Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NAJPOZNATIJI SIMBOL VRNJAČKE BANJE VIŠE OD VEKA INSPIRIŠE ROMANTIČARE

Most ljubavi jačii od potopa!

Autor: J. Jokanović | 29.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Krajem aprila Vrnjačku Banju zadesile su poplave koje su odnele čak sedam mostova. Ipak, pomahnitaloj bujici odoleo je najpoznatiji simbol ovog mesta, čuveni Most ljubavi, koji više od veka čuva legendu o jednoj nesrećnoj ljubavi. Zapravo, “Alo!” je došao do saznanja da ih ima dve...

U bujici je nedavno stradalo čak sedam mostova, ali ne i ovaj, koji čuva legende o nesrećnim ljubavima

U bujici je nedavno stradalo čak sedam mostova, ali ne i ovaj, koji čuva legende o nesrećnim ljubavima

Čak i oni koji nikada nisu kročili u Vrnjačku Banju, čuli su za Most ljubavi, čuveno sastajalište učiteljice Nade i oficira Relje. Legenda kaže da su se u osvit Prvog svetskog rata, dok još rat ni slutili nisu, oni zavoleli i jedno drugom obećali. Ali dolaskom rata, Relja odlazi na front u Grčku, tamo se zaljubljuje u prelepu Grkinju i raskida zaruke sa Nadom.

Od tada devojke potrešene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja i imena svojih dragana, vezuju ih za ogradu mosta i ključeve simbolično bacaju u reku. Ono što samo retki znaju je da se legenda o tome kako je ovaj most dobio ime, vezuje za još dva imena, a “Alo!” je došao do njihovih potomaka...

Zaljubljeni danas na mostu  „zaključavaju“  svoju ljubav

Zaljubljeni danas na mostu „zaključavaju“ svoju ljubav | Foto: Nebojša Raus


- Moji kumovi, Dimitrije i Ljubica, bili su u obilasku Vrnjačke Banje kada su, baš na ovom mostu, čuli: “Gospođica Anka Popović se ovde sastajala i ovuda šetala sa svojom velikom ljubavlju, studentom Radićem. Po njihovoj je ljubavi most dobio ime. I nije bilo dileme koja Anka, jer je postojala samo jedna, kći čuvenog upravnika Banje, Veljka Popovića Stižanina, mog dede - počinje Nadežda Cica Poštić ispovest o ljubavi svoje majke Ane, za koju je i sama saznala spletom okolnosti.

- U porodičnoj kući, u kojoj sam odrasla sa roditeljima, našla sam jednu lepu kutiju u kojoj se nalazila mamina prepiska sa ujakom Dušanom, po kome danas gimnazija u Vrnjačkoj Banji nosi ime. Ujka je početkom rata otišao u borbu i tada je počela njihova prepiska u kojoj je pisalo da joj student Radić šalje pozdrave. A onda sam ugledala razglednicu na kojoj je pisalo: “Golubice moja, danas je juriš, mi odlazimo!”. Bila sam iznenađena da je mama imala ljubavni život pre mog tate. To je za mene bio šok, jer smo bile veoma bliske, a ja o tome nisam ništa znala.

Prva legenda vezana je za učiteljicu Nadu i oificira Relju

Prva legenda vezana je za učiteljicu Nadu i oificira Relju

Moja majka je bila divna supruga mom ocu, odana, odnosila se prema njemu sa toliko pažnje da ni po čemu niste mogli naslutiti da je pre njega imala drugu veliku ljubav koja joj je ostala večita patnja. Mislila sam da se moji roditelji vole i nisam ni slutila da na duši ima ranu. Plačući sam tu kutiju bacila, jer sam smatrala da je to skrnavljenje uspomene na mamu, o čijem životu očigledno ništa nisam znala. Tek kasnije mi je sestra moje majke potvrdila da je ta priča istinita - kaže Cica, objašnjavajući kako se njena majka Ana na kraju udala za oca Blažu.

- Mama je pomenutu razglednicu primila, ali studenta Radića više nikada nije videla. U Banju je stigla vest da je moj ujak, potporučnik Dušan Popović, poginuo na Mačkovom kamenu, kao i da su on i student Radić pali zajedno - govori naša sagovornica.

Međutim, Cica veli i da se po Banji svojevremeno pročula vest, da je posle mnogo godina, tada već doktor Radić, svratio u Banju sa suprugom Francuskinjom i ispričao da je bio zarobljen u logoru, mada to nikada nije zvanično potvrđeno.

Cica Poštić

Cica Poštić | Foto: Đorđe Kojadinović

Učiteljica Nada se zamonašila

Iako legenda kaže da učiteljica Nada zbog prevelike tuge svakim danom kopni i naposletku umire, mlada i nesrećna, Cica otkriva da se Nada zapravo zamonašila u manastiru Vraćešnica kod Gornjeg Milanovca i da je tu bila do kraja života.
- Ja sam stalno nalazila uplatnice na ime neke ženske osobe, čijeg se imena više ne sećam, i manastir Vraćešnica. Tek godinama pošto je mama umrla, ja sam posetila ovaj manastir. Predstavila sam se i tražila igumaniju. Rečeno mi je da je ona umrla i da pripremaju njen letopis, a pošto je moja mama bila veliki darodavac ovog manastira, upitana sam da i ja dam svoj doprinos. Pokazali su mi tada fotografiju na kojoj dve žene jašu konje. Jedna od njih je bila moja majka. Druga je bila učiteljica Nada, za koju se ispostavilo da je bila mamina najbolja prijateljica - završava Cica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP