Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SVETO DRVEĆE

Molitvom protiv kletve zapisa!

Autor: Gane Đorđević | 28.12.2012 - 23:57:00h | Komentara: 5

Iz Vreoca su preseljeni živi! Sa vreočkog groblja su premešteni mrtvi! Ali, strah od drveta zapisa, koje po narodnom predanju predstavlja svetinju u koju se ne dira, o čemu je “Alo!“ već pisao, sada preti da zaustavi radove u rudniku „Kolubara“!? Dok radnici odbijaju da premeste stablo divljeg kestena jer se plaše kletve, sveštenici ipak tvrde da Crkva za ovakve situacije ima rešenje - molitvu koja je pripremljena baš za ovakve prilike.

Božanstvo kod Srba: Sveti kesten

Božanstvo kod Srba: Sveti kesten

- Greh je poseći zapis namerno. Ipak, kada postoje valjani razlozi, kao što je to slučaj sa širenjem rudnika, pristupa se obredu blagodarenja za ispunjenje molbe i za svako dobročinstvo božje, posle čega je moguće, bez posledica, ukloniti sveto drvo - objašnjavaju popovi.


Međutim, kesten nije jedina prepreka „Kolubari“. Da je narodno verovanje zasad moćnije čak i od božje reči, najbolje govori primer Miroljuba Milinkovića, u čijem se dvorištu nalazi još jedan od vreočkih zapisa, kruška posađena 1957. On je ubeđen da su dve velike tragedije koje su ga pogodile, prerana smrt supruge i samoubistvo rođenog brata, delom vezane i za loš odnos prema ovom svetom drvetu.

- Za krušku, u koju je još stari vreočki pop urezao krst, nismo mnogo marili sve do početka devedesetih, kad je obnovljena litija. Čak smo pored nje iskopali i septičku jamu - objašnjava Miroljub razlog svojih nedaća.

Na imanju Milojka Antonijevića nalazi se još jedna sveta voćka. Na tom mestu prvo je njegov pradeda posadio krušku koju su popovi osveštali, ali se drvo osušilo. Nekim čudom, iz njegovog korena iznikla je divlja jabuka, ali je ubrzo i ona svenula. Pre 20 godina, potpuno neobjašnjivo, iz tog istrunulog jabukovog panja procvetala je trešnja, u čije je stablo sveštenik kasnije urezao krst!

- Uskoro se selim. Rudnik mi je popisao svu imovinu, osim trešnje. Pare mi od ove svetinje ne trebaju. Nisam valjda lud da naplatim zapis - iskren je Milojko.

Sa zapisom nema zezanja

U selu Vlakči, u podnožju Rudnika, i danas pamte događaj od pre pola veka kada je seoski učitelj Milivoje M. nagovorio dvojicu meštana Todora M. i Milutina J. da zbog izgradnje igrališta za đake oseku osušenu, tri veka staru, zapis-krušku. Prokletstvo svetog drveta ubrzo je stiglo svu trojicu. Prvi je nastradao učitelj, dok je povezivao žice na električnom stubu u centru sela. Todora je udario grom, a Milutin je poginuo kad je motorciklom naleteo na zaprežna kola. Udarac je bio toliko silovit da je nesrećnom čoveku srčanica zaprežnih kola probola grudni koš.

Prokletstvo do trećeg kolena!
Po Vreocima kruži priča da je jedan njihov meštanin umro veoma mlad kada je bez razloga posekao zapis. Priča se da je pred smrt izgubio sina, koji se neposredno po rođenju udavio kada je upao u lonac pun vode. Zbog počinjenog greha, nešto kasnije, navodno je poginuo i njegov drugi sin. Prema ovoj zastrašujućoj priči, prokletstvo se prenelo čak i na treće koleno, kada je i jedan od unuka „grešnog drvoseče“ iznenada umro veoma mlad. Nesreće su navodno prestale tek kad je na mestu sasečenog zapisa posađen hrast koji su popovi osveštali.

Poslednji komentari
  • srdjan Vreme: 29.12.2012 00:44h

    To što priča o zapisu nema veze sa hrišćanstvom i da je ostala od paganstva - o tome niko ne priča!

  • Makrijan Vreme: 29.12.2012 07:38h

    Uopste ne razumem zasto jednostavno ne premeste zapis. Nema nikakve potrebe da ga iseku. Pogotovo zbog verovanja. Jednostavno mogu zapis da zajedno sa korenom premeste na neko drugo mesto na kome ce i dalje ziveti i imati svoju funkciju.

  • Mića Vreme: 29.12.2012 11:45h

    Zbog sujeverja smo i ovako napredni.

  • krug Vreme: 29.12.2012 15:31h

    To su paganska verovanja koja su nastala pre Hrista u koje su slovenin verovali dok nisu prihvatili Hriscanstvo od Rusuje u koje su uneli dosta paganskih slavlja koja su danas vezana za crkvu.Pijukanje za uskrs,crne poklade,bele pokladeitd...Ovo je samo pagansko verovanje o ko veruje zna se ko ne nista od toga.

  • Milos Vreme: 29.12.2012 17:20h

    Prije komentarisanja treba se upoznati sa temom da umjesto pametni ne ispadnemo glupi, umjesto napredni zaostali, umjesto hriscani pagani itd. Ako nemate vremena za neku ozbiljniju literaturu kucajte na google Zapis i na Wikipedija procitajte skraceno sta je to Zapis...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP