala sam Politiku od 13.2.1939. u nameri da pročitam integralni tekst u Politici, medjutim reportažu nisam pronašla. Da li je greška u datiranju? Molila bih autora da mi pojasni, volela bih integralnu reportažu da pronadjem. Ovo mi je potrebno zbog jednog istraživanja. Pozz! Hvala!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP