Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

VRBAŠANI OGORČENI ZBOG NOVOG HARAČA KOMUNALACA

Naplaćuju grejanje „preko komšijskog zida“?!

Autor: R. Ivanoska | 13.02.2014 - 08:28:00h | Komentara: 20

Kada su ovih dana dobili i račun komunalnog preduzeća na kom im je uračunata usluga grejanja koje već godinama ne koriste, mnogi Vrbašani pomislili su da je posredi greška ili neslana šala. Međutim, na šalteru za reklamacije JKP “Standarda” saznali su da uredna dokumentacija o odjavljivanju sa mreže i “blindirani radijatori” više ne važe jer je novim pravilnikom o grejnim uslugama uvedena “usluga indirektnog zagrevanja”, koje u stanove i poslovne prostore, hteli to vlasnici ili ne, stiže putem komšijskih zidova, plafona ili poda?!

Vrbas - Indirektno grejanej / Foto: R. Ivanovska

Nema grejanje,  a mora da plati 2.000: Aleksandar Popović/ Foto: R. Ivanovska

 

JKP “Standard” uveo uslugu
„indirektnog zagrevanja”, koje u stanove, hteli ili ne, stiže putem zida, plafona ili poda

Šta znači termin “indirektno grejanje” i kako ga koristiti bez svoje volje, nikako ne uspeva da dokuči Aleksandar Popović, vlasnik pekare u centru grada.

“Ispod pekare je podrum koji se ne greje, a okružen sam stanom i poslovnim prostorom koji se takođe ne greju na gradsku mrežu. Ako ćemo pravo, zbog prirode posla ovde je pretoplo. U neku ruku, pekara indirektno greje komšije, ali besplatno! S druge strane, dobio sam račun od skoro 2.000 dinara za “indirektno grejanje” nešto više od 30 kvadrata”, još u neverici kaže Popović.

“Sve obaveze uredno izmirujem. Plaćao sam čak i pretplatu za RTS, ali sad ne znam o čemu se radi. Grejanje je isključeno, i to uz saglasnot i znanje nadležnih u preduzeću koje mi sad šalje račun za nešto što ne razumem”, dodaje on.

Vrbas - Indirektno grejanej / Foto: R. Ivanovska

Radomir Čurović / Foto: R. Ivanovska

U JKP “Standard” kažu da je novi pravilnik donet u skladu sa načinom poslovanja toplana u Srbiji i da će se time zaštititi i preduzeće i redovni korisnici.

“Preduzeće je beležilo finansijske gubitke zbog gubljenja energije tokom grejne sezone. Razlozi su brojni, ali najznačajniji su upravo u takozvanom indirektnom zagrejavanju odjavljenih korisnika čiji su se stanovi i dalje grejali preko instalacija, ali i zidova. Time su ugrozili i kvalitet grejanja postojećim korisnicima, a preduzeću doneli dodatne troškove od preko tri miliona po grejnoj sezoni zbog gubitka energije”, objašnjava Radomir Čurović.

U vrbaškim kuloarima ovu meru tumače kao pokušaj rukovodstva da sanira finansijski problem opterećen stranačkim zapošljavanjem čiji bilans iznosi oko 250 radnika, od kojih gotovo 100 radi u administraciji.

Vrbas - Indirektno grejanej / Foto: R. Ivanovska

Šalter za reklmacije / Foto: R. Ivanovska

Poslednji komentari
  • brane Vreme: 13.02.2014 08:43h

    Pa moj Radovane, ako su odjavili grijanje to ne znači da se ljudi smrzavaju u svojim stanovima, pa griju se na neki drugi energent...Šta misliš Radovane da i oni vama počnu slati račune za indirektno zagrijavanje stanova vaših korisnika...Kakve vi sve budalaštine nećete izmisliti, ali da radite kako treba to ni u kom slučaju..

  • N.N. Vreme: 13.02.2014 09:28h

    Toplana je donela takvu odluku?? A da li je to u skladu sa Ustavom?? Nije. SNS nam nije obecavao ovakav harac, na sve strane, kada su dolazili na vlast.

  • hm Vreme: 13.02.2014 09:30h

    Znaju da naplate "indirektno grejanje" a da li (kada se okolni potrosaci odjave sa grejanja pa hlade zidove ili pod onog sto je ostao prikljucen) znaju da odbiju na racunu "indirektno hladjenje"? Takav pravilnik stiti i preduzece i korisnike. Ali naravno,u pravilnik su ubacili samo ono sto njima ide u korist.Sramota.Bruka. U Rumi je doneta odluka naplate po utrosku,stigli enormni racuni(po 27,000 za stan od 70m2 za decembar pri prosecnoj spoljnoj temp.od +7C),narod se pobunio,vratili na staro.Kad prodje grejna sezona,videce ko ce im ostati prikljucen ,pa kad ne budu imali koga da greju,nek se ugase

  • isto Vreme: 13.02.2014 09:38h

    Nazalost, ovo je istina i u Bosni. U Bosni naplacuju 20% od cene grejanja, ko je iskljucio grejanje. Oni su to poodavno uradili, i ja mislim da su tako dali ideju Srbiji, kako jos dodatno, da okule ovaj, moram tako da kazem, jadan narod. Sram ih bilo.

  • GALE Vreme: 13.02.2014 09:44h

    Ovo je naucna fantastika.Ko je ovo izmislio taj je genije.Pocnite da naplacujete dnevnu svetlost i disanje al samo indirektno.jer za direktno je neko drugi zaduzen. bruka i sramota zbog takvih nam se preci prevrcu po grobovima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP