Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

JOVAN IKONJIĆ (20) SEDAM GODINA VEZAN ZA KREVET

Ne plači, mama, naći će neki lek!

Autor: Gane Đorđević | 16.03.2014 - 08:02:00h | Komentara: 2

- Nemoj da plačeš... Ne volim kad si tužna... Naći će se već neki lek... Ozdraviću... Obećavam! - često teši svoju majku Natašu (44) dvadesetogodišnji Jovan Ikonjić iz Velikih Crljena pored Lazarevca. Jovan od rođenja boluje od Dišenove distrofije mišića, a poslednjih sedam godina, otkako je ispao iz invalidskih kolica i polomio nogu, nije izašao iz kreveta.

Jovan Ikonjić (20)

Jovan Ikonjić (20)

„Noću ne spavam, u bunilu osluškujem kad će Jovan početi da se guši. I tako 13
godina... Iz noći u noć”, kroz suze priča
majka dečaka obolelog od distrofije mišića

On danas bez majke ne može da jede, više nije u stanju ni da sedi u invalidskim kolicima. Sa svog dekubit jastuka ustane samo kad ga majka odnese do kupatila, da ga umije ili okupa i presvuče. Tokom dana gleda TV ili igra igrice pomoću dva prsta koja teška bolest još nije zauvek zakočila. Kad padne noć, pred spavanje, brižna majka na glavu svog sina pažljivo navlači masku s kiseonikom, bez koje Jovan ne bi dočekao sledeće jutro. Zbog sve slabašnijih pluća, Jovana od gušenje često ne može da zaštiti ni maska, pa su vrata koja dele njegovu sobu u kojoj spava s tri godine mlađom sestrom Jovanom i onu u kojoj bdiju njegovi roditelji tokom noći neprekidno otvorena.


Joca pročitao sve
brojeve lista „Alo!“

U nagradnoj igri “Proslavimo slavu zajedno”, koju je “Alo!” pokrenuo za Svetog Jovana, Ikonjići su dobili 25.000 dinara. Nepokretni Jovan je upravo rođen na dan porodične slave, a potresno pismo koje je redakciji poslala njegova 17-godišnja sestra Jovana presudilo je da nagradu dobije ova nesrećna porodica iz Velikih Crljena. Kako je priznala, Jovanova majka Nataša je zbog toga dugo i neutešno plakala: “Nisu to bile suze radosnice, niti one koje teku zbog žalosti i tuge, plakala sam dugo, tek onako, jer nas se neko setio“, rekla je Nataša novinaru našeg lista. Inače, nagrada je otišla u prave ruke jer je Joca do sada, od prvog do poslednjeg, pročitao sve brojeve lista “Alo!”.

- Noću ne spavam dok u bunilu osluškujem kad će Jovan početi da se guši. I tako 13 godina... Iz noći u noć - kroz suze priča Nataša.

Četvoro Ikonjića živi s Natašinom majkom u zgradi sa koje je već odavno otpao malter. Stan u kome su nekada stanovali siromašni rudari dobili su od socijalnog, ali za njega nemaju rešenje. Nataša ne radi jer je fabrika obuće u kojoj je bila zaposlena već odavno zatvorena, a njen suprug Branko (55) kod privatnika na građevini mesečno zaradi tek da podmire račune. Žive od socijalne pomoći koja Jovanu sleduje kao teškom invalidu i bakine mizerne penzije.

- Mnogo puta smo molili za pomoć. Jednom nam je opština udelila 8.000, a drugi put 5.000 dinara. Kada je dobio računar, Jovana su slikali za televiziju. Ove godine nije bilo para, pa smo odbijeni... Nije bilo ni televizije - sebi u bradu gotovo šapatom zbori Nataša.

Pre nekoliko godina, MZ je finansirala izgradnju betonske staze ispred zgrade u kojoj žive Ikonjići, a u stanu je dograđeno kupatilo. Grejanje im je obećalo lokalno preduzeće za toplifikaciju grada, ali je na tome i ostalo.

- Ponekad imam utisak da za sve uboge ljude na ovom svetu postoji neki spisak za pomoć na koji su upisani. Samo nas Ikonjića nema ni na jednom od njih. Recite, kome da se požalimo, koga će da rastuži naša nesreća - dok se jecajući pita Nataša, Joca nesigurnim glasom teši svoju majku: „Evo, obećavam... Ozdraviću... Samo nemoj da plačeš... Mama, molim te!“.
 

Umesto para, za pesmu mu nudili med

Branko Ikonjić

Jovanov otac Branko bio je u staroj Jugoslaviji poznati hitmejker. Napisao je tekstove i muziku za više od 100 pesama. Neke od njih postali su veliki hitovi, pa se i danas često slušaju poput pesme “Dijana”, koju izvodi Ferid Avdić, ili “Čežnja” od Hanke Paldum. Brankove pesme izvodili su i Halid Muslimović, Dževad Prelević, Mela Zuhović... Branko kaže da od pesama već odavno ne može da se živi, ali u svojoj arhivi ima spremljeno četrdesetak hitova. Za poslednju pesmu koju je napisao Branko je od jednog pevača tražio 100 evra, ali mu je ovaj ponudio 50 kilograma meda.

Poslednji komentari
  • Jasna Simonovic Vreme: 16.03.2014 09:49h

    Autori pesama treba da imaju dividendu od prihoda....

  • Teodora Vreme: 16.03.2014 14:23h

    Žalosno, mnogo žalosno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP