Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

RAŠA DECIMALA

Najprecizniji profa na svetu!

Autor: Ekipa Alo! | 06.11.2012 - 09:02:00h | Komentara: 12

Radomir Ilić, profesor informatike u lazarevačkoj gimnaziji, svoje đake ocenjuje najpreciznije na svetu!

Radomir Ilić u  kabinetu za informatiku u lazarevačkoj gimnaziji

Radomir Ilić u kabinetu za informatiku u lazarevačkoj gimnaziji

Umesto da njihove odgovore vrednuje standardno, ocenama od jedan do pet, on njihovo znanje meri na stotu, pa su ga zbog toga u školi prozvali Raša Decimala!!!


Seksi Fiš, Kornjača i Drvoseča!

Raša se ne ljuti zbog nadimka Decimala. On je još dobro prošao, za razliku od jedne njegove koleginice, koju su gimnazijalci zbog izazovnog oblačenja prozvali prvo Fiš, pa su kasnije taj nadimak u veoma slobodnoj ineterpretaciji engleskog jezika preveli tako da sada nema učenika gimnazije koji uz njeno pravo ime ne izgovori i sočni dodatak - Seksi. Drugu su opet zbog sporog hoda prozvali Kornjača. Od Raše je gore prošao i kolega koji predaje jedan ozbiljan predmet. Nemilosrdni gimnazijalci su ga prozvali Drvoseča.

Nezadovoljan standradnim načinom ocenjivanja, Raša je pre 10 godina, shodno predmetu koji predaje, pokrenuo svojevrstan eksperiment. Umesto na uobičajni način, on je u posebnoj svesci znanje đaka počeo da ocenjuje ocenama s dve decimale, tako sada ni jedinice u Rašinom razrađenom sistemu nisu iste.

Postoji velika razlika u znanju između učenika koji su kod ovog neobičnog profe zaslužili 1,25 i onih koji su odgovarali za recimo 1,47!?


„Iz bogatog iskustva, jer u prosveti radim već 39 godina, shvatio sam da je najteži deo profesorskog posla pravedno ocenjivanje. Da ne bi bilo, kako naš narod kaže, od čibuka, kako mi se ko dopadne ili kako mi je ko bliži, pre 10 godina uveo sam poseban način ocenjivanja. Prvo kao eksperiment, a danas je to razrađen sistem od kojeg ne bih odustao ni za živu glavu“, objašnjava Decimala.

U sistemu koji je osmislio ovaj sajberuča svaki odgovor ima svoju decimalnu vrednost. Ništa nije prepušteno slučaju jer za svaku grešku prilikom odgovaranja sledi oduzimanje desetog ili stotog dela ocene. Tako dobijenu ocenu, Raša zatim unosi u svoju svesku.

„Na kraju polugodišta izračunam količnik dobijenih ocena za svakog đaka ponaosob. Onima čija srednja pređe 1,80 u dnevnik zavodim prelaznu ocenu, a za konačnu peticu količnik sabranih ocena treba da pređe 4,75. Za one đake koji u toku godine redovno pohađaju nastavu sledi nagrada tako što na zaključnu ocenu dodam 0,25. Pravo na ovaj simbolički bonus gube učenici koji u toku godine iz bilo kog razloga propuste najmanje pet časova - jasan je Raša.

Do sada je kroz jedinstven sistem ocenjivanja prošlo preko 1.500 učenika. Većina ih se slaže da su Rašine decimalne ocene najrealnije u školi.
Poslednji komentari
  • alex96pro Vreme: 06.11.2012 11:29h

    Raso legendooooooooooo!!! :D

  • alex96pro Vreme: 06.11.2012 11:29h

    Raso legendoooooooooo!!! :D

  • alala Vreme: 06.11.2012 12:46h

    4.7 ;)

  • kiki Vreme: 06.11.2012 16:08h

    haha legendica nasha :D

  • Djole Grujicic Vreme: 06.11.2012 16:24h

    Raso smradeeeeee

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP