Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŠTA SE DEŠAVA S VENČANICAMA KOJE NIKO NEĆE

Leče dušu s neželjenim haljinama (FOTO)

Autor: Biljana Nenković | 15.03.2015 - 20:10:00h | Komentara: 1

U salonima širom Šumadije nalazi se na stotine, verovatno i hiljade venčanica koje mlade nikada ne odaberu za svoj najsrećniji dan. Jedno vreme "dremaju" na vešalicama u salonima, čekajući svoj priliku, onda ih premeste u magacine u nadi da bi ipak mogle da nađu kupca. Potom se metri i metri tila, satena ili čipke, opšivenih hiljadama perli, sele na tavan. Tu najsvečanije haljine koje je pregazilo vreme tavore još koji mesec ili čak godinama, a onda…

Proba venčanica

Proba venčanica | Foto: B. Nenković

- Poklanjam ih domovima za nezbrinutu decu ili Sigurnim kućama. Oni od tih materijala prave cvetiće, šalove ili neke svoje kreacije… Tako haljine koje niko nije hteo i imaju pomalo tužnu sudbinu, dobijaju novi smisao. Neko s njima leči svoju dušu! Nikada nisam bacila venčanicu. Ne bih podnela da je vidim u kontejneru - kaže Milovanka Zlatić, vlasnica salona venčanica iz Kragujevca.
Vesna Spasojević već 38 godina šije venčanice. Danas se, kaže, moda menja munjevitom brzinom. Mlade za čas promene stil, pa se dešava da jedan model ne doživi ni dva iznajmljivanja. Ona na spratu kuće ima pravi depo “tužnih” venčanica koje ćudljive mlade nisu odabrale. Među njima ima i onih koje nijednom nisu obučene, pa čak ni isprobane.

Proba venčanica

Nedoumica | Foto: B. Nenković

Mlade su osetljiva kategorija. Za venčanje im se mora udovoljiti i do najtanjeg šava. Treba prikriti nedostatke i istaći adute. Pravilo u salonima je da se sa mladama ne treba raspravljati, već joj udovoljiti. Većina haljinu bira mesecima, retke su one koje odmah sa vrata pokažu venčanicu i odmah znaju da je baš ta njihova.
Doskora nijedna mlada nije htela detalj od čipke na haljini, svedoče ove vlasnice salona. Ali onda, za mesec-dva sve hoće celu haljinu od čipke. A, onda na internetu vide potpuno nove modele. U jednom trenutku popularne su “pufnaste”, a već sledećeg traži se samo “sirena” kroj.

Proba venčanica

Mukotrpan rad | Foto: B. Nenković

- Sati i sati su potrebni da se sašije jedna venčanica. Prišivanje perli, bisera ili svarovski kristala traje nedeljama. Često, taj trud jednostavno propadne, ako je niko neće. Uvijem haljinu u celofan i odložim je na sprat. One koje tu stoje godinama morala sam da bacim, jer nema više mesta - priča Vesna.

Venčanica od 10 kilograma

- Imali smo naručenu venčanicu koja je na vagi težila ravno 10 kilograma. Na nju smo ušili nekoliko hiljada „svarovski“ kristala. Mlada je htela da po tome bude posebna - kaže Slavica Janković iz Vrnjačke Banje.

Slavica sama šije venčanice u svom salonu po narudžbini. Kada se i desi da venčanica ipak ne stigne do mlade, nikada ne baca neodabrane haljine, već sama od njih pravi nove detalje.
 

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Maki Vreme: 15.03.2015 22:33h

    Kakva glupost, ove preteške i skupe haljine za jednokratnu upotrebu! To treba ukinuti, kao relikt prošlosti... Baš budalasto, dati grdne pare za svadbu, haljinu, odelo, poklone, pa se posle par meseci razvesti! Bolje u maloj haljini i skromno, ali doveka, kao naše mame i bake!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP