Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

JOŠ MALO PA ĆE IMATI VEĆINU

Mame osvajaju Skupštinu!

Autor: R. Ćoralić | 29.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Mame osvajaju Skupštinu Srbije. Trudnice i porodilje odlučile su da uzmu stvar u svoje ruke i same se izbore za svoja prava. Zapucale su u parlament i jedan na jedan sa poslanicima od njih 250 dosad su uspele da obezbede više od 100 glasova „Za mame“, odnosno promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Podršku su, kažu, dobile uglavnom od poslanika DS, LSV, NDS, SVM, JS, SPS sa kojima su razgovarale, a prošle nedelje palo je i obećanje Zorana Babića, šefa poslaničke grupe najveće parlamentarne stranke - SNS.

Rekao  „da“ za mame:  Šutanovac

Rekao „da“ za mame: Šutanovac

- Ako bude ispunio obećanje, imamo dobre šanse da kampanja „Pravo za mame“ uspe i da se izmena ovog zakona nađe već na jesenjem skupštinskom zasedanju u septembru - optimisti su pokretači kampanje u koju je uključeno 250 trudnica i majki sa bebama - taman koliko ima i narodnih poslanika. Za trudnice i porodilje je sporan član 13. ovog Zakona, a predloženom izmenom bi se skratila komplikovana administrativna procedura za isplatu naknada zaposlenim porodiljama.

Glas dobile i od Živkovića

Glas dobile i od Živkovića

Tako se više, smatraju one, ne bi dešavalo da pojedine mame prvu isplatu dobiju tek kad im dete napuni godinu dana. Da bi se izbeglo kašnjenje u isplati, majke traže da država ubuduće naknadu za porodiljsko direktno iz budžeta uplaćuje na njihove račune, zajedno sa roditeljskim dodatkom, a ne kao do sada da novac ide prvo lokalnim samoupravama, koje ga potom raspoređuju poslodavcima, a oni kasnije porodiljama. Predložene promene, objašnjavaju one, ne bi iziskivale dodatne troškove iz budžeta, već bi skratile birokratsku proceduru i sprečile zloupotrebe poslodavaca, a mamama bi i te kako značile.

Još dva „da“:  Petrović...

Još dva „da“: Petrović...


- Radim kao dizajner u jednoj privatnoj firmi i naknadu za porodiljsko sam počela da primam tek šest meseci posle porođaja. Na poslu su mi objašnjavali da čekaju rešenje o visini primanja iz nadležnog sekretarijata, a ta procedura se otegla na pola godine. Zbog te zavrzlame mnoge žene mesecima posle porođaja, i to baš u trenutku kad im najviše novca treba, ne dobiju ni dinar, pa umesto da uživaju sa mališanima, moraju da razmišljaju kako će da prežive do prve isplate - kaže Sanja Raković (30), jedna od aktivistkinja u kampanji „Pravo za mame“.
Trudnice i majke koje su „lobirale“ kod poslanika tvrde da su razgovori išli kao „po loju“, te da nije bilo natezanja, niti previše ubeđivanja.

...i Nenad Čanak

...i Nenad Čanak


- Porodilje su na svom primeru i iskustvu poslanicima objasnile zašto je neophodno promeniti Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. I prema izveštajima koje nam stižu od mama, nailazile su na razumevanje i podršku. Jedino su dvoje poslanika iz SNS-a, s kojima smo pričali, rekli da lično podržavaju naš predlog, ali da moraju da provere sa „centralom“ - govori Angelina Radulović iz Udruženja „Roditelj“, koja je bez problema uspela da dobije „amin“ Dušana Petrovića, lidera Zajedno za Srbiju.

Angelina ističe i da sada čekaju odgovor Ministarstva finansija da li postoji pravna mogućnost za sprovođenje njihove ideje u delo, dodajući da će osim zakona morati da se menjaju i neka podzakonska akta.

Kampanju „Pravo za mame“ 8. marta pokrenula su udruženja „Srbija u Pokretu“, „Roditelj“ i „Centar za mame“, a razgovori sa poslanicima su počeli na simboličan datum, 15. maja, kada se obeležava Svetski dan porodice.

Izbegavaju propise


Prema sadašnjim propisima poslodavac je dužan da porodilji uplaćuje nadoknadu zajedno sa ostalim platama i da onda čeka da mu država refundira taj novac. Međutim, mnogi od njih to i dalje izbegavaju.
- Male radnje zaista nemaju novca, jer moraju da plate porodilju, plus radnicu koja je menja. S druge strane, mnogi poslodavci svesno izbegavaju da poštuju zakon, već čekaju da im prvo država uplati, znajući da za to neće biti kažnjeni, mada ima i onih koji zloupotrebljavaju novac koji legne od države, a ženama ne daju taj iznos ili im ne daju uopšte - objašnjava Angelina Radulović, dodajući da mali broj firmi uredno daje platu porodiljama, ali onda oni praktično kreditiraju državu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP