Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NA PIROTSKI NAČIN

Mlada zbrisala sa parama i poklonima

Autor: Blic | 05.01.2014 - 09:43:00h | Komentara: 0

Četvoro pirotskih matičara sreću se sa smešnim i tužnim ljubavnim pričama, brakovima koji se sklapaju iz računa, “odbeglim mladama”, svađama na venčanju…

Matičar

Matičari se nagledaju i srećnih i tužnih situacija | Foto: RAS

 - Jednom na zakazivanju venčanja, budući suprug svojoj izabranici nije rekao da iza sebe ima jedan neuspeli brak. Buduća mlada šokirana, izletela je iz kancelarije sva uplakana. Bila je u drugom stanju. Od venčanja nije bilo ništa - priseća se matičarka Slađana Božilović. Ona pamti i venčanje čoveka u 84. godini i mlade od 46 godina.

- Došli su da se venčaju iz interesa. Rekli su da hoće da se venčaju da bi ga ona, pošto je dosta mlađa, dočuvala jer on ima penziju. Međutim, posle mesec dana mladoženja dolazi sa čokoladom da prijavi smrt svoje novopečene supruge. Umesto da ona dočuva njega, on je u stvari dočuvao nju - priča Božilovićeva.

Svađe pred fotografom

Sa venčanja u našoj svečanoj Sali, sledi tradicionalno slikanje ispred pirotskog ćilima. Mlada je u nekoliko navrata ponavljala da je fotograf ponovo slika ‘’jer nije lepo ispala i hoće da bude lepa’’. U jednom trenutku mladoženja, iznerviran dok su on i svatovi plivali u znoju, reče: ‘’baštati (otac) je trebal’ (trebao) da te napravi da budeš ubava (lepa), fotograf neč’ da može’’- priseća se Božilovićeva.


Matičari se sećaju i slučaja odbegle mlade, baš kao u filmu u kojem je igrala Džulija Roberts.

- Venčanje je bilo u kafani. Posle zaključenog braka, dok je trajalo veselje, mlada, još u venčanici, pobegla je i to pre sečenja mladenačke torte. Ispostavilo se da je sakupila i pare i poklone. Svi su bili u šoku. Razveli su se posle tri meseca - kaže matičarka.


U pirotskom kraju postoji verovanje da ako mlada nagazi mladoženju, da će ona voditi glavnu reč u braku. To je jedan od rituala koji prati venčanja.


- Obično mlada nagazi mladoženju, ali se desi ponekad da mladoženja pretekne i nagazi mladu. U tom svečanom trenutku čujemo razne komentare koji ne priliče venčanju i zasnivanju braka kojima se mladenci vređaju - priča Božilovićeva.


Najviše je komičnih situacija, priseća se ona, kad pred svedocima i svatovima čitaju da li mlada zadržava svoje prezime ili uzima muževljevo.


- Ako se snajka izjasni da želi da zadrži svoje prezime, obično reaguju svekar i svekrva rečima: “golema pa klečka (faktor)”, “kao da je dokturka ili filmska diva”, “dovedomo ju na gručku siranje (na komad sira), a ona pa izvoljeva i traži si svoje prezime”. Rodbina s mladoženjine strane ima svoje poruke: “da je gotov” i “da je se dal ženi u ruće (ruke)” - kaže Božilovićeva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP