Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

LICEMERNA ODLUKA OPŠTINSKIH VLASTI U RAČI

Nema para za decu, a ima za dnevnice!

Autor: Maja Keranović | 17.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Deca zaposlenih u Opštinskoj upravi Rača umalo da ostanu bez novogodišnjih paketića jer opštinsko veće za to nije htelo da odobri sredstva. Dok novca nije bilo za paketiće, bilo je za dnevnice koje su članovi veća dobili za sastančenja.

Ipak je podelio poklone

Ipak je podelio poklone | Foto: RAS

Sindikat radnika Opštinske uprave Rača uputio je zahtev veću da se iz opštinske kase izdvoji 42.000 dinara za plaćanje već naručenih paketića za 21 dete zaposlenih u opštini, kao i za poklone za dvoje radnika koji odlaze u penziju. Međutim, na sednici veća, održanoj 26. decembra, ti zahtevi su odbijeni.


Dnevnice isplaćene greškom!?

Jovan Golubović kaže da su dve dnevnice koje su članovi veća dobili za sednice održane 26. decembra isplaćene greškom.
- Drugu sednicu smo neplanirano održali tog dana, odmah nakon prve, jer je nešto iskrslo. Prva sednica je već bila zaključena i zbog toga nije bilo mogućnosti da nastavimo sednicu, već smo morali da je vodimo kao novu. Svi znamo da se za isti dan ne mogu isplatiti dve dnevnice i njih niko nije očekivao, ali je do toga došlo greškom službi. Međutim, dao sam nalog da se sredstva vrate u budžet - navodi Golubović.

- Ovo je prvi put da nije odobren novac za paketiće koji se tradicionalno dodeljuju deci zaposlenih pred Novu godinu, iako je opštinskim budžetom za 2014. za to bilo opredeljeno 100.000 dinara. Ukupna vrednost paketića je daleko manja nego što je bilo predviđeno budžetom.

Kako je veće odbilo da se iz opštinske kase izdvoji novac za već poručene paketiće, na kraju ih je platio sindikat jer nismo hteli da ih uskratimo mališanima.

Uspeli smo sami da sakupimo novac i za poklone kolegama za odlazak u penziju, koji se takođe tradicionalno dodeljuju. Inače, tog 26. decembra veće je održalo dve sednice koje su trajale po pola sata i istog dana, mimo svih pravila, petoro od sedmoro članova uzelo je po dve dnevnice od po 2.600 dinara - kaže za „Alo!“ Tomislav Veljković, predsednik Sindikata radnika Opštinske uprave Rača.

Zgrada opštine Rača

Zgrada opštine Rača | Foto: Nebojša Raus

On navodi i da su zahtevi sindikata za novogodišnje paketiće i poklone penzionerima odbijeni „sa obrazloženjem da je državni revizor stavio primedbu da se novac u te svrhe ne izdvaja“. Veljković kaže da je revizor stavio primedbe na jubilarne nagrade.

- Interesantno je da su pred Novu godinu održali ukupno pet sednica i za to, naravno, uzeli lepe dnevnice. Inače, funkcioneri opštine se prema sredstvima iz budžeta ophode kao da su njihova i troše ih kako hoće. Milioni se troše na reprezentaciju u kafanama, a samo tokom 2013. godine, što je utvrdio državni revizor, nenamenski je potrošeno 138 miliona dinara, što je 45 odsto budžeta Rače - kaže Veljković.
Jovan Golubović, zamenik predsednika opštine Rača, koji je i predsedavao veću koje je odbilo da odobri novac za paketiće i penzionere, ima nešto drugačije tvrdnje. Naime, on kaže da poslednje izmene i dopune budžeta opštine Rača, a koji je usklađen sa Zakonom o budžetskom sistemu, nisu predvidele isplatu božićnih i godišnjih i drugih vrsta nagrada i bonusa, osim jubilarnih nagrada, zbog čega je zahtev sindikata odbijen.
- Mi nismo želeli da kršimo propise - dodaje Golubović i tvrdi da se novac iz opštine ne troši nemilice, već namenski.
Poslednji komentari
  • ceca Vreme: 17.01.2015 10:15h

    Ne razumem tvrdnje g-dina Veljkovića,koji se bori za nečija prava,a za prava svojih radnika-ne...g-din Veljković ima neprijavljenu firmu oko 20 god.,ne plaća porez državi,svojim radnicima,naravno,ni doprinose,a u zadnje vreme ni tu minimalnu zaradu...Opštinsko veće je odluke donelo u skladu sa zakonima i propisima..ČLAN SNS-a.

  • Sindikalac Vreme: 17.01.2015 16:47h

    Ovo za dnevnice ja sramota, mada mi u našoj firmi od sindikalne člnarine kupujemo paketiće. Izgleda da je ovde sindikat potrošio pare na glupusti, pa nije imao pare za paketiće. TI sindikati su čudo, obično od njih niko nema koristi sem predsednika sindikata.

  • Sumadinac Vreme: 17.01.2015 21:26h

    Koje potrosio pare sindikata, pa nije imalo za paketiće?

  • Prikić Vreme: 17.01.2015 21:29h

    Da li je logično iz budžeta koji pune svi građani neke opštine budu kupljeni pokloni za radnike OPŠTINSKE UPRAVE a ne budu kupljeni za POLJOPRIVREDNIKE?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP