Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALEKSANDAR GATALICA

NIN-ova nagrada
za "Veliki rat"

Autor: Ag | 14.01.2013 - 13:57:00h | Komentara: 0

Roman "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, u izdanju "Mono i Manjane", danas je osvojio NIN-ovu nagradu za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen 2012. godine, saopštio je žiri.

Aleksandar Gatalica NINova nagrada

Aleksandar Gatalica NINova nagrada | Foto: Nebojša Marković

U obrazloženju žirija navodi se da se Gatalicin roman izdvojio od ostalih po umetničkoj reviziji odnosa u Prvom svetskom ratu. Prateći sudbine stotina slavnih i anonimnih junaka i kombinujući fantastični sa dokumentacionim pristupom Aleksandar Gatalica je načinio ubedljivu sliku prelomnih događaja u svetskoj istoriji. Suprotstavljajući se lokalnom i tradicionalističkom pogledu na prošlost, Gatalica koristi istoriju kao živo poprište ljudskog iskustva, dugog propadanja i neugasle nade, navodi se u obrazloženju.
Žiri je radio u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov. Za "Veliki rat" glasali su Pavković, Aćimović Ivkov i Šop, dok su za roman Lasla Blaškovića "Posmrtna maska" glasali Gordić Petković i Vujičić.

Aleksandar Gatalica NINova nagrada

Aleksandar Gatalica dobitnik NINove nagrade | Foto: Nebojša Marković

Gatalica je novinarima rekao da je NINova nagrada za njega čast i dodao da je "Veliki rat" najvažniji roman koji je napisao. On je rekao i da ga raduje što je nagradu dobio sa tri a ne sa pet glasova "jer je to dobro za srpsku književnost".
U konkurenciji za prestižno priznanje bila su 164 romana, a u najuži izbor, pored Gatalice, uvršćeno je pet: "Zoja" Mire Otašević u izdanju "Geopoetike", "Veprovo srce" Draga Kekanovića u izdanju SKZ, roman Katarine Brajović "Štampar i Veronika" (Oktoih i Štampar Makarije), "Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Djerić (Rende) i delo Lasla Blaškovića "Posmrtna maska" (Arhipelag).
Novčana protivvrednost NIN-ove nagrade za roman godine je milion dinara a sponzor je kompanija Danube Foods Group. Svečano uručenje je u ponedeljak, 21. januara u Skupštini grada.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP