Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OVO JE SRBIJA!

Lazarevački mališani se prehranjuju hranom sa groblja! (FOTO)

Autor: Gane Đorđević | 29.09.2013 - 21:16:00h | Komentara: 3

- Posluži se, slobodno. Uzmi bananu ili smoki... ej, ni pita nije loša. Šta se stidiš, valja se... ajde, bre, nemoj da te molim, ne kaže se za džabe da je najslađe jesti na groblju - nudi nas 10-godišnji Kevin R. raznim đakonijama poređanim na bogatoj grobljanskoj trpezi koju je, zbog neočekivanih gostiju, na brzinu postavio preko nadgrobne ploče mermernog spomenika na novom lazarevačkom groblju.

sadsad

"Nema šta tu da se krije, mi smo siromašni i zato jedemo na groblju" | Foto: Gane Đorđević

 Ovaj simpatični dečačić, kome je otac nadenuo ime po fudbalskoj legendi Kevinu Kigenu, odajući na taj način počast svom slavnom idolu iz Liverpula, svake subote dolazi na lazarevačko groblje, gde skuplja hranu koju posetioci iznose za duše svojih umrlih rođaka. Mali Kevin obično jede s nogu, ali je zbog gostiju ove subote grobljanski ručak postavio na crnoj mermernoj ploči ispod koje počiva njemu potpuno nepoznat pokojnik.

- Ne sekiraj se, ovde se niko neće naljutiti. Pa jedemo svima njima za dušu - propisno se krsteći, simpatični Kevin iznosi svoju verziju ovog jedinstvenog srpskog običaja. Mali vernik na groblje dolazi svake subote i leti i zimi, a vrlo često društvo mu prave njegovi brat i sestra Milovan (15) i Nataša (16), koja je nedavno završila osmogodišnju školu. Čekajući upis na frizerski kurs, ona pomaže svom mlađem bratu u poslu koji je veoma važan za opstanak njihove mnogobrojne porodice.

Odrastaju na hrani  za pokoj duše

Odrastaju na hrani za pokoj duše | Foto: Gane Đorđević

 - Nema tu šta da se krije, mi smo siromašni i zato jedemo na groblju - objašnjava prelepa devojčica dok s velikom pažnjom skida koru s banane namenjene nečijoj duši. Kevin obično nema konkurenciju osim za velike Zadušnice, kada se na groblju okupi bar tridesetak skupljača hrane. Ipak, on je još od malih nogu najpopularnije grobljansko dete, pa kad već mogu, posetioci najradije biraju da duše svojih najmilijih namire tako što svetu hranu daju ovom mališanu anđeoske lepote. 

- Kad je lepo vreme, natovarim pun auto. Nekad ostane i za zamrzivač. Meso jedem slabo, a najviše volim sve što je lepo, slatkiše i napolitanke - oblizujući se kaže krupnooki dečak. Pored novog, u Lazarevcu postoji i staro groblje, ali porodični trojac tamo odlazi drugim poslom.
- Tamo nam je sahranjen brat, imao je dva meseca kad je umro. I baba nam se tamo skoro preselila zauvek - objašnjava božji dečak.

Najeo se kao na Zadušnicama

Hrana „za dušu” na grobu oduvek je bila namenjena najsiromašnijima. U starom Beogradu postojao je izraz „Najeo se kao na Zadušnicama”, kad su groblja obilazila siromašna deca, đaci i studenti kojima su porodice pokojnika najradije davale hranu. I danas hranu s grobova odnose najsiromašniji građani, i to ne samo Romi već i ljudi koji su u proteklim godinama izgubili dostojanstvo, posao i dom, pa sada obilaze groblja s kesama skupljajući hranu koju inače sebi ne mogu da priušte. 

Svetogrđe za Ruse

Pre dve i po godine Skupština grada donela je odluku o zabrani dolazaka na groblje mlađima od 10 godina bez pratnje roditelja, ostavljanja hrane na grobnim mestima, paljenja sveća van kućišta, kao i deljenja flajera, posetnica i drugog propagandnog materijala. Propisane kazne su od 2.500 do 75.000 dinara. Inače, iznošenje hrane na grobove predaka je svojstveno mnogobožačkim religijama, a taj običaj sem u Srbiji ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji na svetu. U Rusiji bi on bio proglašen za veliko svetogrđe, jer su tamo groblja svetilišta.

Poslednji komentari
  • K i M i Vreme: 30.09.2013 14:11h

    Одувек је овако било и увек у Србији кад одједном вест. Да нећете можда да тражите лову за људска права итд квазихуманитарци?

  • Trope Vreme: 30.09.2013 18:18h

    I ja ne odbijam da jedem na groblju kad imam priliku. Zavidno je bolja hrana nego u mom frizideru

  • arfvaefaeaer Vreme: 02.09.2014 17:10h

    Pa da su im roditelji bili pametniji pa da imaju jedno - dvoje dece , imali bi da se prehrane.A ne ovako u jednoj kuci njih 20.Ali dobro to nije problem.Drugaru preminuo deda kog je mnogo voleo i na groblju u sred opela krenu romska deca da uzimaju hranu bez ikakvog pitanja bez icega

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP