Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REPORTERI ALO! U KRUPANJSKIM SELIMA

Ne trebaju nam hrana i voda, treba nam život!

Autor: Milan Dudvarski | 24.05.2014 - 19:13:00h | Komentara: 0

Rajska sela Kržava, Troska, Miladinović i Kostajnik, koja se nalaze u šumama iznad Krupnja, kataklizmične poplave načinile su mestima na kojima je nemoguće živeti. Meštani tih sela, do kojih se dolazi višesatnim hodom kroz šumu makadamom, kažu da sada žive u paklu. Nemoguće je rečima opisati njihovu radost kada su juče videli reportere „Alo!“, koji su prvi posetioci ovih sela nakon katastrofalnih poplava.

Ko će ove puteve da nam očisti? Kako u  polja da stignemo: Miodrag Milosavljević

Ko će ove puteve da nam očisti? Kako u polja da stignemo: Miodrag Milosavljević | Foto: Dimitrije Goll

 - Najviše nam smeta ovaj osećaj da smo zaboravljeni i prepušteni sami sebi. Nama ne trebaju hrana i voda, niti bilo šta drugo za život. Nama treba život - uzdišući priča Živko Miladinović, kome je potok Kržava odneo polovinu kuće.

Najviše nas boli  što smo zaboravljeni:  Živko Miladinović

Najviše nas boli što smo zaboravljeni: Živko Miladinović | Foto: Dimitrije Goll

 Ostala je, kaže Živko, koga zovu čika Paja, vodenica koja je stotinama godina hranila sela u okolini Krupnja, a ostao je i krst ispod kojeg su svi meštani slavili Ilindan.

Reporteri „Alo!“  prelaze preko brvna

Reporteri „Alo!“ prelaze preko brvna | Foto: Dimitrije Goll

- Ta vodenica je zaštitila ostatak mog imanja. Jeste mi kuća srušena, ali mi je omogućila da izvučem porodicu. Imam 63 godine i nikada nisam mislio da ću zaplakati, ali danas znam da umem da plačem kao dete. I sad kažem, odavde idemo kada sve bude srušeno, a do tada, neka znaju svi da ćemo ponovo napraviti raj kakav je i bio ovde – priča nam ovaj meštanin zaseoka Miladinović.

POGLEDAJTE VIDEO-SNIMAK RAZORENOG KRUPNJA I OKOLINE DANAS!

Nedaleko od čika Paje, na pustoši koju je napravila reka Kržava, mogu se videti kuće koje su srušene ili zakopane, a nažalost neke više i ne postoje.
- Ne znam šta ću. Imam sedmoro dece, sad su kod komšija i prijatelja. Ovde je bilo života, radili smo, živeli, a sada nam ostaje samo da čekamo, a šta da čekamo, ne znamo ni mi. Teško je kada znate da su vas za sve ovo vreme obišli samo dobrovoljci koji su se samoinicijativno probili i doneli pomoć – navodi Živan Miladinović.

Sve su izgubili, a ništa još nisu  dobili: Jedan od očajnih meštana

Sve su izgubili, a ništa još nisu dobili: Jedan od očajnih meštana | Foto: Dimitrije Goll

 Pre mukotrpnog uspona na putu ka zaboravljenim selima, sreli smo Miodraga Milosavljevića, koji kaže da mu ništa ne treba, osim hrane za stoku.

Poplava iščupala  banderu

Poplava iščupala banderu | Foto: Dimitrije Goll

 - Nama je potrebna hrana za stoku, ali ono što je najpotrebnije je mehanizacija koja će raščistiti puteve kako bismo mogli da dođemo do naših polja, od kojih živimo. Uz to, trebaju nam školovani ljudi koji bi upotrebili tu mehanizaciju i sprečili da nam se ponovi nešto slično - navodi on.


Obilazi ih samo poštar

Meštani sela koje se nalaze iznad Krupnja kažu da je poštar Darko, koji je sticajem okolnosti vodio i našu reportersku ekipu, čovek koji je došao do njih kada niko nije mogao.
- On je došao do nas. Pitao nas je da li nam nešto treba. Doneo je i penzije koje su nas čekale. Eto, sad je doveo i vas kako bi nam pomogli da se čuje za ova zaboravljena sela. Ništa nam ne ostaje nego da mu se zahvalimo od srca – rekli su meštani, dok Darko nije hteo ni da priča ni da se fotografiše za naš list.

Volonterke tovare drva

U selo Kržava su stigli i volonteri iz Šapca, među kojima i dve studentkinje Informatičkog fakulteta i Policijske akademije, koje nisu htele da se predstave.

- Ovde smo da pomognemo, a ne da se slikamo. Sada ćemo da završimo ovaj pretovar drva. Ukoliko bude trebalo još nešto, tu smo da radimo - navele su devojke.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP