Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NAJSTARIJA METALURGIJA NA SVETU

Na Pločniku pronađen prsten star sedam milenijuma! (FOTO)

Autor: Ljubiša Mitić | 09.08.2013 - 18:40:00h | Komentara: 2

Za samo nekoliko dana od kako su počela iskopavanja na neolitskom nalazištu Pločnik, međunarodni tim arheologa je pronašao metalni bakarni prsten sa početka 5. milenijuma pre nove ere, kao i razne komade metala i kamene sekire.

Bakarni prsten star 7.000 godina

Bakarni prsten star 7.000 godina | Foto: Ljubiša Mitić

Kako bi dokazali osnovane pretpostavke da je na lokalitetu Pločnik započeta jedna od najstarijih proizvodnji metala na svetu tim arheologa predvođeni Julkom Kuzmanović Cvetković i Dušanom Šljivarom započeo je drugu fazu iskopavanja u Pločniku. Radovi se obavljaju u okviru međunarodnog projekta „Razvoj metalurgije u Evroaziji“, koji se finansira od strane Vlade Velike Britanije.

Bakarna minđuša, pronađena prošle godine

Bakarna minđuša, pronađena prošle godine | Foto: Ljubiša Mitić

Vrednost radova je oko pola miliona funti i to je jedna od najvećih projekta i stranih investicija u srpskoj arheologiji čiji je nosilac Institut za arheologiju univerzitetskog koledža u Londonu.

- Prsten koji smo pronašli zajedno sa prošlogodišnjim nalazom minđuše u njegovoj blizini, predstavlja jedan od prvih metalnih objekata proizvedenih na svetu i kulturno blago izuzetne vrednosti za Toplicu i Srbiju. Cilj ovog projekta je da se istraži organizacija najstarije proizvodnje metala na svetu, koja je dokumentovana na lokalitetima Pločnik, Belovode i Jarmovca u Priboju na Limu. Na terenu imamo specijaliste iz raznih krajeva sveta koji se bave kremenom, keramikom, kao i rekonstrukcijom najstarijeg bavljenja topljenja bakra – rekla je Julka Kuzmanović Cvetković.

Pronađene su i kamene sekire

Pronađene su i kamene sekire | Foto: Ljubiša Mitić

Ona ističe da će radovi trajati oko mesec dana, i da je za kraj planiran eksperiment kojim će pokušati da rekonstruišu čitav proces najstarijeg

Još nije pronađen stariji metal
Iskopavanja na arheološkom nalazištu Pločnik započeta su početkom prošloga veka, a obnovljena 1996. godine kada je otkrivena veća količina bakarnih predmeta, među kojima i dobro očuvana bakarna sekira, stara više od 7.000 godina pre nove ere. Time je privučeno izuzetno interesovanje u naučnim krugovima širom sveta, jer do sada nigde nisu pronađeni metalni predmeti starijeg porekla.

bavljenja topljenja metala. Međunarodni arheolozi koji su uključeni u ovaj projekat Ben Roberst sa Univerziteta u Duramu i Silvija Amikone koja je zadužena za teknološko ispitivanje keramike, kao i Miljana Radivojević, idejni tvorac projekta i koja je doktorirala na ovu temu u Lodonu, oduševljeni su arheološkim nalazištem.

– Predmeti koje pronalazimo na ovom prostoru pokazuju da je vinčanska kultura imala smisla za umetnost i kulturu. Želimo da ispitamo pojavu najstarije metalurgije na svetu za koju se pretpostavlja da je na ovim prostorima. Jedno od najvažnijih pitanja u svetskoj arheologiji, kako i na koji način nastaje metal. Debata traje skoro 200 godina i sada smo na pragu da ponudimo nove podatke i analize koje će doprineti znanju o ovom pitanju – rekao je britanski arheolog Ben Roberts.

Arheolog Ben Roberts u Pločniku

Arheolog Ben Roberts u Pločniku | Foto: Ljubiša Mitić

On naglašava da je svetska naučna javnost izuzetno zaiteresovana, naročito da se odgovori na pitanje zašto i kako se pojava obrade metala dogodila baš u Srbiji. Ističući da su dosadašnja istraživanja lokaliteta Pločnik izazvali pravu senzaciju u svetu, Miljana Radivojević se nada da će projekat dati odgovor kako su ljudi uspeli da ovladaju prvim metalom, kako su ga obrađivali i kako su ga upotrebljavali.

– Postoji veliki broj dokaza da je bakar na ovom prostoru bio uobičajni metal. Ostaje samo da se utvrdi odakle je dolazio taj bakar i da li je moguće da se on vadio u nekom od okolnih rudnika - objašnjava dr londonskog univerziteta za arheologiju Miljana Radivojević.
O sastavu pronađenih predmeta će se više znati nakon analize koja će se obaviti na londonskom Institutu za arheologiju.
  • Pronađene su i kamene sekire | Foto: Ljubiša Mitić
  • Prokuplje, iskopavanje na Pločniku / Foto: Ljubiša Mitić | Foto:
  • Prokuplje, iskopavanje na Pločniku / Foto: Ljubiša Mitić | Foto:
  • Prokuplje, iskopavanje na Pločniku / Foto: Ljubiša Mitić | Foto:
  • Prokuplje, iskopavanje na Pločniku / Foto: Ljubiša Mitić | Foto:
  • Prokuplje, iskopavanje na Pločniku / Foto: Ljubiša Mitić | Foto:
  • Prokuplje, iskopavanje na Pločniku / Foto: Ljubiša Mitić | Foto:
 
Poslednji komentari
  • istražitelj Vreme: 10.08.2013 02:10h

    pa dokle vise laganja oko Srbije ...najstariji smo na planeti..na kraju ce se naci i grob Prvog Čoveka tj Adama koji je izgnanstvom iz Edenskog vrta upravo i umro u danasnjoj Srbiji.....EEE to ce biti senzacija...

  • zoran Vreme: 16.11.2013 07:41h

    pa i za isusa kazu da je iz pomoravlja !!! ali to nama sve je dzabe ,,mi sami sebe nevolimo i sami sebe unistavamo tako da nikakve veze nema dali smo najstariji ili nismo !!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP