Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SELO POLJANICE

Nakrivo nasadili crkvu!?

Autor: Gane Đorđević | 10.05.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Božja kuća, izgrađena pre četiri godine na groblju u Poljanicama, podelila je ovo selo pored Ljiga jer jedan broj njegovih žitelja tvrdi da je postavljena naopačke!?

Precizniji od kompasa: Meštani pokazuju smer

Precizniji od kompasa: Meštani pokazuju smer

- Umesto da je oltar na istoku, kako je bog rekao, a da se u crkvu ulazi sa zapada, u Poljanicama je sve obrnuto - objašnjava Milovan Marković (61), predvodnik nezadovoljnih seljaka koji su ubeđeni da je Radoje Petrović, predsednik njihove MZ, uz pomoć sponzora iz inostranstva namerno crkvu okrenuo u kontrasmeru.


Dugo su meštani Poljanica molili pokojnog vladiku Žičke eparhije Hrizostoma za blagoslov da u svom selu sagrade crkvu. Dozvolu nisu dobili sve dok Mesna zajednica nije odlučila da na lokalnom groblju podigne kapelu. Vladika je tada predložio da se u sklopu tog objekta dogradi i prostor za bogosluženje. On je kasnije projekat proširenja kapele blagoslovio, a kada je počela izgradnja i osveštao temelje buduće bogomolje, za koju danas u selu tvrde da je nakrivo nasađena!


Među onima koji su podigli glas i traže da se crkva u Poljanicama vrati u normalu su i neki od najstarijih žitelja ovog sela. Dušan Marković (90), Mileta Đorđević (79), Radomir Pavlović (76) i Mihajlo Josipović (85) ubeđeni su da je vladika prevaren jer su, kako kažu, dušmani iskoristili priliku da ga obrlate pošto je već tada bio star i nemoćan.

Poljanice

Krivo nasađena crkva | Foto: Gane Đorđević

- Šta su oni mislili, da smo mi seljaci glupi? E pa, grdno su se prevarili! I mi čitamo novine i gledamo TV. Znamo mi vrlo dobro šta nam se sprema, pošto nam se selo nalazi na zelenoj transverzali. ‚Oće muslimani da podele Šumadiju, pa su preko njinih ljudi uspeli da umesto crkve u našem selu sagrade ovu džamiju - uglas kukaju najstariji meštani Poljanica pokazujući raširenim rukama pravi smer u kojem je trebalo postaviti crkvu.

Radoje Petrović

Radoje Petrović | Foto: Gane Đorđević

Na sve ove optužbe, Radoje Petrović, predsednik MZ, koji je godinama radio kao estradni menadžer u Švajcarskoj, odmahuje rukom tvrdeći da se radi o podmetanjima, te da je crkva zidana na inicijativu iz manastira Moravci i prilozima većine meštana.


- U svakom selu živi po nekoliko mutivoda. Oni zapravo uništavaju i truju selo godinama. Crkva je građena prema svim božanskim pravilima i propisima, osim što izvođači radova sigurno nisu nišanili temelje da baš u centimetar pogode smer istok-zapad i tako zadovolje seoske bundžije - uzvraća svojim nezadovoljnim komšijama bivši menadžer, koji se usput hvali da su njegovom zaslugom u Švajcarskoj gostovali gotovo svi poznati narodni pevači i pevačice.

Poljanice

Poljanice | Foto: Gane Đorđević

Iguman: Nije džamija, nego paraklis

Kada je čuo za teoriju o zelenoj transverzali, monah Jefrem, iguman manastira Morvaci, koji je ujedno i paroh u Poljanicama, krstio se i levom i desnom. On zapravo objašnjava da na groblju nije sagrađena crkva, već da je uz blagoslov pokojnog vladike Hrizostoma uz kapelu dagrađen takozvani paraklis jer Poljanice nisu imale svoju crkvu. On tvrdi da je paraklis izgrađen po svim propisima i da nema ni govora o tome da liči na džamiju.

Jedno selo, dva fudbalska kluba

U Poljanicama baš vole fudbal jer se u opštinskoj ligi Mionice takmiče čak dva kluba iz tog sela. Boje obe ekipe brane uglavnom igrači sa strane, mada su Orlovi formirani da bi u njemu igrali domaći fudbaleri koji su izvisili za mesto u timu mnogo starijeg FK Jedinstvo. Neutralni Poljančani tvrde da se u stvari svađa s fudbalskog sada prenela i na nebeski teren, i to od trenutka kada su odlukom MZ iz seoskog doma iseljene svlačionice FK Jedinstvo i izdate jednom trgovcu za magacin.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP