Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KAKVA PASIJA

Milorad skuplja unučiće

Autor: Tanjug | 02.01.2015 - 08:52:00h | Komentara: 2

Milorad Petrović iz Lapova poseduje bogatu kolekciju, pročitajte čega.

Flaše

Ilustracija | Foto: Profimedia

Milorad Petrović iz Lapova poseduje više od 1.100 minijaturnih flaša različitog alkoholnog pića koje je nabavljao u svim zemljama sveta, a najviše u Nemačkoj.
- Sasvim slučajeno je počelo i dugo traje, 40 godina. Prva koju sam kupio davne 1970. godine bio je vinjak "Cezar" i onda jedna po jedna i došao sam do ovog broja.  Mnogi smatraju da je hobi čudan, međutim ja sam to voleo. Sada sam prestao da ih skupljam, jer ne mogu više da pamtim etikete i fabrike, a i finansijski to sada košta - priča Tanjugu Milorad, penzionisani mašinovodja.
Posle prvog vinjaka "Cezar', kupljenog u Kruševcu, Milorad je zajedno sa suprugom "nizao" flašice gde god bi otputovali, plaćajući po komadu marku, dve, tri ili pet, pa do 20 koliko su koštale najskuplje.
Ima ih iz Beograda, Niša, Šapca, Valjeva, Austrije, Italije, Ssvajcarske, Nemačke. Iz Kanade, Brazila, Meksika, SAD i drugih udaljenijih zemalja donosili su mu prijatelji i rođaci.
Sve te flašice,u Srbiji poznate kao čokanjčići ili "unučići" imaju serijske brojeve, a dobar deo ih je i karakterističnog oblika, pa je tako rakija "upakovana" u lokomotivu, šahovske figure, sijalice.
Ima i flašica sa cuclom, a tu su i dve flašice sa glavnim likovima iz nekadašnje popularne američke televizijske serije "Dalas".
Nabavio je Milorad i čokanjče u obliku foke, ali, kako kaže, nije uspeo i mužjaka, već samo ženku. Tu je i flasica rakije u obliku Deda Mraza, koju je svojevremeno kupio u Nemačkoj.
Ima flašica i sa ispisanim tekstom, pa tako na šljivovici "Vino Župe" iz Aleksandrovca piše "Devojka i čaša leče svaki bol, a ko ne ljubi i ne pije, taj ni živ skoro nije".
Tvrdi da nijednu nije otvorio da popije i kroz osmeh dodaje da je mnogima bilo čudno što kupuje flašice, a ne želi da ih popije.
- Nisam uopšte pio, niti sam želeo da ih otvorim. Jedan prijatelj kad je video kakvu kolekciju imam rekao mi je - Jao, zatvori me ovde tri dana, i ne treba ništa drugo da mi daš, ni hleb, ni vodu - priča Milorad kroz osmeh.
Supruga Milovanka, koja je muža podržavala u hobiju, bila je zadužena za čišćenje čokanjčića.
- Mnogo vremena treba da se obrišu. Čistim ih jedanput godišnje obavezno, nekada i dva puta, i treba mi dva ili tri dana da ih sve sredim, zavisi koliko sam raspoložena - priča Milovanka.
Dodaje da ih briše, sve dok, kako kaže, joj ne dosadi, pa onda radi nesto drugo i opet se vrati glancanju neobične kolekcije.
- Flašice su male i zahtevne za glancanje, a treba i svaku vratiti na svoje mesto. I ja sam za prodaju, jer ne mogu više da ih brišem, a deca i unuke nešto nisu zainteresovani za ovu kolekciju. Mozda, ako bi unuk naišao, njemu bi je ostavili - kaže Milovanka.
Dolazili su zainteresovani da otkupe kolekciju, poput profesora iz Novog Sada koji radi u Muzeju, ali i poslastičara i kolekcionara iz Kruševca, Niša i Aleksinca, međutim, kako objašnjava Milorad, čim se pomene cene, odustanu.
- Mogao bih da ih prodam, ali u obzir dolazi samo onaj ko zna da ovo ceni kao hobi - kaže Milorad i tvrdi da će se dogovoriti za cenu, ako naidje ozbiljan kupac, mada se stiče utisak, da mu je jako teško da se odvoji od svojih čokanjčića.
Poslednji komentari
  • Zanna Vreme: 03.01.2015 19:18h

    Imam i ja nekoliko prijatelica iz Risije, koji hteli bi da se udaju za srbskih muskaraca...

  • Nina00 Vreme: 03.01.2015 21:35h

    Pa za postoje naivcine koje misle da torta koja icemu valja moze da kosta 50 din?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP