Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PROTEST BAČKIH FARMERA

Mleko paorima, kajmak gazdama

Autor: M. Popadić | 28.05.2015 - 15:06:00h | Komentara: 1

Vojvođanski poljoprivrednici protestovali su juče zbog toga što su zatvorena mnoga otkupna mesta.

Mleko

Poljoprivrednici traže da se na mleko stavi državna zaštitna cena | Foto: foter.com

- Zatvaranje otkupnih mesta malih proizvođača i nemogućnost prodaje mleka je atak i na državu i njene građane, rečeno juče na protestu vojvođanskih poljoprivrednika.

Na protestnom skupu "Bolje podeliti mleko nego prosipati" podržana je velika akcija vojvođanskih poljoprivrednika koji traže od Vlade Srbije da se mleko stavi pod državnu zaštitu cena i da što pre otpočne s radom nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta namirnica.

- Nama je najveći problem što su zatvorena mnoga otkupna mesta i što mali proizvođači više ne mogu da prodaju svoj proizvod. Nismo u mogućnosti da prodajemo i proizvodimo mleko po uvoznoj ceni od 28 do 31 dinar po litru. Realno bi bilo da današnja cena iznosi od 40 do 45 dinara po litru bez premije i zato zahtevamo od države da se na mleko stavi državna zaštitna cena. Poljoprivrednici bi bili najzadovoljniji kada bi se usvojio novi Zakon o poljoprivrednim zadrugama čiji bi se rad zasnivao na zadružnim principima EU, te da se osnuje Agrarna komora Srbije po modelu Austrije, izjavila je Ana Balog, predsednica udruženja zadrugara Vojvodine.

I Miroslav Kiš, predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika ističe da se što pre mora pomoći malim proizvođačima mleka jer će u protivnom domaći prerađivači ostati bez otkupljivača, a samo zato što je sadašnji uvoz mleka prekomeran i nekonstroilisan.

Na protestnom skupu mlekari su juče podelili oko dvadesetak litara mleka ističući da će ga i ubuduće radije besplatno deliti nego propisati.
Poslednji komentari
  • Tomislav Tosic Vreme: 28.05.2015 16:17h

    To bi bilo prelepo, al mislim da je to bajka,jos uvek. Da drzava oderdi zastitnu cenu. JA bih to voleo, jer i mi na jugu imamo problema oko cenu visnje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP