Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRVA LICITACIJA FILMSKIH REKVIZITA PROŠLA NESLAVNO

Kraljevi aukcija bi pukli u Srbiji!

Autor: J. Jokanović | 21.01.2014 - 09:02:00h | Komentara: 1

Čuveni kraljevi aukcija koji mlate pare prodajući antikvitete sigurno bi u Srbiji doživeli potpuni fijasko, imajući u vidu nedavnu licitaciju starina, scenografije i rekvizita korišćenih u brojnim filmovima, serijama i reklamama, koja je prvi put organizovana kod nas. U ponudi je bilo više od 60 predmeta, ali i pored velikog broja učesnika, organizatori su ostali „kratkih rukava”, jer je prodaja bila slaba, iako je tvrde, početna cena bila u skladu sa situacijom u kojoj živimo.

Džaba niske cene: Učesnika je bilo  dovoljno, ali je  falilo kupaca

Džaba niske cene: Učesnika je bilo dovoljno, ali je falilo kupaca | Foto: Jelena Vučetić

„Mesingani svećnjak za pet sveća, poreklom iz Francuske, s početka 20. veka, početna cena 100 evra. Imamo li ponudu, gospodin iz poslednjeg reda daje toliko? Ima li neko da nudi više? 100 evra prvi put, drugi put, i prodato gospodinu sa brojem 28!”. Bio je to jedan od retkih predmeta koji je našao kupca, iako su se cene uglavnom kretale od 10 do 100 evra.


Marko Kotri (13) rekorder aukcije

Marko Kotri (13) rekorder aukcije | Foto: Jelena Vučetić

Među brojnim rekvizitima ovekovečenim u čuvenim filmovima našli su se sač iz filma „Džingis Kana”, koji se nudio za 50 evra, durbin s kraja 17. veka, sa početnom cenom od 150 evra, korišćen u filmu „In secret”, knjiga koju je Edgar Alan Po čitao u „The Raven”, kožna fotelja u kojoj je sedeo Kevin Kostner u trileru „Three days to kill”, slike iz drame „Coriolanus” nominovane za „Oskara“, figurice iz domaće serije „Gorki plodovi”... A, od svih tih predmeta, vlasnika je dobila samo fotelja u kojoj je sedeo čuveni holivudski glumac, koju je pazario verovatno njegov veliki fan i to pre aukcije, pa je cena ostala tajna, ali se šuška da je vlasnik za nju iskeširao 300 evra.


Prodata fotelja u kojoj je sedeo  Kevin Kostner

Prodata fotelja u kojoj je sedeo Kevin Kostner

Tek skromnu dinamiku u aukciju uneo je železnički fenjer iz četrdesetih godina 20. veka, čija je cena od početnih 20 dostigla čitavih 30 evra. Vlasnik fenjera je kao poklon dobio i novo železničarsko odelo. Najzanimljivije je da je rekorder ove aukcije sa tri kupljena predmeta trinaestogodišnji Marko Kotri iz Podgorice.


- Dok većinu dečaka zanima sport, moj Marko obožava da sakuplja starine. Ne propušta emisiju „Kraljevi aukcija” i morali smo da ga dovedemo - kaže njegova majka Kaća.

– Kupio sam stari gramofon, železničku lampu i radio sa drvenom kutijom za ukupno 65 evra. Baš sam srećan što se niko sa mnom nije nadmetao jer sam baš želeo da ih dobijem – zadovoljan je Marko, koji pored ovog neobičnog hobija svira klavir i uči francuski jezik, a baka i deka su mu na aukciji bili glavni finansijeri.
 

Ni za viski nije bilo kupca!


– Čak i sa ovako niskim cenama prodaja je bila veoma slaba. Kupljeno je svega nekoliko predmeta - kaže Marko Dimitrijević, kreativni direktor ovog projekta, čija se firma bavi opremanjem scenografije za filmove, serije, reklame i koncerte, kod nas i u inostranstvu. Posetioci ove licitacije u Krnjači su mogli da se nadmeću i za još neki od 1.000 eksponata. U ponudi su bile i lampe, knjige, stari telefoni, škrinja sa istorijskim poreklom iz porodice Nikole Pašića, nož Petra Stambolića, čak i viski star 40 godina, koji je takođe ostao neprodat.

Poslednji komentari
  • branko Vreme: 21.01.2014 14:49h

    podbacio marketingg......Marko stavi te predmete na internet

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP