Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DANILO ANTIĆ NA SAVSKOM KEJU PRODAJE MAMCE PECAROŠIMA

Na gliste „peca” turistički fijaker!

Autor: S. Medaković | 03.09.2013 - 07:40:00h | Komentara: 0

Danilo Antić Dane, pedesetpetogodišnjak koji već više od decenije nabavlja mamce za pecaroše pored Save, ima planove o rečnom turizmu, ali ne i pare kojima bi pokrenuo posao, jer nije dobio sredstva za samozapošljavanje.

Danilo Antić na savskom keju prodaje mamce pecarošima

Danilo Antić na savskom keju prodaje mamce pecarošima

Nema pecaroša, bicikliste, ugostitelja ili zaljubljenika u duge šetnje pored reke na savskom šetalištu od Brankovog mosta do “25. maja”, koji ne zna ili bar nije čuo za Daneta. Već deset godina ovaj nasmejani i dobronamerni samoproklamovani prodavac glisti i druge opreme, vodi računa o ljubiteljima rečnog sporta i Save. A kada se u blizini nađe neki slučajni turista željan dobrog vodiča, Dane je i više nego spreman da pomoge.


Uputstva na nemačkom

Tokom svog desetogodišnjeg rada pored reke, Dane je upoznao mnoge strance. Sa nekima od njih postao je i dobar prijatelj. Jave mu se, kako kaže, pre nego što dođu u grad.
- Sa jednom ženom iz Nemačke sam već godinama u kontaktu. Ona se iznenadila kada je na obali reke pronašla slučajnog prolaznika koji joj je objasnio kako da dođe do centra na nemačkom jeziku. Od tad kad god je put nanese u Beograd, ona me zovne telefonom - priča Dane.

- O tim ljudima koji dođu u Beograd i žele da upoznaju naš grad niko ne vodi računa. Bar ne o onima koji dođu na šetalište. Toliko me često zaustavljaju na keju da me pitaju za informaciju, da sam odlučio da napravim rekreativni fijaker. I ovako sam mnogima proteklu deceniju poslužio kao vodič do “Muzeja 25. maj”, a ovako bi usput, uz dobrog vodiča imali i prevoz za pamćenje - prepričava Dane, svoju najnoviju preduzetničku ideju.

Dok zaneseno iznosi svoje planove, prekida ga moblini telefon.
- Alo, tu sam, evo me ispod mosta. Šta pitaš, znaš da imam. Nema problema, evo čekam te, ostavio sam ti kutiju glista - završava posao Dane preko telefona.
Pre nekoliko meseci odlučio je, kako kaže, da posao legalizuje, zaposli sebe i još jednog čoveka, da rade i plaćaju državi porez.

Ne daju  mu da legalizuje  posao: Dane na radnom mestu, pokraj Save

Ne daju mu da legalizuje posao: Dane na radnom mestu, pokraj Save

- Malo sam se raspitao i poznanici su me savetovali da, pošto sam na birou za nezaposlene već skoro petnaest godina, zatražim sredstva za samozapošljavanje. Još sam dobio i čvrste garancije da ću kao pripadnik nacionalne manjine dobiti novac bez ikakvih problema. Pošto godinama već želim da legalizujem svoj posao, uložio sam sve što sam dosad stekao u glistenjak, kupio drugi motor, platio 200 evra izradu biznis plana, zatražio sredstva i ništa.
Kako onda, tako danas. Nisam dobio novac, ali ni objašnjenje zbog čega sam izostao sa spiska. U jednom nezvaničnom razgovoru rečeno mi je da bi dobio pare da sam član Dinkićeve partije. Ovako ćorak - iznervirano priča Dane i dodaje da mu nije jasno kako se državi ne isplati da sa spiska nezaposlenih skine nekog ko želi da radi i plaća porez.
Od tad je kako navodi, psihički pao, pogotovo jer je u posao hteo da uvede i komšiju kog niko dve godine pre penzije neće da zaposli.

- Nije mi problem da radim. Radim i leti i zimi kada sneg zatrpa prilaz reci. Radim ne 365 dana u godini, već 366. Znam da ima ljudi koji zavise od toga da li ću se ja pojaviti na reci ili ne. I ništa mi nije teško, jer od moje zarade izdržavam i ženu i decu i unuke - kaže Dane i dodaje da se nada da će dočekati dan kada savskim šetalištem krene njegov fijaker.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP