Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KAKO JE VLASTIMIR STANKOVIĆ POSTAO NAJBOLJI LEKAR U LJIGU

Nepismen bio, a šio bolje od hirurga

Autor: Gane Đorđević | 05.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Detalje o tome kako je naučio da zašiva rane, vadi zube i leči od groznice nikada nikome nije ispričao, ali jedno je sigurno, Vlastimir Stanković (76) iz Paležnice, sve do svoje smrti 1960. godine važio je za jednog od najboljih lekara u svom kraju, a njegove dijagnoze pacijenti su prihvatali sa velikim uvažavanjem, mada je ovaj bivši kaplar srpske kraljevske vojske bio nepismen!

Vlastimir Stanković na Krfu

Vlastimir Stanković na Krfu

Možda su lepota i stasitost ovog naočitog Srbina preporučili francuskim lekarima da ga na Krfu 1916. godune uzmu za svog pomoćnika. Uglavnom, sve do povratka u Srbiju, radio je u ratnoj bolnici, pa je tamo zasigurno i upoznao veštine zbog kojih će po povratku u Srbiju postati jedan od najpoznatijih nadrilekara koji su živeli u okolini Ljiga.


Posle završetka rata, Vlastimir se u Paležnicu vratio s punim torbama lekova i zubarskim klještima. U prvi mah seljaci su s podozrenjem primili vest da je njihov komšija u dalekom svetu izučio „medecinu” i da ume da leči groznicu i izvadi zub... Ali će jedan događaj, neposredno po njegovom povratku kući, od Vlastimira napraviti pravog čudotvorca!

Sve se dogodilo nekoliko godina posle završetka Prvog svetskog rata, kada se Života, Vlastimirov najmlađi sin, ispekao, tako da mu je srednji povređeni prst ostao da jedva visi na parčetu kože. Bez panike, prekaljeni bolničar, iglom i koncem uspeo je brzo i spretno da zašije gotovo odsečeni prst. Nekim neobjašnjivim čudom operacija je u potpunosti uspela, a najmlađi Stanković se do kraja svog života sasvim normalno služio srednjakom.

Diči se dedinim delima:  Unuka Ilinka Popović

Diči se dedinim delima: Unuka Ilinka Popović


Vlastimirova unuka Ilinka Popović (79), učiteljica u penziji, priseća se kako je dedina kuća od tog događaja stalno bila puna ljudi. Jedni su dolazili na šišanje, jer je Vlastimir bio i veoma vešt brica, drugi da im izleči groznicu, treći na vađenje zuba, a veliki broj samo zbog saveta, jer je narod više verovao dijagnozama koje je postavljao iskusni Vlastimir nego onima koje su potpisivali varoški doktori.
- Izvadio je na stotine zuba i izlečio mnoge od groznice, ali za svoj posao nikada nije uzeo ni dinar. Radio je sve besplatno, jer je smatrao da mu je to obaveza - unuka Ilinka otkriva motive kojima se rukovodio njen deda dok je pomagao ljudima.

Dočekao i nemačke okupatore: Vlastimirova lična karta izdata 1944.

Dočekao i nemačke okupatore: Vlastimirova lična karta izdata 1944.


Vlastimiru nije trebao novac, jer je pored veština koje je posedovao, istovremeno bio i veliki gazda. Stankovići su imali preko 20 hektara zemlje koju su vredno obrađivali, a ispod krova njihove kuće uvek je bilo mesta za uboge i sirote.

-Ljudi su ga znali samo po dobru. Učio nas je da pomažemo drugima, a svojim sinovima često je govorio: “Ako neko neće da ti kaže dobar dan, reci ti njemu, pa neka misli o tome ceo dan”. Eto, takav je bio deda Vlastimir - zaključuje njegova unuka.

I sinovi bili ratnici


Vlastimir je imao četiri sina i ćerku. Sinovi su, kao i njihov otac bili ratnici. Zdravka su ubili partizani 1944. jer je bio na pogrešnoj strani, Života, kome je Vlastimir spasao prst, poginuo je 1945. na Sremskom frontu. Da bi prikrivao braću, Vojimir je sve vreme drugog svetskog rata menjao stranu, pa je po potrebi bio i četnik i partizan. Jedini koji je odabrao pravu stranu i preživeo bio je Veselin, koji je godinama ratovao kao borac Druge proleterske brigade, a na Sutjesci je ranjen u nogu gelerima iste bombe od koje je Titu stradala ruka.

Poslednji komentari
  • Vasa Vreme: 05.07.2014 14:28h

    Svaka cast!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP