Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

HRANITELJKA U OČAJU:

"Nije dete stvar, jedno uzmeš,
drugo daš!"

Autor: LEA ZUBER | 25.01.2013 - 23:00:00h | Komentara: 5

Zorica Miljković, hraniteljka iz Iriga, pre mesec dana ostala je bez troje dece, a da je niko nije obavestio o tome, ni Centar za socijalni rad u Irigu, a ni iz Krupnja odakle su deca.

Dve devojčice, Dragana (9) i Sara (5), i njihov brat Vojislav (7) otišli su kod roditelja na slavu Sveti Nikola i još se nisu vratili, a njihova hraniteljka Zorica još ih čeka. Deca su, tvrdi ona, vraćena u bedu i nemaštinu.
- Pre četiri godine sam uzela dve devojčice i jednog dečaka, koji su rođeni brat i sestre, preko Centra za socijalni rad u Rumi. Deca nikada nisu bila kod lekara, nijednu vakcinu nisu primila, roditelja su bili alkoholičari, tukli su ih, maltretirali... Sara je imala pečate po glavi zbog loše higijene... - počinje svoju tužnu priču Zorica.

Zorica pored praznih kreveta...

Zorica pored praznih kreveta...

Deca su došla preko Centra za Socijalni rad Krupanj, a Zorica, koja ima starije dete koje živi odvojeno, bez razmišljanja ih je prihvatila i posvetila im svoj život.
- Svugde smo išli zajedno, kod lekara, jedno u predškolsko, drugo u školu, ceo dan mi je bio ispunjen njima. Sve dok nije došao 12. decembar prošle godine, kada su me iz Centra za socijalni rad pozvali i rekli da spakujem decu da idu kod roditelja na slavu - priča ona.

Igračke ostale kao podsetnik...

Igračke ostale kao podsetnik...

Međutim, sutradan se niko nije pojavio, a kada je pozvala Centar rekli su joj da je došlo do promene plana i da deca neće ni ići.

Dobićeš novu decu


U centru za Socijalni rad u Irigu potvrdili su nam da deca ostaju kod roditelja, da su se stekli uslovi i da ta porodica sada, pored njih troje, ima još dvoje dece.
- Mi smo dobili rešenja iz Krupnja da deca ostaju. Zorica je dobra hraniteljka i mi ćemo joj obezbediti novu decu čim se ukaže prilika - rekao je Milan Babić, direktor Centra za socijalni rad u Irigu.

- Odjednom, sutradan, roditelji su se pojavili na mojim vratima. Otac je samo jednom bio da vidi decu u poslednje četiri godine, a majka nijednom. Bez i jednog dokumenta su mi rekli da im spakujem par stvarčica i da ih vode na slavu. Nastala je vriska, dreka, deca nisu želela da idu, a najmlađa Sara, koja je imala dve godine kad je došla kod mene, nije ni znala kod koga ide. Tada im je radnica iz Centra rekla da će ih, ako ne budu plakali, vratiti kod „mame“, odnosno mene. I tako su sa suzama u očima otišli - prepričava Zorica.
Posle odlaska, Zorica je 25. decembra kontaktirala sa Draganom, rekla joj je da je uzela đačku knjižicu da je prošla sa prosekom 4,00 i da su je pozdravile drugarice. To je bio poslednji kontakt.
- Posle toga više nije bila dostupna, telefon je isključen. Kad sam nazvala Centar, rekli su mi da su kod roditelja i spustili mi slušalicu - plačući priča ova hraniteljka.
 

Mimo procedure

Socjalne politike kažu da Centar za socijalni rad mora da obavesti hranitelje ukoliko se radi na rehabilitaciji roditeljstva i ako postoji plan da se deca, koja se kod njih nalaze na porodičnom smeštaju, vrate svojim prirodnim roditeljima.
- Hranitelji moraju biti upoznati sa svim elementima. Ne može dete biti smešteno u sistem socijalne zaštite, pa sad danas ga uzmem, sutra ga vratim. Ta deca mogu da budu vraćena svojim pravim roditeljima, ali za to postoji procedura s kojom moraju biti upoznati i hranitelji - ističu u ministarstvu.

Poslednji komentari
  • marija Vreme: 25.01.2013 23:37h

    drzavo Srbijo,pljujem na te zbog ovakvih stvari pa jel tesko proveriti u kakvim su uslovima sada deca,da li su zlostavljana?????!!! ova zena je bila brizna prema njima,skolovala,negovala,gajila

  • elle Vreme: 26.01.2013 01:40h

    hoce li neko od nadleznih da reaguje i neka se objave imena zaposlenih koji su joj ovo uradili

  • Surovi Vreme: 26.01.2013 01:49h

    Da li vi gospođo čuvali tu decu kada ne bi dobijali 20 hiljada po detetu? Meni se sve čini da su krokodilske suze u pitanju. Čemu ova priča, deca su kod roditelja!

  • bogdanka Vreme: 26.01.2013 19:09h

    zorica im je sve kupovala volela ih i sve jim pruzala!ja sam joj komsinica i znam kako su oni emotivno vezani za nju i ona za njih!njoj netrebaju druga deca ona voli njih i nijedno drugo dete!

  • lela Vreme: 26.01.2013 19:31h

    Dali decu koja pamte glad, batine i prljavstinu treba vratiti opet na to mesto gde su to dozivljavali ili treba da zive normalnim zivotom punim ljubavi i paznje? Majka nije zena koja rodi decu i zlostavlja. Prava mama je ona koja ih othrani , skoluje,neguje i voli! A ta mama je Zorica! Ako ima i malo pravde u ovoj Srbiji tih troje dece ce odrastati uz Zoricu jer je ona jedina mama koju znaju !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP