Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

RODITELJI PSIHIČKI OBOLELE ROMSKE DEVOJČICE:

Ne boj se, nikada
se nećemo vratiti u Srbiju!

Autor: N. G. | 19.03.2013 - 14:12:00h | Komentara: 13

Srpskoj romskoj porodici Marković je nakon tri godine borbe sa migracionim odborom Švedske odobreno trajno boravište u ovoj zemlji, nakon što su zatražili azil tvrdeći da je njihova ćerka (16) obolela od teške apatije prouzrokovane maltretiranjem na nacionalnoj osnovi koje je doživela u Srbiji.

Romska porodica iz Srbije uspela je da se izbori da ostane u Švedskoj, ali, kako kažu, njihovim mukama još uvek nije kraj, jer je Anabelino stanje i dalje loše.

- Ne mogu da kažem da sam presrećan. Ipak, sa druge strane, sada živimo u Švedskoj, pa mi je ćerka barem sigurna – priča Anabelin otac Albert.

Prema tvrdnjama porodice za Anabelino stanje zaslužne su traume koje je preživela tokom života u Srbiji, a koje su, navodno, izazvane progonom i ponižavanjima porodice jer su romske nacionalnosti.

Švedski mediji o Markovićima

Švedski mediji o Markovićima / Kliknite za uvećanje | Foto: P4 Skaraborg

Devojčica pati od apatije preko godinu dana, a upravo je ozbiljno pogoršanje njenog zdravstvenog stanja uticalo da Švedska Markovićima ipak odobri boravak.
Majka Lina svakodnevno objašnjava ćerki da više ne mora da se plaši "jer se nikada neće vratiti u Srbiju."
- Govorimo joj “nećemo se vraćati, ostaćemo ovde. Ti, ja, tvoj otac, tvoj brat”, ipak kao da nemamo kontakt sa njom. Ona ne otvara oči. Ništa. Doktor kaže da nas čuje, ali da ne može da nam odgovori – priča Lina.

Devojčica je najčešće u krevetu, očiju čvrsto zatvorenih, a da joj se jedno od ramena ne trza u grču, izgledalo bi kao da spava.

Lina ćerku hrani tako što je smesti u invalidska kolica i kroz tubu u nosu joj špricevima ubrizgava hranjive materije.
-Teško mi je. Nisam videla Anabelu da se smeši jako dugo. Beba se rodi, sve je u redu, onda, jednoga dana, više ne poznajete rođeno dete. Meni je to užasno. Gledam devojke njenih godina kako se šetaju, idu u školu, moja ćerka to ne može, boli me to – ispričala je švedskim medijima očajna majka.

Primarna briga Markovića je da im dete ozdravi, hrane je preko tube četiri puta dnevno, vode je na preglede, a otac Albert kaže da ima samo jednu želju – da mu ćerka ponovo bude zdrava.
- Da je vidim da negde izađe sama, da kupi sebi nešto, možda neku odeću ili čokoladice, Koka Kolu ili… Možda će ići u školu i steći prijatelje – priča Albert dok mašta o budućnosti za svoju ćerku, kojoj svakog dana ponavljaju da nema razloga da se plaši jer se nikada neće vratiti u Srbiju, moleći se da ona otvori oči.
Poslednji komentari
  • beograd Vreme: 19.03.2013 14:40h

    srbija vam oprasta sto je pljujete po svetu. preziveli smo mi svasta pa cemo i vas. kamo srece da svi odete tamo daleko.

  • saw Vreme: 19.03.2013 14:54h

    ala su preveslali svedjane

  • Oliver Vreme: 19.03.2013 15:05h

    Pa sto ih nasa drzava ne tuzi, jer upravo sam bio sa "nasim Romima" u Danskom azilu u Sandholmu i Auderodu, i sve njih "Srbi malteraju", a slobodno vreme provode tako sto kradu laptopove, bicikla, mobilne i sto sta po okolnim mestima, dovlaceci u kamp ili saljuci ih za Srbiju. U kampu imaju besplatan smestaj, 200 evra po osobi za hranu, svako po manji paket hrane 2 x mesecno (za porodice) i svakih 6 meseci 200 evra po osobi odece, obuce i slicno. Romi u Srbiji nikada nisu bolje ziveli nego za vreme Milosevica, a cim bi im dosadilo da prodaju na ulucu, odlazili bi u azil tvrdeci kako ih "Milosevic zlostavlja".

  • ceca Vreme: 19.03.2013 15:14h

    Ne razumem sta se to njima desilo tako strasno u Srbiji!?Pa ljudi moji ko god stigne pljuje po Srbiji,pa ovo vise prelazi sve moguce granice,pa toliki Romi zive u Srbiji,samo je ovima strah i trepet Srbija!!!Boze ima li te da vidis sve ovo...

  • TAMARA Vreme: 19.03.2013 15:25h

    ZEMLJO SRBIJO..SAMO CEKAM DAN DA NAS I ONI PROTERAJU KAO I ALBANCI...DOTICNA PORODICA JE SA JUGA SRBIJE,NAZALOST DETE JE BOLESNO KAO I MNOGA DRUGA DECA,I MOJA SESTRICINA JE BOLESNA PA ZAR ONI TREBA DA KRIVE BOGA JEL MOZDA BOG MRZI SRBE PA ONFDA LEPO I ONI TRAZE AZIL I ODU NA MARS...STRASNO,SADA U MOM DVORISTU ROMSKA PORODICA JE DOBILA KUCU,A OD NJE JE NAPRAVILA SVINJAC,SVE KONTEJNERE SU PRENELI U NASE DVORISTE I SAMO CEKAM ZUTICU ILI SUGU.....STRASNO!!!UPROPASTE SVE STO DOBIJU,A TOLIKO JE MOJIH KOLEGINICA SA PORODICAMA KOJE SE VUCARAJU PO STANOVIMA...DOK SU KOMSIJE DOBILI I KONTEJNERE I KUCU!!!SRAMOTA SRBIJO

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP