Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OGORČENA

Majka deteta sa cerebralnom paralizom: Vlasti Novog Sada nas ignorišu!

Autor: N. Gavrilović | 06.03.2013 - 13:38:00h | Komentara: 0

“Ja sam majka deteta sa cerebralnom paralizom. Deci sa ovim oboljenjem potrebna je stalna nega i pomoć, posebno pri odlascima na terapiju. Iako naša deca imaju besplatne karte za gradski prevoz, nama, kao njihovim pratiocima, ovo nije omogućeno, a vlasti su nam to više puta obećavale”, rekla nam je novosađanka Suzana Nikolić, kojoj ova mala olakšica mnogo znači.

Deca koja boluju od cerebralne paralize svakodnevno se suočavaju sa velikim problemima, među kojima je jedan od najtežih problem transporta na terapiju, koja im je često potrebna, a na koju ne mogu da idu bez pratioca.

Iako su roditeljima obolele dece obećane besplatne karte, to se još nije desilo...

Iako su roditeljima obolele dece obećane besplatne karte, to se još nije desilo...

Mališani oboleli od ove teške bolesti moraju da imaju stalnu negu i pomoć, pa je njihova svakodnevica neodvojiva od asistencije roditelja ili pomagača.
“Pre dve godine imali smo besplatne karte, a onda nam je to pravo ukinuto. Govoreno nam je da je do toga došlo greškom, obećavano da će se to ispraviti. Čak je i gradonačelnik dao preporuku o licima koja treba da imaju besplatne karte, pa su naša deca oslobođena plaćanja, ali njihovi pratioci nisu, iako je obolelima bez njih prevoz nemoguć" požalila se Nikolićeva.
U međuvremenu, nastupila je i smena vlasti u Novom Sadu, a to je, na ogorčenje roditelja, potpuno obustavilo priču o ovom pitanju.

Deci sa raznim stepenima oboljenja je potrebna stalna nega...

Deci sa raznim stepenima oboljenja je potrebna stalna nega... | Foto: Dreamstime

“Pričali su nam da sačekamo da se ustoliči nova vlast, a već dve godine nema rešenja za ovaj problem” gnevna je Nikolićeva.
“Gde god odemo, kome god da se obratimo kažu nam da se slažu, makar nezvanično da imamo pravo na ovaj ustupak. Imamo pravo, ali ne možemo da ga ostvarimo. Prebacuju stvar na nepostojeće komisije i dodatno nam komplikuju ionako komplikovan život”, zaključuje Novosađanka i dodaje da nema potrebe da više maltretiraju roditelje i decu koja su već prošla sve moguće komisije da bi se ustanovio stepen njihovog oboljenja, kao ni roditelje koji se svim snagama bore da deci što više olakšaju i ulepšaju život.

Pratioci dece su imali besplatne karte, ali im je ovo pravo kasnije ukinuto...

Pratioci dece su imali besplatne karte, ali im je ovo pravo kasnije ukinuto...

Iz kancelarije gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, stigla nam je potvrda da je izdata preporuka kojom se Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad savetuje da obezbedi besplatne pokazne karte licima čije zdravstvene ili druge specijalne potrebe to iziskuju, ali su nam rekli da se za sprovođenje ove odluke obratimo samom JGSP Novi Sad.
Tamo, međutim, nisu bili određeni u razlozima zbog kojih roditelji obolele dece nisu oslobođeni plaćanja, iako im je to više puta obećavano.
“Na osnovu preporuke, upravni odbor je doneo odluku. Ako se ona promeni, mi ćemo vrlo rado svima izaći u susret”, rečeno nam je iz ove firme.
Ipak, među šesnaest stavki preporuke koje predstavljaju preporuku za ukidanje obaveze plaćanja pokaznih karata za gradski prevoz, pod brojem 12 stoji sledeće: da se oslobode odbornici, na osnovu odborničke legitimacije. Njima nije traženo dodatno obrazloženje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP