Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

I MEKSIKANCI ODUŠEVLJENI SABOROM TRUBAČA U GUČI

Luđe od fijeste!

Autor: Jelena Jokanović | 08.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Trubačka budilica u Guči po pravilu dva dana jutrom budi goste ove varošice, pozivajući ih na veselje. Ali, ovaj „budilnik” traje tokom čitavog sabora, svakog dana, tokom celog dana. Oni koji ne dolaze prvi put u Guču već znaju da je u pitanju danonoćna žurka, a veliki broj orkestara rasporođenih u veoma maloj varošici garantuje vam da spavanja nema!

Prvi put u Guči:  Alejn Topete

Prvi put u Guči: Alejn Topete | Foto: Goran Srdanov


Retki su srećnici koji su smešteni malo dalje od centra, pa mogu da, slomljeni umorom, odspavaju pokoji sat. Dok ih ne probudi grmljavina nekoliko desetina truba... Jedna meštanka nam je ispričala da su gosti kojima je pre nekoliko godina izdavala sobu jednog jutra legli pod sto misleći da je počelo bombardovanje. Ali, 24-časovna žurka je ono što se Alejnu Topeteu (28) iz Meksika najviše dopada u Guči, a da je meraklija, odmah su prepoznali i trubači, koji su iskoristili priliku da mu zasviraju na uvce.


- Ovo je ludnica! Volim tradicionalnu muziku i ovde se odlično provodim. Osećam se kao kod kuće. Da ne čujem drugi jezik, pomislio bih da sam u Meksiku. Kod nas se održavaju fijeste kojima se slave sveci i veoma su česte jer svaki grad ima svog svetitelja. Atmosfera je slična kao u Guči, a razlikuje se po tome što fijeste nisu internacionalne manifestacije, ne dolaze gosti iz drugih zemalja, jedino naši ljudi koji žive i rade u Americi - kaže Alejn, koji je za Guču saznao na internetu. Kako kaže, pisalo je da je sabor događaj koji se ne sme propustiti, a on je posle svega viđenog saglasan s tim i voleo bi da može da dođe svake godine, ali zbog posla verovatno neće moći.

Na ulicama Guče je parada neverovatnih likova. Stariji bračni par u nošnjama vozi rolere, šeta mnogo hipika sa zanimljivom koloritnom odećom, ali grupa Danaca u upečatljivim leopard pidžamama privlači svačiju pažnju. Prvi put su ovde, a došli su na nagovor prijatelja koji su ranije dolazili. Provod je, kažu, neverovatan, a devojke najlepše.

Centralni događaj Dragačevskog sabora je na ulicama, gde se peva od jutra do sutra, igra od ćoška do ćoška, često i bosih nogu, a tek kiša koja povremeno pada utera goste u neku od mnogobrojnih šatri. Tamo provod počinje uglavnom kad padne mrak, a plesačice izazovnim plesom privuku alkoholom omamljene goste. Pa kad se pred fajront u kolo, o čijim pravilima ne znaju apsolutno ništa, uhvate jedan Portugalac, Belgijanac i Nemac, jasno vam je da se ne kaže za džabe da je ovo najluđa žurka na Balkanu.

Celodnevna  zabava

Celodnevna zabava | Foto: Goran Srdanov

Navala Francuza


Ove godine, prvi put je organizovan zvanični kamp za posetioce, a među prijavljenima je najviše stranaca. Meštani nam kažu da je ranijih godina najviše bilo Slovenaca, a da su poslednje dve najbrojniji Francuzi, kojih je samo u kampu prijavljeno više od 40. Ima dosta i Poljaka, Italijana, Portugalaca, ali i jedan Novozelanđanin.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP