Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OSNIVAČ IZDAVAČKE KUĆE „FINESA“ BESAN NA UPRAVU BEOGRADSKOG SAJMA

Na štandu Crkve majice i piće!

Autor: Gane Đorđević | 19.10.2013 - 08:01:00h | Komentara: 9

I pored propisa i stroge zabrane da se pored štampanih izdanja na beogradskom sajmu knjiga izlaže i prodaje druga vrsta robe, Srpska pravoslavna crkva je godinama bila privilegovana, pa je na svojim štandovima, pored svetovne literature, prodavala suvenire, garderobu, čak i alkoholna pića!

Ko u butiku: Pored knjiga, garderoba i alkohol

Ko u butiku: Pored knjiga, garderoba i alkohol

Branislav Maričić, direktor i osnivač izdavačke kuće „Finesa“, godinama pismeno upozorava upravu Sajma na kršenje pravila koja je sama propisala, ali se to telo ipak oglušuje o žalbe. Maričić tvrdi da se pravila ne poštuju ni prilikom dodele lokacija za postavku izložbenih štandova.


- Za mnoge renomirane izdavače koji su na Sajmu prisutni godinama nema mesta na atraktivnim lokacijama u areni i parteru, nego su bez obrazloženja premešteni na galeriju hale jedan, gde dolazi neuporedivo manji broj posetilaca - kaže Maričić, koji je posle devet sezona 2009. godine, takođe bez obrazloženja, premešten na galeriju.

Za svakog ponešto

Za svakog ponešto

Osnivač „Finese“ tvrdi da se pojedini izdavači bez osnova protežiraju i napominje da su ove godine bolja mesta u izložbenim halama dodeljena i pojedinim izdavačkim kućama koje će se ove godine prvi put pojaviti na Sajmu knjiga. Atraktivne lokacije su, prema rečima Maričića, ustupljene čak i izdavačima koji dolaze iz susednih republika, a čije su firme registrovane u Srbiji.


Maričić objašnjava da je „vrhunac nedosledne politike koju vodi uprava Beogradskog sajma“ to što je Crkvi dozvoljeno da na Sajmu knjiga na svojim štandovima prodaje sve i svašta.

„Ako se to ponovi, planiram da ove godine počnem s prodajom piva i pljeskavica“: Maričić

„Ako se to ponovi, planiram da ove godine počnem s prodajom piva i pljeskavica“: Maričić

- To je sramota. Pored svetovne literature, prošle godine su na tim štandovima prodavana kandila, ikone, majice, privesci, tamjan, duksevi, čak i alkoholna pića. Ako se to ponovi, planiram da ove godine počnem s prodajom piva i pljeskavica - besan je Maričić.

Izbačen sa sajma zbog ajvara


Do zaključenja ovog broja od uprave Beogradskog sajma nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je Crkvi dozvoljeno da na štandovima, pored knjiga, prodaje i suvenire kada je to strogo zabranjeno drugim izlagačima. U nezvaničnom razgovoru, rukovodilac Sajma knjiga Mirjana Lukić nam je potvrdila da je prodaja i izlaganje druge vrste robe osim knjiga u suprotnosti s pravilima Sajma i da joj nije jasno kako se Crkva provukla pored čestih inspekcijskih provera. U prilog svojoj tvrdnji, Lukićeva je iznela primer da je prošle godine sa Sajma izbačen jedan izlagač kada je pokušao da na svom štandu prodaje ajvar.

Poslednji komentari
  • mirza Vreme: 19.10.2013 08:57h

    Proverite malo, I druge verske zajednice imaju isto to pravo. Slucajno znam, jer sam bio. Ne znam samo zasto uvek SPC pljujete? Nisam neki vernik, ali mi smeta ovo.

  • dragan Vreme: 19.10.2013 09:47h

    Komunjara, bezbozna!!! E obogatice se crkva od alkohola i majica prodatih na sajmu. Pa zar treba svestenik sa fiskalnom kasom da ide da sveti vodicu. Vidi se da ovom nista nije sveto do novca. Ako mu Crkva nije Sveta, onda nije ni nacija ni drzava. Pitam se ko ga osim ovih nasih !!! placa da ovo radi sto radi. Ali, ko se na crkveni kamen saplete razbije se, kao sto pise u jevandjelju.

  • radomir Vreme: 19.10.2013 11:49h

    ...pred Bogom smo svi jednaki..... ,a vi diskriminisani izdavaci naucite da zivite sa bolom i ne razmisljajte o osveti, jer stoji zapisano,, osveta je moja ja cu vratiti, govori gospod Bog'' ,i jos ,, svako drvo ces po njegovom plodu poznati......'' Neka im je Bog u pomoci i nama gresnicima s njima!!

  • Dr. Mrgud Vreme: 19.10.2013 16:00h

    Mora firma da radi. To ih jedino interesuje. Tako je vec 1800 godina. Zbog ponasanja "pastira" obe konfesije, od umerenog vernika, postao sam nepokolebljivi ateista.

  • bosko Vreme: 19.10.2013 16:41h

    kakva crkva takav i stadnd. sta ocekujete od crkve kojoj su odavno materijalne vrednosti vaznije od duhovnih.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP