Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PREDSTAVLJAMO VAM

Najstariji peti razred u Srbiji (FOTO)

Autor: Ljubiša Mitić | 06.02.2015 - 13:50:00h | Komentara: 1

Vida Jovanović (51), Bosiljka Ukić (50), Suzana Ališanović (45) iz Prokuplja, samo su neke od 15 učenika koji su januara ove godine upisali peti razred u Školi za obrazovanje odraslih u Prokuplju. Uglavnom se radi o starijim ženama romske nacionalnosti od 35 do 55 godina.

Najstariji peti razred u Srbiji

Najstariji peti razred u Srbiji | Foto: Lj.M.

Sve one imaju decu i unučiće, sa kojima sada dele đačke brige. Većina petaka u ovom, po godinama, možda najstarijem razredu u Srbiji, sada živi san iz detinjstva. Kažu da zbog nemaštine, siromaštva i rane udaje, tada nisu mogle da završe osnovno obrazovanje, ali i da ih svih ovih godina nije napustila želja da se obrazuju i rade na sebi. Ne pada im teško ni kada ih deca ili unučići koji idu u starije razrede zadirkuju što su se odlučile da u zrelim godinama moraju ponovo u školske klupe.

Suzana Ališanović

Suzana Ališanović | Foto: Lj.M.

- Ljubav prema školi i učenju nikada nije prestala. Zbog toga sam ove godine odlučila da završim osnovnu školu, a nakon toga neću stati već planiram da nakon toga upišem i završim neki zanat – kaže Suzana Ališanović, učenica petog razreda. Podseća da i pored velike želje ranije nije bila u mogućnosti da nastaviti školovanje nakon četvorogodišnjeg obrazovanja. Za Suzanu je ponovni povratak u školsku klupu zapravo nastavak ostvarivanja njenog sna. Ističe i da je jako uporna da uspešno okonča školovanje i završi zanat.
Vida Jovanović ima dve unuke koje idu u drugi i sedmi razred. To joj olakšava jer kad se vrati iz škole, jer joj unuka koja ide u stariji razred pojasni ono što nije zapamtila na času.

Vida Jovanović

Vida Jovanović | Foto: Lj.M.

– Često se šale na moj račun. Smatraju da ću da odustanem od škole. Ipak, imam podršku porodice a unuke mi pozajmljuju školski pribor za nastavu. Zadatke koje dobijem u školi kod kuće radim sa unucima i smatram da nisam pogrešila što sam upisala školu – priča Vida.

Direktorka Radmila Dimić

Direktorka Radmila Dimić | Foto: Lj. M.

Prema rečima direktorke Radmile Dimić, Škola za obrazovanje odraslih je po odobrenju Ministarstva prosvete krenula sa realizacijom novih nastavnih planova i programa u 2015. godini. Uz pomoć andragoškog asistenta Saše Ališanovića koji je obišao romska naselja u Prokuplju i uspeo da “nagovori” i upiše 15 učenika starosti od treće do pete decenije života u peti razred po novom nastavnom planu. – Nastavni planovi i programi podeljeni su u tri ciklusa. U prvom, učenici završavaju prva četiri razreda osnovne škole, u drugom ciklusu završavaju peti i šesti a u trećem sedmi i osmi razred, kao i obuku za jedno od 50 ponuđenih zanimanja – kaže direktorka Radmila Dimić.
Iako redovno školovanje od petog do osmog razreda traje četiri godine, nastavnim planom i programom koji je podeljen u tri ciklusa ovo odeljenje će sve završiti za tri godine. Ni jednoj od njih ne pada teško da usklade kućne obaveze i poslove sa školskim.

Bosiljka Ukić

Bosiljka Ukić | Foto: Lj.M.

- Jako sam srećna, shvatila sam još jednom da za školovanje ne postoje granice u godinama. Smatram da ljudi samo trebaju biti hrabri i napraviti prvi korak. Želim da svi oni koji su sticajem okolnosti napustili školu ili bili u nemogućnosti da se obrazuju nastave tamo gde su stali – rekla je pedesetogodišnja Bosiljka Ukić, koja je inače jedna od najvrednijih učenika u razredu.
Poslednji komentari
  • Female Vreme: 09.02.2015 20:29h

    Sjajno! Bravo,ženeee!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP