Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BRANIČEVSKI OKRUG

Magistri rade po kafićima!

Autor: Blic | 18.06.2014 - 20:32:00h | Komentara: 3

Većina mladih u Braničevskom okrugu i posle završenog fakulteta i magistrature radi u kafićima, buticima, trafikama ili pokušava da razvije svoj biznis.

Oni koji nemaju sreće da dođu do bilo kakvog posla uglavnom žive od penzije nekoga iz porodice jer se roditeljske plate troše na mesečne račune i hranu.

nezaposlenost

Mladi rade svuda, osim u struci

 Od kako je Bojana Milošević (24) prošle godine diplomirala na Pedagoškom fakultetu, radila je na bazenu, u ugostiteljstvu i drugim mestima, ali nikada u struci. 

Kaže da je podnosila molbe u mnogim školama u gradu i svim okolnim selima, ali odgovora još nema. 
- Planiram da ostanem jer nemam gde da idem, inače bih rado otišla - iskrena je. 
Prema zvaničnim podacima, u Braničevskom okrugu je nezaposleno 11.560 osoba, a 5.961 su žene.

Direktorka Filijale NSZ Sonja Mirić

Direktorka Filijale NSZ Sonja Mirić

 Direktorka Filijale NSZ Sonja Mirić kaže da je najviše nezaposlenih u kategoriji od 25 do 29 godina - 1.697, sledi kategorija od 20 do 24 godine, što zajedno čini trećinu. 
Na trećem mestu je starosna grupa od 35 do 39 godina, sa 1.388 nezaposlenih.
- Važno je napomenuti da je stopa nezaposlenosti u Braničevskom okrugu znatno niža nego u drugim regionima. Jedan od faktora koji utiču na to jeste veliki broj poljoprivrednih osiguranika, a oni ne opterećuju evidenciju NSZ - rekla je Mirićeva.
Aleksandar Stjepović (26) je završio Višu tehničku školu i već duže vreme traži posao. 
- Podnosio sam zahteve u mnogim firmama. Poslednje je bilo za „Vodovod“ i EPS, ali nisam dobio nikakav odgovor. Sve vreme tražim posao i nadam se da ću ga naći. Do tada pomažem drugarima oko popravki i u sređivanju kompjutera.
Slična je i priča diplomirane ekonomistkinje Ivane Vasić (25), koja je Fakultet za poslovne studije završila 2011. godine i od tada je stalno u potrazi za poslom. 
- Konkurisala sam u TE-KO Kostolac, u kompaniji „Bambi“ i nisam dobila nikakav odgovor. Skoro sam se prijavila i za policiju i nadam se svakog dana. Dok čekam na neki posao, radim kod oca na malom poljoprivrednom gazdinstvu za proizvodnju i prodaju pečuraka - kaže Ivana.
Jelena Ristevski (26), koja je završila master studije žurnalistike, kaže da se naše diplome nigde u svetu ne cene dovoljno. Dodaje i da bi vrlo rado otišla iz zemlje kada bi u inostranstvu našla posao u struci.
Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 18.06.2014 21:53h

    kada ste znali da duvate u pistaljke dobili ste ocekivane rezultate

  • Sane Vreme: 19.06.2014 06:31h

    Mogu da razumem da neko ko je završio fakultet ili magistarsku tezu radi sa srednjom školom, ali mi ne ide u glavu kako neko sa gimnazijom ili diplomom KV konobara i sl. može da obavlja funkciju direktora J.P. u Zrenjaninu ?!?

  • sofija Vreme: 19.06.2014 09:54h

    Ista je situacija u svim okruzima. Ja sa diplomom sa osnovnih i post diplomskih studija Ekonomskog fakulteta u Beogradu godinama tražim posao u struci. Moje kolege "propali studetni" koji su napustili fakultet na prvoj ili drugoj godini studija u najvećem broju rade u bankama. Držani organi i ministarstva zapošljavaju ljude sa sega mega giga škola.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP