Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BRUKA U PROKUPLJU

Matičari izbrisali selo!

Autor: Ljubiša Mitić | 27.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Zoran Stanisavljević iz Novog Sela kod Džigolja već petnaestak dana na može da upiše majku u knjigu umrlih i izvadi smrtovnicu. Majka je umrla 13. avgusta.

Zoran Stanisavljević iz Novog  Sela već dve nedelje ne može  da dobije smrtovnicu za majku,  jer je Odeljenje matične službe  uk

Zoran Stanisavljević iz Novog Sela već dve nedelje ne može da dobije smrtovnicu za majku, jer je Odeljenje matične službe uklonilo ovo mesto iz evidencije

U Džigolju, gde je istureno odeljenje matične službe prokupačke opštine, rekli su mu da promeni mesto smrti u susedno selo Kostenica, jer za njih, Novo Selo „jednostavno ne postoji”, iako su sva dokumenta pokojne Mirke Stanisavljević izdata sa mestom prebivališta tog sela!?


- Kada sam nekoliko dana nakon majčine smrti otišao u Džigolj, kako bih je odjavio i izvadio smrtovnicu, naišao sam na problem koji do danas ne mogu da rešim. Naime, šalterski radnik mi je rekao da on ne može da izda smrtovnicu, jer u knjigama novijeg datuma, mesnoj kancelariji Džigolj pripada devet sela, među kojima nema Novog Sela.
Uputio me u Dom zdravlja da naknadno vadim drugu dokumentaciju i da mi isprave da umesto mesto smrti Novo Selo, stoji Kostenica – kaže Stanisavljević, koji još uvek ne može da shvati o kakvom se problemu radi, jer sva dokumentacija i dan danas se izdaje na prebivalište sela koje ne postoji u nadležnoj mesnoj kancelariji. On kaže da će tužiti Matičnu službu i opštinu, jer ovakav odnos vređa čast i ugled pokojne majke, ali i njegov.

– Šetaju me od šaltera do šaltera, svakog dana obijam vrata mnogih opštinskih službi, gubim vreme i stvaram dodatne troškove. Teraju me da ispravim nešto, a ni sami ne znaju šta. Pokušao sam i u Domu zdravlja da probam da mi isprave mesto smrti, ali su mi rekli da jednostavno ne žele da falsifikuju zapisnik, jer u ličnoj karti postoji Novo Selo – tvrdi čovek koji zbog zamršene administracije ne može da završi najjednostavniju stvar. On naglašava da je u istoj mesnoj kancelariji u Džigolju, samo nekoliko dana pre smrti majke izvadio njen izvod iz knjige venčanih, u kome je takođe mesto prebivališta Novo Selo, ali tada nije bilo problema.

Miloje Prokić, šef Matične službe u Prokuplju, tvrdi da Novo Selo kod Džigolja nikada nije postojalo i da se to vodi kao zaseok sela Kostenica. On kaže da ne zna kako je MUP izdao ličnu kartu sa mestom prebivališta, jer po zakonu ne mogu da imaju dva sela sa istim imenom u opštini, a nekoliko kilometara od Prokuplja već postoji jedno Novo Selo.

– Verovatno se to ranije nije toliko gledalo i nije se obraćala pažnja na te detalje. Sada u našim knjigama tačno postoji odluka koja sela pripadaju mesnoj kancelariji Džigolj. Neka stranka podnese zahtev i obrazloži problem, pa ćemo razmotriti i doneti rešenje – kaže Prokić, koji nije mogao da objasni kako se ranije izdavala dokumentacija sa prebivalištem Novo Selo kod Džigolja.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP