Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

FATALNE SRPSKE LJUBAVI

Kralj i kraljica zagrljeni u smrt!

Autor: Milica Dakić | 08.04.2013 - 07:57:00h | Komentara: 1

Draga Mašin je iz građanske porodice zakoračila na kraljevski dvor. Dvanaest godina starija od kralja Aleksandra Obrenovića, nerotkinja i udovica, u narodu je ostala upamćena kao žena koja je svojim iskustvom i trikovima omađijala mlađanog kralja da se oženi njome, a zatim je upravljala Srbijom umesto njega...

Aleksandra  su se roditelji odrekli zbog braka s Dragom

Aleksandra su se roditelji odrekli zbog braka s Dragom

Zbog nje je mlađani kralj izgubio poštovanje naroda, vlade, otac ga se odrekao, majka zažalila što ga je rodila, a dinastija Obrenović ugašena je bez naslednika. Ova fatalna ljubav koštala ih je života.


Teška nesreća uzrok steriliteta

Za vreme svog boravka u Beogradu, dok je još stanovala u predgrađu Zemuna, dogodila joj se teška nesreća. Dok se jednom vraćala po poledici, okliznula se i nezgodno pala. Kasnije je ustanovila da ne može da rađa. Svoju tajnu je dugo brižljivo skrivala, nadajući se da će se pronaći lek, a poverila se kraljici Nataliji, koja je to iskoristila da sina pokuša da odvrati od ženidbe.

Prestolonaslednik Aleksandar, sin jedinac kralja Milana i kraljice Natalije, i udovica inženjera Svetozara Mašina upoznali su se u banji Bijaric. Hroničari su zabeležili da se mladi kraljević zagledao u nju kada ga je spasla od davljenja. Ubrzo pošto je kralj Milan ustupio presto svom nasledniku, Aleksandar je 8. jula 1900. saopštio narodu da je isprosio ruku Drage Lunjevice Mašin. Patrijarhalni Beograd nije bio spreman za kraljicu iz radničke porodice, koja je pride i udovica.

Zbog ovakve odluke, porodica se odrekla mladog kralja, koji je tada imao 24 godine, a Draga 36. Bivši kralj Milan otišao je u Beč, gde je umro godinu dana kasnije, ali zbog svađe sa sinom nije želeo čak ni da bude sahranjen u domovini. Kraljica Natalija javno se odrekla sina uz žaljenje što ga je rodila. Kralj Aleksandar je zakazao venčanje sa Dragom Mašin za 23. jul 1900. i pozvao sve dobronamerne građane da kao kraljicu vide pravu Srpkinju, a ne inostranu princezu.
Kum na venčanju bio je sam ruski car Nikolaj Drugi Romanov. Na dan venčanja, pred kućom Drage Mašin pojavile su se hiljade građana koji su nosili njene slike i klicali joj. Kralj Aleksandar se pojavio tog jutra na venčanju u uniformi, sa epoletama i odlikovanjima, a Draga Mašin u venčanici od bele čipke sa brilijantskom dijademom na glavi. Čin venčanja obavila su dva mitropolita, episkopi i 26 arhimandrita. Počasnu pratnju činili su oficiri srpske vojske, među njima i Dragutin Dimitrijević Apis.

Nije prošlo ni godinu dana, a kralj je saopštio da je kraljica trudna. Kum Nikolaj je iz carske rusije poslao zlatnu kolevku. Međutim, snove o nasledniku raspršio je ugledni ruski lekar koga je poslao car Nikolaj. Ispostavilo se sa kraljica nikada nije bila trudna. Kralj je želeo da ubije ginekologa kriveći ga za navodni pobačaj. Ugled kraljevske porodice u narodu, ali i svetu, ovim je bio potpuno srozan.
Kraljica je postajala sve omraženija. Narodno nezadovoljstvo je iskoristila zaverenička organizacija „Crna ruka“, predvođena majorom Apisom, u kojoj je bio i Dragin nekadašnji dever. U noći između 29. i 30. maja 1903, tačno deset minuta posle ponoći, grupa zaverenika započela je svoju akciju. Kada su probili vrata kraljevih odaja, njih dvoje nisu našli u krevetu, ali je na stolu ležala otvorena Dragina knjiga.
Atentatori su ih pronašli u skrivenoj sobi. Prema pisanju hroničara, Draga i Aleksandar, samo u belim pidžamama, zagrljeni su čekali smrt. Kada je tačno u 3.50 odjeknuo prvi pucanj, kraljica je navodno poletela da svojim telom zaštiti muža. U njihova tela pražnjeni su čitavi okviri, sekli su ih sabljama, a potom su njihova tela bacili kroz prozor. Sahranjeni su sledeće noći u limenim kovčezima, u najvećoj tajnosti. Kovčezi su spušteni, jedan pored drugog, u grobnicu kraljeve babe Anke Obrenović. Njihova smrt označila je i pad dinastije Obrenović.
Poslednji komentari
  • јана Vreme: 19.12.2014 08:28h

    незадовољни народ и Драга а Руси и Аустријанци нису имали никакве везе као ни Карађорђевићи---како сви то заобилазе

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP