Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DECA IZ PRIHVATILIŠTA IMALA PRAVU IZLOŽBU CRTEŽA

„Moj superheroj ima srce puno ljubavi“

Autor: B. Nenković | 24.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 14

Deca iz prihvatilišta i dnevnog boravka Centra „Kneginja Ljubica” iz Kragujevca imala su retku mogućnost za srpske prilike da dobiju izložbeni prostor i u pravoj galeriji predstave svoje crteže.

Njihovi crteži jasno  ukazuju šta im  nedostaje. To jesu  izmišljeni heroji, ali  ih oni priželjkuju u  stvarnom životu

Njihovi crteži jasno ukazuju šta im nedostaje. To jesu izmišljeni heroji, ali ih oni priželjkuju u stvarnom životu | Foto: Biljana Nenković

Njihova tema bila je „Moj superheroj“. Deca koja sa ulice dolaze u prihvatilište pripremila su 15 radova za posetioce galerije Doma omladine, a njihovi heroji nadoknađuju im ono što u njihovim stvarnim životima nemaju .

Na crtežima ove dece našle su se jake i snažne ličnosti koje mogu svakog da spasu iz nevolje, dok su devojčicama iz ovog centra heroine bile dobre vile sa ledenim srcima i vatrenim kuglama. Životne priče mališana koji su stanovnici prihvatilišta nisu lake. Jedna od njih je i priča o dvojici braće koji nisu imali gde da spavaju. Majka im je umrla, a otac završio u zatvoru.

Izložba privukla  veliku pažnju  Kragujevčana

Izložba privukla veliku pažnju Kragujevčana

U njihovu porodičnu kuću nisu mogli, jer baba nije htela da ih pusti kako se njihov otac, iz samo njemu zananih razloga, ne bi ljutio. Snalazili su se jedno vreme i spavali na kartonima, po haustorima i tržnim centrima. U prihvatilištu su našli mesto za spavanje, a obrok u „Kneginji Ljubici“ bio im je jedini u
toku dana.

Na crtežima su se našle jake ličnosti...

Na crtežima su se našle jake ličnosti...


- U prihvatilište dolaze deca sa ulice, njima je tom trenutku prihvatilište jedini spas. Dolaze iz razorenih porodica, beže od nasilja i siromaštva. Njihovi crteži jasno ukazuju šta im nedostaje. Njihovi superheroji su jake ličnosti koje imaju čudesne moći, mogu da lete i brane vas od svakog zla. To jesu izmišljeni heroji, ali ih oni priželjkuju u stvarnom životu - kaže za „Alo!” Boris Herman, specijalni pedagog u prihvatilištu i dnevnom boravku.
Jedna od superheroina koja se našla na izložbi dobila je ime Ledena.

...koje svakog mogu  da spasu iz nevolje

...koje svakog mogu da spasu iz nevolje

Devojčica koja ju je nacrtala nam objašnjava da „iz njenog ledenog srca u stvari zrači ljubav“ i da se samo na prvi pogled čini kako je ona hladna.
- Kad ispusti srce od leda, ono se pretvori u ljubav koja štiti svakog - kaže ova devojčica ponosna što je dobila priliku da izlaže u pravoj galeriji.
Među herojima ove dece našle su se i izmaštane ličnosti Vatrena Miva sa anđeoskim krilima, Sani ili Selena i sve uglavnom nose velika srca u svojim rukama.

Drugi dom za mnoge


Prihvatilište i dnevni boravak „Kneginja Ljubica“ jedno su od retkih mesta u Srbiji koje finansira lokalna samouprava. Kada se nađu u nevolji, u prihvatilišti imaju smeštaj i hranu. U dnevni boravak dolaze deca iz porodica u riziku i koja su ugrožena zbog siromaštva, konflikata sa roditeljima, školom ili vršnjacima. U boravak dolaze deca na predlog centra za socijalni rad, škole ili pak na inicijativu samih roditelja koji ne mogu da se izbore za problemima. Boravak je organizovan u dve smene i tim stručnjaka radi sa njima od 9 do 17 sati.

Poslednji komentari
  • Djuki Vreme: 24.11.2013 20:03h

    Svaka cast svim ucesnicima ovog dogadjaj. Dokaz kako se radi iz ljubavi prema deci. Mislim da i druge ustanove u Srbiji treba da se ugledaju na ustanovu Kneginja Ljubica

  • Mirko Vreme: 24.11.2013 20:08h

    Svaka cast ljuima koji se brinu da ulepsaju i olaksaju zivot ovoj deci

  • bojana Vreme: 24.11.2013 20:16h

    Divno je što se neko bavi decom na ovaj način!I Osim smeštaja i obroka koje dobijaju u prihvatilištu dobili su i mogućnost da izlože svoje crteže i na taj način otkriju šta osećaju..Naročito je pozitivno što je lokalna samouprava u Kragujevcu prepoznala potrebe ove dece i finansijski pomaže rad centra!Bravo

  • Neda Vreme: 24.11.2013 20:22h

    VELIKO BRAVO ZA PRIHVATILIŠTE U KRAGUJEVCU! SVAKO DETE IMA SVOG UZORA, HEROJA, PA TAKO I DECA KOJA SU U PRIHVATILIŠTU, S TIM DA JE NJIHOVA VERA U POSTOJANJE ISTIH VEROVATNO MNOGO IZRAŽENIJA, PA SAMIM TIM I POSTOJI POTREBA DA IH PREDSTAVE. VRLO JE LEPO VIDETI TO. TAKOĐE BIH POHVALILA I LOKALNU SAMOUPRAVU KOJA FINANSIRANJEM PODRŽAVA POSTOJANJA OVAKVE USTANOVE. SVAKA ČAST!

  • Ledena Vreme: 24.11.2013 20:27h

    Lepo je pročitati i neku lepu vest. Bravo drugari i svaka čast. Jedva čekamo nove akcije

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP