Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŠVAJCARCU MARTINU KUSTERU (58) PRIPALO NEOBIČNO PRIZNANJE

Najbolji među 1.806 prijepoljskih zetova!

Autor: Željko Dulanović | 04.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Najbolji prijepoljski zet ove godine je Martin Kuster (58) iz Švajcarske, koji i danas bez pogovora ispunjava svaku želju tazbini isto kao i pre 34 godine kada je brak sklopio sa Namkom Tahtović, lepoticom sa obala Lima.

Najbolji prijepoljski zet Martin  Kuster sa suprugom Namkom

Najbolji prijepoljski zet Martin Kuster sa suprugom Namkom | Foto: Željko Dulanović

Kuster je među osam
kandidata izabran za
pobednika „Zetovijade“,
jer posle 34 godine braka
i dalje ispunjava
tazbini svaku želju

Najboljeg među svojih 1.806 zetova, Prijepoljci su i na jubilarnoj 10. „Zetovijadi“ birali najboljeg zeta uz muziku tamburaša i prijatne mirise koji su se gradskim kejom širili iz dvadesetak takmičarskih kotlića u kojima se na tihoj vatri, poput zetova, krčkala riblja čorba.


Prvi naj zet bio iz komšiluka

Prva titula naj zeta pre 10 godina otišla je u komšiluk u Novu Varoš.
- Do njenog uručenja većina Prijepoljaca je živela u ubeđenju da sam rođen na obalama Lima, a ne na Zlataru. Srodio sam se sa ovim gradom za četiri decenije braka sa mojom Zinetom - kaže Bećo Džanović (65).

U trci za ovogodišnjeg naj zeta bilo je osam kandidata. Osim tazbine, predloge su slala i udruženja Prijepoljaca, pa stručni žiri „Zetovijade“ nije imao lak posao.

- Ne menjamo kriterijume, pa žiri i dalje vaga koliko predloženi zetovi Limu hrle i grad grle. Računa im se koliko redovno dolaze i provode vremena u Prijepolju, odnos prema tazbini i komšijama i umeće u kućnim poslovima. Tamo gde je tašta overila kandidaturu, žiri nema šta da razmišlja - kaže inicijatori i predsednik Udruženja „Limski darovi“ Milan Cmiljanović.

Prijepoljska „Zetovijada“ je deo manifstacije „Limski darovi“, a titulu i člansku kartu neformalnog kluba „Naj prijepoljski zet“ do sada je ponelo 49 zetova iz čak 11 država - Srbije, BiH, Crne Gore, Švajcarske, Hrvatske, Italije, Norveške, Švedske, SAD, Nemačke i Francuske. Martin Kuster, ovogodišnji laureat, radi kao serviser liftova i sa suprugom Namkom živi u okolini Sent Galena. Upoznali su se i zavoleli davne 1980. u Gnjilanu, gde je ona radila kao sekretarica u tekstilnom kombinatu, a on montirao isporučene lifotove.

Dvadesetak  takmičarskih kotlića  sa ribljom čorbom

Dvadesetak takmičarskih kotlića sa ribljom čorbom | Foto: Željko Dulanović


- U Prijepolje smo bar dvadesetak dana godišnje, a za mene je svaki dolazak novo i neponovljivo iskustvo. Ljudi su srdačni i gostoprimljivi, a Namkinu braću i rođake volim kao da su mi rod rođeni. I priroda je prekrasna, zavoleo sam i vaše specijalitete, pa u Švajcarskoj često pijateljima spremam sarme, pite i ćevapčiće. Kada odem u zasluženu penziju, duže ću boraviti u Prijepolju, a na idućoj „Zetovijadi“ takmičiću se u pripremanju „limskog kotlića“ - kaže na solidnom srpskom ovogošnji naj prijepoljski zet.

Namka kaže da je jedino šteta što njena majka Timka nije dočekala ovu „Zetovijadu“ da zetu oberučke overi kandidaturu. Namka kaže da je Martin njenoj majci uvek kuvao kada im je dolazila u goste, a da ga je ona volela kao da joj je sin.

Posthumno Petru Lubardi


Ove godine dodeljena je i jubilarna 50. titula „Naj prijepoljski zet“, i to posthumno, pokojnom slikaru Petru Lubardi, koji je bio ženjen Prijepoljkom Verom Protić.
- Petar i Vera upoznali su se i zavoleli na Likovnoj akademiji u Beogradu, gde je on bio profesor, a ona student - kaže predsednik udruženja „Limski darovi“ Milan Cmiljanović.

Poslednji komentari
  • Zemljakinjo Vreme: 04.08.2014 12:16h

    Svaka Tii čast zemljakinjo, naučila si ti zeta da poštuje naše Cnogorske običaje.Od tebe bi mogle da uče ove glupače koje prodaju tjelo sa onim na jahti za šaku kinte, ali zna se da smomi Crnogorke uvek i za vreme kraljeva imali mozga,ozbrazovanja, pa smo znale kako ćemo sa i svojim gore list i tudjih vjera.Ovo je dika i ponos, a ne ove gologuze glupače, em nepismeno,em jevtino...

  • SRBIJA Vreme: 04.08.2014 17:45h

    Kakva sad Crna Gora?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP