Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRAZNE POLICE U APOTEKAMA KULSKOG DOMA ZDRAVLJA

Lekova nema zbog pelena!

Autor: R. Ivanoska | 05.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Odlazak u apoteku po lekove na recept za pacijente iz Lipara, Kruščića i Ruskog Krstura poslednjih nekoliko meseci predstavlja pravu noćnu moru. Zbog sablasno praznih rafova u apotekama opštinskog Doma zdravlja, pacijenti se upućuju na privatne apoteke, do kojih meštani kulskih sela moraju da prevale i više od 10 kilometara.

Da bi uzeli  lekove meštani  moraju da prevale deset kilometara taksijem

Da bi uzeli lekove meštani moraju da prevale deset kilometara taksijem | Foto: Rivanoska

Dok u privatnim apotekama zadovoljno trljaju ruke, u Domu zdravlja kažu da je problem nastao u postupku javne nabavke, te da lekova nema zbog prigovora koji je podneo proizvođač pelena za odrasle!


Niču privatne apoteke


Otkako su se poslednjih nekoliko meseci ispraznile police u državnim apotekama u Kuli, drastično se smanjio i promet. Od uobičajenih preko 300.000 dinara prometa mesečno, u januaru i februaru u apotekarskim kasama tek sića - negde i manje od 10 hiljada dinara.
- To znači da je marža od lekova koji, inače, idu na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje završila u kasi privatnih apoteka. Da li neko na ovaj način favorizuje privatni sektor, na štetu budžeta - ne znam - kaže sagovornica za „Alo!“, navodeći da su se tokom višemesečne nestašice lekova u državnim apotekama, slučajno ili ne, u opštini Kula otvorile i nove privatne apoteke.

U Liparu, Kruščiću i Ruskom Krsturu jedine apoteke su one državne, a one su, kažu meštani, prazne. Umesto lekova, apotekari im preporučuju privatne apoteke. Do najbliže privatne apoteke u Kuli ili Crvenki stiže se autobusima, koji su retki, ili taksijem.

Penzioner iz Lipara Slobodan Rajačić je dijabetičar i skoro tri meseca jednom mesečno taksijem odlazi u Kulu, udaljenu 12 kilometara, kako bi preuzeo neophodne lekove.


- Ne mogu autobusom, jer ima samo četiri linije, pa bih izgubio ceo dan. Nisam ni u zdravstvenom stanju da mogu otići ujutro i čekati do podne da se vratim. Nas nekoliko se organizujemo, podelimo troškove i taksijem, sa receptima, idemo u Kulu.
Tamo su redovi u privatnim apotekama. Ne razumem kako je moguće da privatne apoteke imaju lekove, a državne nemaju. Ne znam da li to znači da država puni džepove privatnim apotekama, ali građani trpe - ogorčen je Rajačić.

Nabavka stopirana zbog  prigovora proizvođača  pelena za odrasle

Nabavka stopirana zbog prigovora proizvođača pelena za odrasle | Foto: Rivanoska


U Domu zdravlja saznali smo da je postupak javne nabavke za nabavku lekova i pomagala za odrasle, pokrenut još 13. decembra, trebalo da bude okončan 23. januara, ali još traje, navodno, zbog prigovora kompanije „Simbex“, koja proizvodi pelene za odrasle. Prigovor ove kompanije je ubrzo povučen, ali zavrzlama nije okončana, jer u Domu zdravlja još čekaju odgovor republičke Komisije za javne nabavke!
Poslednji komentari
  • mm Vreme: 05.03.2014 10:42h

    Vucicu zivis li ti u Srbiji ? Zasto ne regujes,kad si mirodija u svakoj corbi ? Ili, naravno ni tebe ne interesuje zdravlje naroda. Mani se demagogije,uradi nesto pametno i konkretno. Boze,covece hoces Bgd na vodi,a narod nema lekove !?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP