Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

A POLA VEKA SU GAZILI REKU...

Meštani Mazaraća ponovo ostali bez mosta

Autor: V. Pešić | 03.03.2015 - 15:59:00h | Komentara: 0

Meštani Mazaraća, sela na sredokraći puta između Vranja i Vladičinog Hana, baš nemaju sreće sa mostom preko Južne Morave.

Most u Mazaraću | Foto: V. Pesic

Volovima savladavaju reku | Foto: V. Pesic

Zbog velikih oštećenja u bujičnim poplavama seoska ćuprija, koju je inženjerijska jedinica Četvrte brigade Kopnene vojske za 20 miliona dinara izgradila u junu 2011.godine, ne može da se koristi. Vojni inženjerci obećali su da će oštećeni most da poprave do proleća, kada počinju poljoprivredni radovi.

Meštanin Predrag Cvetković ističe da će obnovljeni most da obraduje seljane Mazaraća, Prevalca, Priboja i Korbevca, čija su imanja na desnoj obali Južne Morave.

Most u Mazaraću | Foto: V. Pešić

Most u Mazaraću | Foto: V. Pešić

- Hirovita i nabujala Južna Morava odnela je mazaraćki most 1969. godine, koji je predstavljao najbližu komunikaciju seljana do njihovih njiva na desnoj obali reke. Mazarać se rasprostro na levoj obali Južne Morave i pripada opštini Vladičin Han. Na desnoj obali reke su imanja Mazaraćana, koja se nalaze na teritoriji grada Vranja. Zbog srušenog i odnetog mosta meštani Mazaraća bili su prinuđeni da od 1969. do juna 2011. godine do imanja dolaze gazeći hladnu reku sa volovskim zapregama. Kome se nije mililo da gazi Južnu Moravu, zapregama i traktorima do njima na desnoj obali prevaljivao je u jednom pravcu 15 kilometara - rekao je Cvetković.


Ljubomir Ilić i Stanimir Dimitrijević potvrđuju da su mnogi ovdašnji seljani, koji se isključivo bave poljoprivredom, zbog gaženje hladne reke zaradili reumu i druge boleštine. Bezmalo pola veka je prošlo, a čelnici lokalnih samouprava u Vranju i Vladičinom Hanu nisu mogli da se dogovore ko će da snosi troškove nabavke konstrukcije i montažu seoske ćuprije Pre NATO bombardovanja iz Slovenije je dopremljena čelična konstrukcija za most, koja je smeštena u seoskom školskom dvorištu. Pošto su se čelnici Vranja i Vladičinog Hana godinama preganjali oko toga ko treba da snosi troškove izgradnje mosta, čeličnu konstrukciju su čerupali lopovi.

Most u Mazaraću | Foto: V. Pešić

Most u Mazaraću | Foto: V. Pešić

 
Delovi konstrukcije nestali su netragom, mada jer policija dva puta uspevala da iz Leskovca od kradljivaca uzme delove i vrati u Mazarać. Zahvaljujući pripadnicima vranjskog Garnizona, početkom juna pušten je u saobraćaj most preko Južne Morave koji je dugačak tridesetak metara i nosivosti 20 tona. Nedugo posle puštanja u saobraćaj nepoznati lopovi ukrali su gvozdene šine, koje su povezivale daske na mostu. Most je jedno vreme bio nebezbedan za vozila, zaprežna kola i pešake. Lokalna samouprava u Vladičinom Hanu izradila je delove i most je ponovo osposobljen.


Meštani Mazaraća i okolnih sela veruju pripadnicima Četvrte brigade Kopnene vojske da će ispuniti obećanje i most popraviti pre početka poljoprivrednih radova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP