Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MLADE GENERACIJE PREUZELE TRON „PRŠUTIJADE“

Lepše je u klanici nego u kancelariji

Autor: V. Lojanica | 11.01.2013 - 22:58:00h | Komentara: 3

U slavu svih onih sušara što Mačkat čuvenim učiniše i od bele kuge sačuvaše, od juče se, 13. godinu zaredom, svetkuje u selu ispod Zlatibora. “Pršutijada”, sajam suhomesnatih proizvoda, opet je povod da zamiriše meso i zagrme trube!

Pršutu Ružice Stojanović (22), studenta finansija i bankarstva, žiri iz Švajcarske ocenio kao najbolju. „Diplomu ću odložiti na

Pršutu Ružice Stojanović (22), studenta finansija i bankarstva, žiri iz Švajcarske ocenio kao najbolju| Foto: RAS

Tu priliku majstori pršutari dobro su iskoristili, pa su na štandove izneli ukusne đakonije. Tone mesa su poređali, pedantno aranžirali, pa nudili na degustaciju. Da posetici probaju i ponešto kupe.


Uvek su Mačkaćani, hvaleći svoje blago, zasluge pripisivali običaju prenošenja ovog zanata sa kolena na koleno. To se juče dokazalo jer tron Sajma od starijih preuzeše mlađa pokolenja.

Mlada pobednica: Ružica Stojanović (22)

Mlada pobednica: Ružica Stojanović (22)


Zbunila se u prvih mah, kad je opkoliše kamerama, Ružica Stojanović, 22-godišnja devojka. Švajcarska sertifikaciona kuća SGS, koja je ocenjivala izlagače, njenu svinjsku pršutu proglasila je najboljom.

- Student sam četvrte godine finansija i bankarstva, uporedo sa obavezama na fakultetu posvećena sam porodičnom poslu. Otac i stric vode glavnu reč, ali i ja imam svoje obaveze. Čistim meso, sečem, solim, pravim kobasice. Na leto ću, valjda, steći akademsko zvanje, ali ću diplomu odložiti na stranu. Lepše mi je na selu, u sušari i klanici, nego u birokratiji, kancelariji - odvažno će mlada pobednica.

Ukusne đakonije i lepe domaćice

Ukusne đakonije i lepe domaćice


Prekrstio se Dušan Stojanović (31), potegao čašicu ljute, gutljaj posvetio pokojnom dedi Miliću, koji ga je nagovorio na selu da ostane, pa izašao da primi nagradu. Proizveo je najbolju goveđu pršutu.

- Peta sam generacija koja neguje tradicionalnu proizvodnju sušenog mesa. Odabrana grla stoke, pogodna nadmorska visina, zdravi pašnjaci, čist vazduh, stara receptura. Sve to kada se složi - eto tajne mačkatskog čuvenja - zborio je Dule.

Meso mirisalo sa svih strana: Trinaesta „Pršutijada“

Meso mirisalo sa svih strana: Trinaesta „Pršutijada“


Potezalo se iz čuture na još tri štanda. Vladan Stevanović je častio jer bolje slanine od njegove nije bilo, Dragoljub Šopalović seckao je pobedničku kobasicu, a Aleksandar Radojičić ovčiju pršutu. Reče žiri pre proglašenja najboljih - bodovali su se boja, mekoća, sočnost, miris, ukus i aromatičnost mesa.

Pršuta očuvala selo


Zatiru se ognjišta širom Zlatibora, staračka domaćinstva ovladala, mladi napuštaju planinska sela, ali Mačkat prkosi demokrafskoj nevolji. Popisom iz 1991, ovo selo je u 161 kući imalo 689 stanovnika. Jedanaest godina kasnije, broj žitelja je povećan na 806, a domaćinstava na 223. Taj trend nastavljen je i poslednjim popisom kada su izbrojane 892 duše i 262 kuće.
- Oko 40 domaćinstava iz Mačkata registrovalo je radnje za proizvodnju sušenog mesa. Mnogi od njih poseduju HACCAP i druge potrebne standarde. Selo je na tradiciji pršutarstva poslednjih godina ekonomski ojačalo. Sve više dece se rađa, a potvrda tome je vrtić u kome boravi 50 mališana - priča Miloje Rajović, predsednik opštine Čajetina.

Poslednji komentari
  • Milanko Vreme: 12.01.2013 09:47h

    Ajoj, a ja odavde iz Omana gledam ove slike i voda mi na usta ide....

  • Dusan Vreme: 30.05.2015 10:53h

    Samo primitivka bez mozga moze da izjavi ovako nesto,i samo nenormalna osoba moze da radi u klanici i da ubija tolike zivotinje samo zbog jela.To joj je vaspitanje iz kuce,a lepse su zivotinje nego ona sto je.Ali vratice joj se sve od Boga.

  • danijela Vreme: 01.06.2015 18:06h

    ma svaka cast, klanje i ubijanje, zdranje nezdravog mesa je bolje od bilo cega drugog....blago njoj na takvoj humanosti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP