Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZAJEDNIČKA AKCIJA

Lim čiste tri države

Autor: Srna | 21.06.2015 - 11:03:00h | Komentara: 0

Srbija, Crna Gora I Republika Srpska dogovorile su se da očiste Lim i Plavsko jezero, koji su preplavljeni plastičnim flašama, kesama, limenkama i drugim smećem.

Reka Lim

Reka Lim | Foto: Wikimedia Commons

"Na inicijativu ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenke Golić održana su tri sastanka s ciljem pokretanja ovog projekta", navodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Stana Božović.
Kao rezultat razgovora u Priboju, Višegradu i Beogradu potpisani su sporazum o saradnji u projektu čišćenja reke Lim i Plavskog jezera, a novac se očekuje iz inostranih fondova za regionalnu saradnju, dok bi Srbija mogla da dobije i sredstva od donatora.
Božovićena navodi za Srnu da će se strane ponovi sresti, najverovatnije u Rudom, i tada će biti preciziran početak akcija čišćenja Lima i jezera iz kojeg Lim izvire, kao i potrebna količina sredstava za ovaj posao.
Ona se nada da to neće biti jedina ekološka akcija Srbije i Srpske i podseća da je ministar poljoprivrede i životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković u Banjaluci razgovarala sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović o saradnji u oblasti poljoprivrede i životne sredine.
Lim protiče kroz Plav, Berane i Bijelo Polje u Crnoj Gori, Prijepolje te Priboj u Srbiji. U Drinu se uliva blizu mesta Međeđa, u višegradskoj opštini u Republici Srpskoj.
Priroda je podarila Limu ono što malo koja reka ima. Veoma je privlačan za rafting i druge sportove na vodi. Međutim, otpad pored reke obesmišljava svako eventualno uživanje u njegovim lepotama.
Pre nekoliko godina očišćena je leva i desna obala Lima od Kumanice do Prijepolja od plastičnih kesa i drugog smeća, ali je prvi sledeći talas pokazao da problem nije rešen, ističu u Ministarstvu životne sredine Srbije.
Na sastanku u Beogradu ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenke Golić, ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimira Gvozdenovića i ministra poljoprivrede i životne sredine Srbije Snežane Bogosavljević Bošković zaključeno je da je potrebna sinhronizovana akcije od isticanja Lima u Plav, do Prijepolja i dalje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP