Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IZDRŽLJIVOST I UDOBNOST

Ne prodaje kovčeg dok ne legne u njega!

Autor: Gane Đorđević | 01.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Izdržljivost i udobnost, dva su osnovna načela kojima se rukovodi Milan Jeremić (60), vlasnik strugare iz sela Barzilovica pored Lazarevca, prilikom izrade najkvalitetnijih mrtvačkih sanduka u Srbiji. Jedina nezgoda je to što proveru kvaliteta svojih proizvoda on obavlja lično!

Nema prevare, nema  laži: Milan Jeremić u mrtvačkom kovčegu

Nema prevare, nema laži: Milan Jeremić u mrtvačkom kovčegu

Milan mrtvačke sanduke pravi isključivo od tvrdog drveta, bukve ili hrasta, a pre farbanja i lakiranja svaki njegov proizvod prođe ozbiljan kontrolni tretman koji je stolar iz Barzilovice sam osmislio.

Otpornost na ilovaču odmerava skokovima po poklopcu, a kratkom šetnjom kroz sanduk koji je postavljen između dve građevinske „koze“ proverava izdržljivost njegovog dna. Prilikom procene komfora, Milan se od početka držao jednog nepisanog pravila, da konačni sud o udobnosti svojih mrtvačkih sanduka nikada ne donosi pre nego što se i sam u njima ne opruži!?
- Neću da se brukam! Nema šanse da iz radionice izađe sanduk čiji kvalitet nisam lično proverio - jasan je Jeremić.

Gotovo 30 godina Milan živi od prodaje drveta. Počeo je sa izradom parket lajsni, ali je krajem osamdesetih krenuo sa izvozom rezane građe u Italiju, uglavnom orahovog drveta.

Neću da se brukam! Nema šanse da iz radionice izađe sanduk čiji kvalitet nisam lično proverio

Neću da se brukam! Nema šanse da iz radionice izađe sanduk čiji kvalitet nisam lično proverio

 

Sam svoj majstor


Za 30 godina rada s drvetom, Milan je izrezao i prodao preko 1,5 miliona metara rezane građe. Svojim rukama napravio je parionicu, sušaru i veći deo mašina na kojima obrađuje drvo.
 

- Od mog oraja „žabari“ su pravili komode koje su koštale i po 10.000 maraka. Dva šlepera svakog meseca, bog da te vidi. Za tih pet godina, dok je trajao ovaj biznis, pored moje, bogovski je živelo još deset porodica. Kad je država privilegovanima dozvolila da izvoze trupce, kao nigde u svetu, odmah sam znao da će blagostanju ubrzo doći kraj. I nisam se prevario - kaže Milan.
Tokom ratnih godina, kao i posle oktobarskih promena, Milan je životario od izvoza hrastove, jasenove i bukove građe u Grčku, Austriju i Nemačku.
Taman kad je s jednom holandskom firmom za proizvodnju veoma skupog hrastovog patosa ugovorio da na livadi pored kuće podigne fabriku, svetska ekonomska kriza zakucala je i na njegova vrata. Umesto da od prodaje skupocenog patosa živi kao paša, on danas jedva sastavlja kraj s krajem praveći hrastove sanduke za mrtve.

- Prvo sam probao sa krevetima, ali nije išlo, pa sam prešao na izradu mrtvačkih sanduka. Cena im je više nego povoljna, a kvalitet de luks, pa su sada od mene počeli da ih kupuju i veliki prodavci pogrebne opreme. Uz pomoć sina, supruge i jednog radnika za sada mesečno opravim bar pedeset sanduka, ali se zbog potražnje pripremam da proširim proizvodnju i uvedem nove modele - obećava barzilovački Laki Topalović.

Garancija na poklopac


Retko ko u Srbiji, kao Jeremići, izrađuje mrtvačke sanduke od bukove ili hrastove građe jer ih uglavnom prave od topolovine. Pojavom na tržištu oni su izazvali pravu pometnju jer sanduke nude po znatno nižim cenama od uobičajnih. Bukov košta 70, a onaj od hrastovine od 150 do 170 evra. U ponudi je i jedan američki, s prozorčetom, koji košta oko 500 evra, dok su najskuplji kovčezi izrađeni od brestovine i trešnjevog drveta i za njih je potrebno izdvojiti od 700 do 1.000 evra. Pored zanimljive ponude, Topalovići iz Barzilovice garantuju i da poklopce na njihovim modelima ilovača neće provaliti u roku od najmanje godinu dana!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP