Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PROKUPLJE

Krivična prijava
za bivšeg predsednika

Autor: Ljubiša Mitić | 20.11.2012 - 15:08:00h | Komentara: 2

''Toplički centar za demokratiju i ljudska prava'' Višem javnom tužilaštvu u Prokuplju podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika opštine, Milana Arsovića zbog, sumnje da je zloupotrebio službeni položaja. Za Arsovića se, kako se navodi, u prijavi sumnja da je zloupotrebivši svoj položaj sproveo tri tendera male vrednosti pri čemu je po tvrdnji Dragana Dobrašinovića, predsednika ove nevladine organizacije oštetio budžet opštine za 7.000.000 dinara!

Milan Arsović, bivši predsednik opštine Prokuplje

Milan Arsović, bivši predsednik opštine Prokuplje

- Arsović je iskoristio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja jer je postupio suprotno zakonu o javnim nabavkama. On je realizacijom nabavki male vrednosti ''Nabavka i montaža dečijeg igrališta'' u tri prokupačka naselja, u dvorištu škole ''9. oktobar'', Veljka Milankovića i Đurevačkom naselju oštetio budžet opštine za oko 7.000.000 dinara – tvrdi Dobrašinović i naglašava da s obzirom da se radi o krivičnom delu za koje se goni po službenoj dužnosti, očekuje da tužilaštvo u najkraćem roku ispita sve navode u prijavi i utvrdi sve činjenice.

Dragan Dobrašinović ispred igralista koje je placeno oko 25.000 evra

Dragan Dobrašinović ispred igralista koje je placeno oko 25.000 evra

Dobrašinović pojašnjava da po zakonu navedene nabavke nisu mogle da se realizuju kao male vrednosti jer je procenjena vrednost za sve tri nabavke 9.600.000 dinara, te da je trebalo sprovesti nabavku velike vrednosti.

– Kako je limit za nabavke male vrednosti 3.311.000 dinara, to su tri nabavke podeljene na tri sa očiglednom namerom da se po pojednostavljenoj proceduri zaključe ugovori sa unapred izabranim izvođačem – ističe Dobrašinović. Napominje da je bilo nepravilnosti i u samom postupku rada komisije koja nije ozbiljno istraživala tržište i da se nada da će tužilaštvo reagovati i ispitati ceo slučaj.

Igralište plaćeno preko 25.000 evra!

Igralište plaćeno preko 25.000 evra!

Posao nabavke tri dečija igrališta, čija je pojedinačna vrednost Brod veliki 27.488, Brod 26.372 i Dvorac sa dve kule 29.544 evra po tadašnjem kursu ukupno iznosi 83.405.68 evra a poveren je prokupačkoj firmi ''Proeuro biznis'' d.o.o.

U krivičnoj prijavi koju je NVO Toplički centar za demokratiju i ljudska prava predao tužilaštvu, između ostalog stoji i da je postupak sproveden u martu ove godine i da je za tu namenu oformljena komisija od tri člana, koja je imala zadatak da pripremi dokumentaciju, uputi ponudu po konkursnoj dokumentaciji i td.

Okupljeni građani ispred igralista

Okupljeni građani ispred igralista

– Komisija je za šest dana morala da obavi celokupan posao od izrade dokumentacije do odabira najpovoljnijeg ponuđača, što još jednom dokazuje da je sve bilo unapred pripremljeno – dodaje Dobrašinović. I građani okolnih zgrada i Kajmakčalanske ulice, zaprepašćeni su cifrom za koju je plaćeno da se u njihovoj okolini sagradi igralište.

Igralište za decu plaćeno 25.000 evra!

Igralište za decu plaćeno 25.000 evra!

– Kajmakčalanska ulica koja je na samo desetak metara od igrališta je godinama neasfaltirana i u vreme kiša nemoguće je proći tu, a igralište se plaća toliko. Za te pare, mogli su bar da urede i prostor oko igrališta. I to da su uradili, a nisu, preplatili bi celokupan posao – kaže Duško Jović, stanar dela Prokuplja u kome je napravljeno igralište.

Duško Jovic, stanar

Duško Jovic, stanar

Jović tvrdi da u ovom kraju ima oko stotinak dece koja koriste igralište i da ne sumnja u dobre namere, ali da zamera što nije urađeno ništa na sređivanju prostora oko igrališta i na preveliku svotu novca koja je izdvojena za to. Milan Arsović (DS), bivši predsednik opštine odbacuje krivicu da je zloupotrebio položaj i kaže da iza odluke u ovom poslu stoji saglasnost i odluka komisije, lokalnog parlamenta kao i Opštinskog veća, te da je postupak sproveden u skladu sa zakonom.

Građani okolnih zgrada zaprepašćeni cenom igrališta

Građani okolnih zgrada zaprepašćeni cenom igrališta

– Radi se o političkom progonu članova Demokratske stranke. Ovo je samo jedan pokušaj u nizu obmanjivanja građana Prokuplja i skretanja sa glavne teme u gradu a to je nezaposlenost i nerealizacija započetih projekata – tvrdi Arsović.

Poslednji komentari
  • Nenad Vreme: 20.11.2012 18:49h

    Dobrasinovic , bolje da kaze kako mu je tata pokrao pare i ostavio rusevine od sportske hale, da on moze da se troskari ceo zivot, a da nista ne radi. A sad glumi postenjacinu. Zemljo Srbijo

  • ksenija Vreme: 21.11.2012 00:46h

    Svakog dana po neko...u kakvoj smo to zemlji ziveli?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP