Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZLATAR

Mobom obnavljaju školu za jednog đaka

Autor: Željko Dulanović | 05.05.2015 - 09:54:00h | Komentara: 0

Meštani Miševića kod Nove Varoši mobom renoviraju četvororazrednu školu u centru sela na koju je katanac stavljen pre dvadesetak godina, pa jedini đak Nemanja Bojović neće više morati da putuje 20 kilometara na nastavu u Radijeviće jašući kroz vrleti Zlatara na golim leđima konja Ciga.

Nova Varoš Škola će im sada biti pred vratima Nemanja i Milica Bojović iz Miševića na Zlataru

Škola će im sada biti pred vratima: Nemanja i Milica | Foto: Željko Dulanović

Plan je i da se jedna od dve učionice pretvori i spomen sobu slavnom zemljaku vojvodi Petru Bojoviću, a meštani se nadaju da će sa školom oživeti i selo.

Šestogodišnji Nemanja Bojović koji će na jesen u prvi razred i njegova dve godine mlađa sestra Milica jedina su deca u selu Miševići sa oko 80 stanovnika. Nedavna reportaža u "Blicu" o nevoljama predškolca sa Zlatara ganula je mnoge, pa su meštani zasukali rukave a pomoć obećali opština i donatori.

Nova Varoš Pomažu u radovima Nemanja i Milica Bojović

Pomažu u radovima Nemanja i Milica Bojović | Foto: Željko Dulanović

 
- Radujem se jer neću više morati da ustajem u pola pet kako bih išao u školu, a imaću i više vremena za igru sa sestrom Milicom. Put do Radijevića jeste dug a zimus je bilo i dosta hladno, ali volim školu i nije mi teško. Žao mi je samo što u Miševićima neće biti druge dece u školi. U Radijevićima nas je troje i lepo se družimo - kaže Nemanja.


Škola u Miševićima svojevremeno je imala preko 60 đaka u četiri razreda, a zatvorena je krajem devedesetih jer u selu nije više bilo dece stasale za školu. Ukoliko sve bude teklo po planu, u septembru će se opet oglasiti školsko zvono budeći nadu u opstanak sela.

Ne moraju više

da strahuju od zveri
- Kuća nam je odmah iza brda pa će Nemanja na nastavu u renoviranu školu moći da ide sam, a ja ću imati više vremena za poljoprivredu koja nam je jedini izvor prihoda. Zbog zveri i drugih opasnosti na putu sada ga svakodnevno pratim na predškolsku nastavu u Radijeviće - kaže Nemanjin otac Jozo Bojović (59).
Majka malog Nemanje je iz Albanije, a u Miševiće se udala pre sedam godina i rodila dvoje dece.

- Više mladi bračni parovi neće morati da beže u grad bliže školi, a nadamo se da će biti i više svadbi. Mada je u selu tridesetak momaka poslednja je bila pre dve godine. Miševići su bili bez škole i puta pa devojke nisu htele iz grada ijako je ovde puno lepše. Mada imam porodičnu kuću u Novoj Varoši i ja sam sudbinu vezao za selo i planiram da tu oformim i porodicu. Sa mlađim bratom na dedovini sejem krompir i gajim dvadesetak govedi, od čega deset muznih krava, i svoj sam gazda - kaže Miloš Bojović (25).


Školska zgrada površine 160 kvadrata zidana je pre šest decenija od kamena iz lokalnog majdana, a njeno renoviranje će koštati oko četiri miliona dinara. Pod njenim krovom biće i prostorija za zajedničke potrebe meštana.


- Spomen soba koju će eksponatima opremiti Vojni muzej biće deo turističke ponude, a u blizini je i spomen česma koju smo ozidali takođe u čast našeg Miševčanina, vojvode Petra Bojovića. Uz pomoć države asfaltiramo i dva i po kilometra puta preko Zlatara, pa će do sela stizati brže i lakše i kupci poljoprivrednih proizvoda - kaže pokretač akcije Radojko Čolović.

Nova Varoš Meštani mobom renoviraju školu u Miševićima

Meštani mobom renoviraju školu u Miševićima | Foto: Željko Dulanović

 
U matičnoj Osnovnoj školi „Momir Pucarević“ u Akmačićima kažu da čine sve da uz pomoć opštine i prosvetnih vlasti olakšaju muke đacima iz planinskih sela i njihovim roditeljima.

Nova Varoš Više neće morati na konju u školu Nemanja i Jozo Bojović

Više neće ići na konju u školu: Nemanja i Jozo Bojović | Foto: Ž. Dulanović

- Pre dve godine smo otvorili i četvororazredo odeljenje u Radijevićima za dva đaka. Nadamo se da male seoske škole imaju budućnost, jer je sve više mladih bračnih parova koji bi da žive na selu - kaže direktor škole Leko Kolašivnac.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP