Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MLADI ŠAPČANIN VELIKI TALENAT

Melodija Salkove violine odjekuje do Beča!

Autor: Ekipa Alo! | 11.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Da se talenat i upornost isplate, najbolje svedoči Salko Lekić (17), koji je učenik Srednje muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ iz Šapca i tri puta je osvojio prvu nagradu na republičkom takmičenju violinista, koje se održava svake druge godine.

Tri puta  zaredom  osvojio prvu  nagradu na  republičkom  takmičenju

Tri puta zaredom osvojio prvu nagradu na republičkom takmičenju

Od člana žirija, koji je prepoznao izvanredan talenat, dobio je poziv da dođe u Austriju kako bi ga čuli profesori violine u Beču. Tamo je išao na privatne časove kod svetski poznate profesorke Ane Melnik.


- Počeo je da svira sa devet godina. Žao mi je svakog deteta koje krene rano u školu, tako da mi Salka nismo forsirali i slali ga u školu sa četiri godine, prosto smo ga pustili da sam poželi. Posle, kada je postalo jasno da su geni proradili, od petog razreda osnovne je krenuo na takmičenja. S obzirom na to da ja sviram violinu, bilo mi je drago da je i on to završio. Drago mi je da je upisao tu školu jer tamo su deca drugačija - priča Salkov otac Ahmed Lekić za „Alo!“.

Salko je učestvovao na takmičenju mladih violinista u Sloveniji, u Piranu, mestu gde je rođen poznati italijanski violinista Đuzepe Tartini, i osvojio treće mesto. Takođe, učestvovao je na takmičenju „Ja imam talenat“, ali nije prošao u sledeći krug takmičenja.

Salko će sledeće godine da polaže prijemni na Fakultetu muzičke umetnosti i njegovi roditelji kažu da im je veoma bitno da dobije diplomu, iako se sviranje violine uči ceo život.

Opština Šabac pomogla je Salku da kupi violinu.
- Jedne godine, dan pred takmičenje, Salko je došao da mi pokaže kako svira u dnevnu sobu i puklo mu je gudalo, onda sam mu dao svoje gudalo koje košta 20 evra i tako je zamenio ono od 450 evra. Rekao sam - ako znaš da sviraš tim, isto tako dobro znaćeš i ovim - kaže Ahmed, koji je svestan da Salko nije jedini talentovan u Srbiji i da ima dece koja ne mogu da priušte sebi ni parče hleba, a kamoli violinu ili fakultet.
Poslednji komentari
  • Nada Lekic_ponosna sestra Vreme: 11.10.2014 11:17h

    Mi smo jedna velika porodica koja je uvek tu da svakom svom clanu bezuslovno pruzi podrsku :) POnos nas <3

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP