Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REPORTER ALO! NA ČASU U ŠKOLI ZA DECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Mali majstori velikog srca!

Autor: R. Ćoralić | 13.06.2013 - 23:51:00h | Komentara: 1

„Sve je moguće, sve je nadohvat ruke”, osnovni je moto Osnovne škole za decu sa smetnjama u mentalnom razvoju „Sava Jovanović Sirogojno” u Zemunu.

Remek delo  mališana  u OŠ „Sava  Jovanović  Sirogojno“

Remek delo mališana u OŠ „Sava Jovanović Sirogojno“ | Foto: Mitar Mitrović

A da je zaista tako, svedoče brojne nagrade koje su ovi osnovci pokupili na raznim takmičenjima. I jedno je sasvim sigurno, kreativnosti im svakako ne nedostaje. Škola je puna njihovih radova na kojima bi im pozavideli i mnogi umetnici.


Mobilni tim volontera

Defektolozi ove škole, njih desetak, formirali su mobilni tim koji pruža podršku učenicima sa intelektualnom ometenošću koji pohađaju redovne škole, kao i njihovim nastavnicima. Sve to oni rade na volonterskoj bazi.

Učenici ove škole pored osnovnog znanja koje stiču imaju i brojne sekcije: likovno-keramičku, dramsku, folklornu, sportsku... Učionica za grnčarstvo prepuna je radova koji su dela ruku ovih malih majstora. Tu su vaze, maske, figure od gline koju su sami pekli, oblikovali je, šarali i na kraju lakirali.

- Svi njihovi radovi se čuvaju u školi, sve su to unikati. Dosta su kreativni i potrebna im je samo mala smernica. Bili smo i na javnom času crtanja na Kalemegdanu i osvojili prvo mesto - hvali se nastavnica Aleksandra Novaković.

Svaki dan dobije  40 zagrljaja:  Direktor Goranac

Svaki dan dobije 40 zagrljaja: Direktor Goranac | Foto: Mitar Mitrović


Škola ima oko 105 učenika sa različitim stepenom ometenosti, od lakših oblika do dece obolele do autizma, i još tridesetak njih u četiri isturena odeljenja. Ali i pored toga direktor Salim Goranac zna imena svakog đaka ponaosob.

Škola ima 105  učenika...

Škola ima 105 učenika... | Foto: Mitar Mitrović

- Svako jutro obiđem učionice i pozdravim se sa svima. Deca to očekuju od mene, a mene to ispunjava - govori Goranac dok mu u zagrljaj priskače Bogdana. On dodaje i da svakog dana u školi dobije najmanje 30-40 zagrljaja.

Kao i njihovi vršnjaci, i ovi mališani vole kompjutere, muziku i imaju svoje snove i želje. Nikolina Mijakovac, koja je završila osmi razred, želi da bude pekar, kao i njena drugarica Milica.

...i brojne sekcije

...i brojne sekcije | Foto: Mitar Mitrović


- A ja bih volela da se bavim grnčarstvom - uskače Kristina Osmani, dok njihov drug Bojan Arsić, đak generacije, pomalo stidljivo kaže da „još ne zna šta će”.

Kao i sve institucije i ova škola ima svog „portparola”. To je mali Nikola Mirić iz četvrtog razreda. Nadimak je dobio jer voli da priča, a nedavno je za dobrodošlicu u školi prvoj dami Srbije Dragici Nikolić otpevao pesmicu koju je sam u tom trenutku smislio. Kao nagradu je dobio zagrljaj i poljubac. Nikola je, kažu, opčinjen tehnikom - mobilnim telefonima i kompjuterima - i još zna sve brojeve autobuskih linija u Beogradu.

- Najvažnije za ovu decu je da ih sredina tretira ravnopravno, da ih ljudi ne sažaljevaju. Tako se i oni bolje osećaju i znaju da nisu odbačeni - kaže direktor škole.

Kreativnost im ne nedostaje

Kreativnost im ne nedostaje | Foto: Mitar Mitrović

Hoće da budu srednja škola


Ove godine školu je završio 21 učenik. Neki od njih će nastaviti školovanje, a mnogi će kao i do sada odustati, jer u Beogradu postoji samo jedna srednja škola za decu sa smetnjama u mentalnom razvoju i to na Miljakovcu.
- Glavni problem je daljina. Zato smo mi od Ministarstva prosvete zatražili da nam odobri otvaranje srednje škole za četiri zanimanja - cvećar-vrtlar, pripremač namirnica, grnčar-lončar i pekar - rekao je Goranac. On ističe i da im je za to još potrebno oko 400.000 dinara kako bi uradili projekte za uređenje postojećeg potkrovlja, školskog dvorišta i postavljanje lifta. Dozvole su, kažu, sve prikupljene.

Poslednji komentari
  • Tanja Vreme: 14.06.2013 01:03h

    Slatkisi mali. Zelim im svu srecu ovoga sveta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP