Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BOLESNO!

Ludak lovokradica postavio
zamke za divljač u Nišu!

Autor: Branko Janačković | 26.10.2012 - 16:37:00h | Komentara: 2

Više od 30 pasa, od kojih je 20 uginulo na licu mesta a ostali su uspeli da prežive uprkos pokidanim ždrelima, uhvatilo se u poslednjih sedam dana u zamke za zečeve koje je za sada nepoznati lovokradica postavio širom niškog prigradskog naselja Vinik. Omče od žice, koje su najstrože zabranjene zakonom, postavljene svuda u žbunju i šipražju gde bi mogle proći životinje, ali su do sada strašnom smrću stradali mahom psi.

Pas koji je srećom preživeo zamku

Pas koji je srećom preživeo zamku | Foto: Branko Janačković

 - Žalosno je slušati svaku noć uhvaćene pse kako zavijaju dok umiru zadavljeni žicom. Te zamke su zabranjene a koliko su surove može se videti po prerezanom grkljanima uhvaćenih životinja. U proteklih sedam dana ja sam pronašao 30 pasa koji su se uhvatili ali su 20 već bili mrtvi. Kada životinja utrči z omču od žice ona se zatvori i više se sama ne može osloboditi. Onda sledi strašna smrt davljenjem - kaže Goran Stojanović, ugostitelj iz Niša koji na Viniku ima kuću. 

Goran Stojanović pokazuje zamku za zečeve koju je pronašao

Goran Stojanović pokazuje zamku za zečeve koju je pronašao | Foto: Branko Janačković

 Zamke se postavljaju u žbunju na različitoj visini, zavisno od vrste životinje koja se hvata. U Lovačkom uduženju Niš kažu da je ovakav način lova zabranjen i da podleže i krivičnom i prekršajnom kažnjavanju.

Kada se zamka stegne, pomoći nema

Kada se zamka stegne, pomoći nema | Foto: Branko Janačković

 Spasao osam pasa


Stojanović je o svom trošku izlečio osam pasa koji su se uhvatili u ove surove zamke, i apeluje na nadležne institucije da pronađu počinioca i spreče ga u daljem surovom ubijanju životinja.
- To su mahom odbegli lovački psi. Ovog poslednjeg sam našao pre nedelju dana. Pokidano mu je ždrelo, kada mu dajem da pije vodu, ona na vratu iscuri. Platio sam veterinaru 100 evra za operaciju da bi ga ušili i lekove. Mnoge životinje nisam uspeo da spasim jer su već bile mrtve - kaže Stojanović.
 

- Nemam reči, to nisu ljudi, to su bezdušnici. Kada mogu ovako da muče životinje oni su verovatno sposobni i da ubiju čoveka. Životinja koja se uhvati u omču, umire zadavljena strašnom smrću. U omču se može uhvatiti zec, pas, pa i srna. Ako bi se čovek zatrčao i uhvatio nogom u zamku, zadobio bi opasne posekotine. Poslao sam lovočuvare da pregledaju teren. Uhvatimo li obnoga koje ove zamke postavio, ličnoću ga sa lisicama dovesti u centar Niša da ga svi vide - kaže upravnik niškog lovišta Srđan Kocić.
On kaže da se zamke postavljaju tokom cele godine a najviše u sezoni parenja i da predstavljaju najnehumaniji način lova koji je zakonom zabranjen.
 

- Do sada smo u okolini Niša pronašli oko 200 metara sajle kojom su pravljene zamke i uklonili oko 40 zamki sa Vinika, u Gornjoj Vrežini i Malči - dodaje Kocić.

On kaže da bi lovokradica koji bude uhvaćen da koristi ove zamke morao da plati 15.000 dinara u slučaju da je na ovaj način uhvatio zeca, bilo bi mu trajno oduzeto lovačko oružje ako ga poseduje ali bi u krivičnom postupku mogao da dobije i zatvorsku kaznu zbog lovokrađe.

Poslednji komentari
  • Lala Vreme: 27.10.2012 08:09h

    Zgrožen sam ovom vešću, i sadizmom koji je u glavama nekih ljudi! Kao lovac sam očajan, što se ovako nešto dešava, i pozivam nadležne iz niškog LU, i njihove lovce, a i policiju, da hitno organizuju hvatanje počinilaca i njihovo najstrože kažnjavanje! Veliko poštovanje za novinara, koji je ovu priču obnarodovao!

  • sasa Vreme: 27.10.2012 18:08h

    Zasto mislite da to rade lovci......pa to moze uraditi svaki ostali nenormalan gradjanin,namajnja verovatnoca da je to uradio lovac,lovac ima pusku i zna kako ce uloviti zeca ,po meni je to uradio neko ko nema pusku...a postavljanje zamki lako je nauciti,Yu tube vrvu id klipova za prezivljavanje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP