Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U KRAGUJEVCU NAPRAVLJENA DŽINOVSKA TORTA

Mladenci na merdevinama sekli tortu!

Autor: B. Nenković | 19.09.2014 - 09:22:00h | Komentara: 6

U Kragujevcu je napravljena verovatno najviša svadbena torta u Srbiji, zbog koje su mladenci Ivan Milanović i Snežana Agatonović morali da se popnu na merdevine kako bi je isekli za svoje goste.

Mladenci Ivan  Milanović i Snežana  Agatonović

Mladenci Ivan Milanović i Snežana Agatonović | Foto: Fejsbuk

Torta je bila visoka dva metra, a po obliku i ukrasima ravnala se sa majstorijama svetskih poslastičara. Posebna je i po tome što je tortu pravio lično mladoženja sa svojom porodicom.


- Tortu smo pravili ja, moj brat Lazar, majka i otac, ali i još nekoliko radnika. Za konsultante smo imali naše kolege iz poslastičarskih radionica širom Srbije, koji su takođe majstori u tom zanatu. Imala je 12 spratova i za nju smo utrošili oko 400 jaja. Godinama u svojoj poslastičarskoj radionici pravimo torte za druge, a za sebe sam hteo da po nečemu bude posebna. Odlučili smo da se razlikuje po visini - kaže mladoženja.

Osim impozantnog broja jaja za pravljenje torte, utrošeni su i kilogrami oraha, lešnika, putera. Za dekoraciju je napravljeno ravno 350 jestivih orhideja od šerećne smese.

- Cvetove za dekoraciju pravilo je petoro radnika puna tri dana. Kroz tortu je provučena struja, tako da su je osvetljavale LED lampice. Tortu smo iz tri dela doneli u restoran i tu je „sklapali“, jer je bilo nemoguće da je bezbedno prenesemo na drugi način - dodaje Ivan.

Ivan i njegov brat Lazar su, inače, informatičati po struci, ali se bave pravljenjem torti u radionici koju je osnovala njihova majka Nadežda još 1992. godine. Mladoženja kaže da je od „rekorderke“ ostalo svega kilogram ili dva, koje oko 450 zvanica na svadbi nije moglo da pojede.

Torta Kejt Midlton hit na svadbama

- Mesečno pravimo na stotine torti za slavlja. U poslednje vreme veoma je tražena torta kakvu je na svom venčanju imao britanski prinčevski par. Torta kakvu su odabrali Kejt Midlton i princ Vilijam već je sečena na svadbama ne samo u Kragujevcu već i u Beogradu, Novom Pazaru... - kaže Ivan.

Poslednji komentari
  • fd Vreme: 19.09.2014 11:20h

    U svakoj normalnoj zemlji se ovakve luksuzarije I bahanalije dooobroo oporezuju, samo ovde se ide na plate I penzije onih koji su posteno zaradili. Kada ce svemoguci Alek da oporezuje ovakve gluposti, pevace I starlete??!

  • gugu Vreme: 19.09.2014 13:19h

    Mene zanima koliko kosta ovakva jedna torta?

  • Dragan Vreme: 19.09.2014 14:40h

    Daj fd ne prosipaj se, covek je napravio za svoju svadbu tortu i treba da plati porez za nju,, Od ljubomore nije ti palo nista pametnije? Svaka cast za tortu.

  • Mikele Vreme: 19.09.2014 15:09h

    Seljaci

  • Samo Svecano Vreme: 19.09.2014 15:30h

    Aman ljudi, to im je posao, pise za pismene u tekstu da se profesionalno porodicno bave pravljenjem torti za proslave, i sigurno ih kosta manje nego da unajme drugoga da pravi. Uz to, muzicar bi doveo najbolji bend, profesionalni fotograf bi imao najkvalitetniji album sa svadbe, poslasticar ce imati najvecu tortu... svaka im cast sto drze do porodicne tradicije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP