Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NJAM-NJAM

Najslađe lubenice iz Dobrinaca!

Autor: Večernje Novosti | 21.07.2013 - 18:39:00h | Komentara: 4

Malo sremsko selo u opštini Ruma, nadaleko je čuveno po uzgoju i prodaji bostana.

lubenice

Pravo vreme za lubenice | Foto: Rajko Ristić

Ovih dana nije moguće proći kroz Dobrince, maleno selo u opštini Ruma sa oko hiljadu žitelja, a ne kupiti makar jednu lubenicu ili dinju. Ispred, bukvalno, svake kuće na šoru stoji po prikolica-dve natovarena lubenicama ili dinjama. Kraj njih, na suncu koje žeže, u hladu prikolice ili suncobrana dremkaju meštani u očekivanju kupaca.

A na seoskom raskršću gužva od prodavaca i kupaca na najpoznatijoj berzi lubenica Srbije, gde se sjate i kupci iz svih bivših republika nekadašnje Jugoslavije, a sada komšijskih zemalja - iz Republike Srpske, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Rumunije... Na stotine traktorskih prikolica napunjenih lubenicama i dinjama očekuje kupce. Oni, pak, "špartaju" kombijima, kamionima i putničkim automobilima između i merkaju ponudu pre nego što se odluče za kupovinu.

- Bolje, veće i slađe nećeš naći. Džaba ideš dalje - ubeđuje kupca, koji je tek izašao iz kamiona sa registarskim tablama Hrvatske, Zlatko Dupor sa višegodišnjim iskustvom u proizvodnji i prodaji lubenica.

Zlatko veli da zna "u glavu" pravog kupca, pa je pre nego što hrvatska mušterija i zamakla, jedva čujno onako više za sebe, promrmljao: "Od ovog ,leba nema". A, to se i pokazalo tačnim.

Ali ništa zato. Ako je jedan kupac otišao doći će drugi. Tako će bar narednih mesec dana razmišljati proizvođači bostana, zasejanog na nekoliko stotina jutara. Sjate se ovde kupci iz Republike Srpske, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Rumunije i južne Srbije.

lubenice

Opala nekadašnja prodaja | Foto: Rajko Ristić

- Ova sremačka zemlja je bogom dana za lubenice - uverava stari bostanxija Aleksa Olujić, koji pamti i bolja vremena kada je u pitanju prodaja.

Postali smo "doktori" za lubenice i dinje. Jer, godinama nema kuće koja nije zasejala koje jutro.

Ali, opala je nekadašnja prodaja. Narod osiromašio, i u Srbiji i u okruženju. Daleko je manje kupaca sa šleperima koje nekada nismo mogli napuniti. Nekad je bila otimačina za svaku lubenicu.

Nisu Sremci žalili truda u osavremenjavanju proizvodnje prilagođavajući se potrebama tržišta i željama kupaca. Nekadašnje domaće najpopularnije sorte lubenica "vukovarka" i "sremac" potisli uvozni hibridi "varda", "fantazija", "top-gan" i "farao".

Stigla i nova tehnologija proizvodnje. Đubrivo, nekada obavezni stajnjak, sada zamenio "veštak". I lubenica izgubila u slasti. Uvideli to proizvođači pa se polako vraćaju starim dobro proiverenim "ljubavima". Ovog lega hit su "mađarice", lubenice tamno plave kore i znatno slađe u odnosu na sve druge.

- Nije problem proizvesti već prodati. Postali čudni kupci. Umeju mnogo da zakeraju. Jedne godine traže jednu, druge neku drugu vrstu lubenice. Zato "šaramo" proizvodnju sa više vrsta - doskače ćudima tržišta Bojan Gagić, setvom na pet jutara tri različite sorte lubenica.

Poslednji komentari
  • Srećko Vreme: 21.07.2013 20:07h

    Najbolje lubenice su uvek bile iz Mošorina. To se zna!

  • Sremac Vreme: 23.07.2013 07:09h

    Ne se.i Srecko

  • SINIŠA Vreme: 24.07.2013 12:49h

    ALI ZATO SU NAJBOLJE DINJE BEZ PREMCA U KVALITETU I SVEMU U BUĐANOVCIMA

  • siniša Vreme: 24.07.2013 12:51h

    al zato su dinje u celoj srbiji najbolje u buđanovcima

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP