Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IPAK

Ljudski faktor nije uticao na pojavi algi i nematoda u vodi u Užicu

Autor: Tanjug | 24.07.2014 - 20:23:00h | Komentara: 1

Analiza Instituta "Jaroslav Černi" pokazala je da ljudski faktor nije uticao na pojavu algi i nematoda u Sušičkom vrelu u Užicu, preneo je večeras RTS.

Kako navode u Institutu, moguće je da su se alge našle u slivu uzvodno od Sušičkih vrela, gde za to postoje uslovi, a da su obilne padavine uticale na to da do vrela dođu.

Užičani se snabdevaju iz cisterni

Užičani se snabdevaju iz cisterni | Foto: Miloš Cvetković

 "Ako analize nakon tri dana uzastopno pokažu da nematoda i algi više nema, voda može ponovo da se koristi, ali mora da se vodi računa i da se pojača nadzor i monitoring kako bi se blagovremeno detektovala eventualna pojava i vodovod na kraći period isključio dok prođe talas zagađenja, u slučaju većih i obimnijih padavina", rekao je za RTS Prvoslav Marjanović iz Instituta "Jaroslav Černi".

Pojavom obilnih padavina isti scenario bi mogao da se ponovi, pa, kako se navodi, iako je Sušičko vrelo alternativni izvor, ono nije bezbedno i traži zaštitu i rekonstrukciju.
U Užicu je u nedelju uvedeno vanredno stanje zbog pojave algi i nematoda u vodi za piće koja stiže sa alternativnog izvorišta Sušička vrela, a građani se snabdevaju iz cisterni.
Ranije danas, direktor užičkog Vodovoda Dragan Simić pušten je iz pritvora i, ukoliko dođe do daljeg postupka protiv njega, braniće se sa slobode.
Simić je priveden 22. jula zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti zbog neobezbeđivanja opreme i vodovodne infrastrukture sa zahvata Sušička vrela do postrojenja za preradu vode Cerovića brdo, kao i zbog sprovođenja kontrole pijaće vode dva umesto četiri puta mesečno.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • veselin Vreme: 24.07.2014 21:05h

    NAJNOVIJI UŽIČKI OGLAS: Menjam brvnaru od 20 kvadrata sa bunarOm (BEZ CPPOV) za stan od 120 kvadrata sa gradskom vodom u centru Užica... ŠTA ... počela kiša u slivu Sušice!!! OGLAŠAVAM OGLAS NEVAŽEĆIM!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP