Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

VERNICI I LEKARI DANAS OBELEŽAVAJU SVETOG LUKU

Luka leči i dušu i telo!

Autor: Ekipa Alo! | 31.10.2014 - 08:56:00h | Komentara: 0

Sveti apostol i jevanđelista Luka, čija se slava obeležava danas, 31. oktobra, zaštitnik je lekarske profesije, a slave ga mnoge srpske porodice. Crkva u Krnjači posvećena tom svecu, koji je inače bio lekar i prijatelj apostola Pavla, spremna je za hiljade vernika koji će doći da se pomole svecu, a najveći sindikat u srpskom zdravstvu - Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, takođe, će proslaviti svoju slavu - Svetog Luku, po svim slavskim običajima. Kako za “Alo!” kaže sveštenik Crkve Svetog Luke u Krnjači, svake godine se tamo okupi na hiljade vernika, a tako će biti i danas.

ALO! sutra poklanja ikonu Svetog Luke

ALO! danas poklanja ikonu Svetog Luke

- To je najbolji znak koliko je on poštovan u narodu. Više stotina ljudi, međutim, svakodnevno dolazi u Crkvu Svetog Luke, bez obzira na to da li je praznik ili ne, jer vernici u njoj nalaze svoj mir, spokoj u svetoj tišini ovog mesta. Sa druge strane, oni čuvaju tradiciju verovanja u isceliteljske moći Svetog Luke - kaže otac Rade Simić i dodaje da je na dan slave, 60 porodica zakazalo lomljenje slavskog kolača.


Ko još ne zna, Sveti Luka jedan je od najcenjenijih zaštitnika lekara i uživa izuzetan ugled u srpskom narodu. Njegove mošti su 1453. godine donete iz Rogusa u Smederevo, koje je tada postalo „mesto mnogih izlečenja i nova lekovita banja”. U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku taj svetac se “opisuje” kao „pouzdani lekar duše i tela”. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je lečio besplatno. Veruje se da njegove mošti imaju isceliteljsku moć.
Tako je zabeleženo da stopalo Svetog Luke leči bolesti očiju.
Danas se nalazi u Manastiru Kosijerevo u Crnoj Gori, u selu Petrović, između Nikšića i Bileća. Izuzetno je dobro očuvano. Jasno se vidi koža koja ga pokriva, kao i tetive i krvni sudovi ispod nje. Po svedočenju Crkve preko moštiju Svetog Luke dogodila su se mnoga čudesna isceljenja. Ruka Svetog Luke navodno se nalazi u Petničkoj crkvi, u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, blizu Valjeva, dok se čestica nalazi u Manastiru Rajinovac, u selu Begaljica pored Beograda.

Svake godine se okupi  na hiljade vernika na dan  slave, a tako će biti i sutra,  kaže za „Alo!“ sveštenik  Crkve Svetog Luke u

Svake godine se okupi na hiljade vernika na dan slave, a tako će biti i sutra, kaže za „Alo!“ sveštenik Crkve Svetog Luke u Krnjači

Ostala je zabeležena njegova misao: „Naše je samo ono što damo drugome”. Ono što je, pored izuzetne stručnosti, osobito odlikovalo rad Svetog Luke bila je ljubav ili sposobnost da nesebično i u potpunosti voli svakog čoveka, i onog nepoznatog, pa i neprijatelja. Mnoge apoteke i bolnice nose ime po njemu, što je dokaz da su njegov kult i poštovanje njegove ličnosti i njegovog rada i danas u velikoj meri prisutni na ovim prostorima. Mnogi lekari i danas se trude da koliko god mogu obeleže slavu Svetog Luke, koga smatraju svojim učiteljem i zaštitnikom.

Tako lekari DZ u Kraljevu na dan Svetog Luke odlaze u Manastir Žiču i tamo seku slavski kolač u čast svog patrona. Zdravstveni centar u Smederevu nosi ime ovog sveca, dok je u Kragujevcu 2002. godine na dan Svetog Luke otvorena istoimena apoteka. Sveti Luka slava je Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) i slave ga od svog osnivanja 1992. Prim. dr Nevenka Dimitrijević iz tog Sindikata kaže za “Alo!” da nisu propustili nijednu godinu, a da ne obeleže svoju slavu.

- Naravno, ranije smo uspevali da našeg zaštitnika obeležimo malo bogatije, dok je to u poslednjih nekoliko godina skromnije. Ali uvek nam dođe sveštenik, lomimo kolač, imamo sveću i žito. Svetog Luku obeležavamo po svim slavskim običajima. Lično poštujem Svetog Luku, jer je zaštitnik nas lekara, a i osnivanje našeg Sindikata povezano je sa tim praznikom - kaže dr Dimitrijević.

Svetitelj koji je slikao Bogorodicu
Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je “Ikona u ikoni”, koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice, koju svetitelj oslikava. Upravo je Sveti Luka osnivač hrišćanskog ikonopisa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP