Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POSLEDNJI FAJRONT

Nema više "Orača"

Autor: Politika | 18.01.2015 - 16:00:00h | Komentara: 2

Prvog dana 2015. godine iznesen je inventar, demontiran ražanj, razvaljen šank, spakovana staklarija... U praznoj sali čuburske kafane ostao je samo još koji papirić, fiskalni račun ili nečija vizitka i mirisi.

Orač

Orač | Foto: Restoran Orač

Restoran "Orač" pamtimo po prasećoj glavi sa jabukom u njušci, po izlogu, po mirisu čorbaluka i po kelnerima, virtuozima između stolova sa porcijama poređanim na obe ruke do lakta. Stara kafana, na ćošku Zorine i Bulevara oslobođenja bila je kultno mesto ne samo zbog gostiju, najčešće navijača i vojnika, već i zbog putnika koji su pre odlaska na aerodrom sa Slavije, svraćali da ponesu miris roštilja sa svežim lukom i bace pogled na sliku maršala u paradnoj uniformi, sa dva vola za plugom na sveže uzoranoj njivi.

stari

Stari "Orač" na uglu kneginje Zorke i Bulevara Oslobođenja

Kada su pre nekoliko godina srušili kafanu, dugo nisam smeo da kažem prijateljima u Ljubljani da šanka za kojim smo ispijali poslednje piće pred rastanak više nema. Vaskrsao je je u prostoru "Vltave", češkog restorana u parteru višespratnice, sazidane na temeljima čuvene čuburske kafane "Toplica". Nisu preneli sliku maršala u novi prostor, ali su zadržali običaj, prase i jagnje se vrtelo na električnom ražnju u izlogu. tri kafane i tri genracije gostiju povezivala je prostrana bašta sa tri klupe. One su danas nadvisile i zaklonile šestospratnicu u kojoj je svoje poslednje boravište našao Miloš Crnjanski. Uobičavao je on da se sa kačketom i šalom obuven u teniske patike provuče pored izloga i odšeta prema svetsavskom platou.

Restoran

Restoran "Orač"

Manufaktura kulture Vračarski breg osnovana i postavljena u bašti "Orača", pokrenuće inicijativu da se spomen-ploča piscu Seoba i Embahada, postavi baš na front kafane, na nazor gostiju i posetilaca znamenitog mesta. Zasedale su u toj bašti i druge književne radionice, poput one koju su vodili Muharem Pervić i Buca Mirković. Miša Jevtić je tu nalazio i ugovarao sastanke sa svojim "mušterijama", ličnostima iz umetnosti i kulture, koje će posle znalački vođenog intervjua ovekovečiti u svojoj ediciji. Odatle su odlazili ili se vraćali iz sveta Boško Jakšić i Darko Tanasković, prvi kao spoljni dopisnik i kolumnista "Politike", a drugi kao ambasador u Ankari, Vatikanu, a odskora i u Parizu, kao srpski predstavnik u UNESKO.

Restoran

Restoran "Orač"

Prvog dana 2015. godine, objavljen  je poslednji fajront u "Oraču".

U praznoj sali ostali su još prepoznatljivi i neodojivi mirisi čorbastog pasulja, škembića, podvarka sa kolenicom, roštilja, prasećeg i jagnjećeg pečenja. Ovo nije "Lament nad Oračom", kafanom u kojoj je zapretena duša Vračara i Čubure. Vaskrsnuće on ponovo, u nekom kutku, kao bife, kafić, restorančić zdrave hrane, bez prasetine i maršalove slike. Ovo je izraz nemoćnog besa, koji će nas obuzimati kad god budemo prolazili kroz bešumno otvarajuća vrata samoposluge ili nekog trgovinskog lanca.

Poslednji komentari
  • Lili Vreme: 18.01.2015 17:06h

    Zato nikada nećemo imati svoj Monmartr jer sve ono što je značilo SVETSKO A NAŠE uništismo.

  • Pera Vreme: 22.01.2015 11:40h

    imamo Monmartr, zove se Skadarlija, i ista je kao i original: lažno nostalgični restorani sa mediokritetskom kuhinjom. život u Parizu odvija se negde drugde, u klubovima u Marais-u, u zaista živim mestima kojima ne treba "država duradi nešto" i koji ne žive od stare slave.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP