Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZA NEVERICU!

Na kuću Petrovića pala ledena kugla brzinom od 1.200 km/h! (FOTO)

Autor: Branko Janačkovićž | 01.05.2013 - 10:41:00h | Komentara: 5

Ledena kugla težine između šest i osam kilograma koja je iz vedrog letnjeg neba 9. septembra 2010. godine pala na kuću porodice Petrović iz Svrljiga, doletela je sa visine od 6.000 metara brzinom od oko 1.200 kilometara na čas, utvdio je profesor geohemije Pavle Premović, rukovodilac Laboratorije za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju Univerziteta u Nišu.

Praćen bučnim huktanjem, pri spoljnjoj temperaturi od preko 25 stepeni Celzijusa komad leda ovalnog oblika, nešto veći od fudbalske lopte, zario se u kuću Petrovića, načinivši rupu na krovu prečnika jednog metra! Iako je poreklo svrljiškog nebeskog ledenog tela još misterija, niški naučnik utvrdio je da se ne radi o otpadnoj vodi iz aviona koja se zamrzla na velikoj visini, što je bila jedna od prvih pretpostavki, niti da sastav leda odgovara morskoj vodi.

Iz svemira - pravo na kuću Petrovića!

Iz svemira - pravo na kuću Petrovića!

Prema Premovićevoj teoriji, u pitanju je najverovatnije megakriometeor, veliki atmosferski komad leda koji nastaje vrtložnim dejstvom ćudljivih vazdušnih struja na velikim visinama, pri izuzetno niskim temperaturama.

 
- Sedeo sam na travi svega šest metara od kuće kada je ledena kugla udarila u krov. Taj zvuk, to huktanje nesvakidašnje frekvencije koje se čulo dok je padala, nikada neću moći da zaboravim. Intereseantno je to što je led bio suv kada smo ga uzeli u ruke, a napolju je bilo oko 29 stepeni - kaže Dragan Petrović.

Megakriometeor: Predmet koji je pao na kuću Petrovića

Megakriometeor: Predmet koji je pao na kuću Petrovića

- Preliminarna merenja pokazala su da je voda prilično alkalna i da je slabiji provodnik električne struje. Hemijski test na prisustvo hlorida i amonijaka nije pokazao čak ni da su navedene hemijske vrste prisutne u tragovima. Ovo je značajno jer odsustvo tragova hlorida isključuje u potpunosti morsku vodu kao izvorni materijal a odsustvo tragova amonijačnih jona otpadnu vodu iz aviona. Hemijska analiza tragova elemenata kao što su magnezijum, aluminijum, silicijum, gvožđe ukazuju na sličnost sa uobičajenim atmosferskim padavinama - kišom i snegom, što ide u prilog teoriji da je u pitanju megakriometeor - otkriva prof. Premović.

Pavle Premović

Pavle Premović

Njegova udarna energija je bila oko 0,5 megadžula, što je bilo dovoljno da polomi tri sloja ćeramide ukupne debljine oko deset centimetara i da načini otvor na krovu.
- Megakriometeor nastaje slično kao i grad: u višim slojevima atmosfere deluju vorteksi, snažna vrtložna kretanja vazduha. Oni okreću i lepe kapi zaleđene vode i mogu da pod određenim okolnostima naprave komad leda, slično kako se uvećava grudva koja se kotrlja niz padinu - objašnjava Premović.
Poslednji komentari
  • Sredoje Vreme: 01.05.2013 15:35h

    Moguce da je rec o izmeu iz aviona, slicno se dogodilo i u Spaniji.

  • Grof Vronski Vreme: 01.05.2013 19:05h

    Kakav je to izmet, koji je u stanju da polupa troslojnu ćeramidu ? Pa, da je i od dinosaurusa - mnogo je !

  • nedjo Vreme: 02.05.2013 05:59h

    i par godina kasnije pojavise se u medijima,sasvim nepotrebno, dule i radojka iz okoline svrljiga,,,,

  • Mesi Vreme: 02.05.2013 09:00h

    Ta kugla je mesavina urina i izmeta koji je izbacen iz wc-a aviona i koji se zaledio prolazeci kroz velike visine.Meteor se ne ledi i kad padne na zemlju topao je.

  • ho Vreme: 02.05.2013 13:01h

    I nije se raspao ? Da nije kriptonit majku mu..ha ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP