Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŽELJKO ILINČIĆ I NJEGOV BRAT JEDINI U SRBIJI PRAVE TRADICIONALNE LUKOVE

Nisam Robin Hud!

Autor: Biljana Nenković | 02.06.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Željko Ilinčić iz Lapova sa svojim bratom Milanom i još nekoliko entuzijasta pravi tradicionalne lukove i strele od drveta na način kako su se izrađivali desetinama hiljada godina unazad.

Željko Ilinčić

Željko Ilinčić

Njegova radionica je jedinstvena u Srbiji i jedna od desetak u svetu koja se bavi jednim od najstarijih zanata civilizacije. Zato i ne voli da ga zovu šumadijskim Robin Hudom, jer se strela pravila i upotrebljavala za opstanak mnogo pre nego što su nastale priče iz Šervudske šume.


Oživeli zaboravljenu veštinu

Oživeli zaboravljenu veštinu

Radionica se nalazi na obodu Lapova, na Starom brdu, pa je tako i nazvao svoju kolibu u kojoj nastaju lukovi i strele. Slučajno ili ne, ovo mesto po legendi važi za “razbojničku” lokaciju i nalazi se na zapadnoj strani ove varošice, u zemlji u kojoj je lov lukom i strelom još zabranjen.


- Priča o oživljavanju jedne zaboravljene veštine i davno umrlog zanata počela je pre desetak godina, kao hobi, a onda je sve preraslo u stil života. Izrađujemo ono pomoću čega su naši daleki preci opstajali u prirodi. Kažu da imamo genetsko sećanje. Muškarci verovatno na lov u šumi. Kod nekog to s godinama prođe, kod mene izgleda ne - kaže Željko, kome to sećanje pomaže da mu luk savršeno stoji u ruci, a strela pogađa tamo gde treba.

Radionica „Staro brdo“

Radionica „Staro brdo“

Svoju strast za drvenim lukovima i strelama, kojima daje prednost u odnosu na iste komade od karbona i fiberglasa, objašnjava magijom.


- Ne postoje dva ista čoveka, niti dva ista luka. A i iz ljudi i drveta pokušavate da izvučete ono najbolje. U tome je magija. Luk ili je odličan ili ide u ogrev. Ne postoji treće rešenje - dodaje Željko.

„Luk i strela ugrađeni su nam u genima“

„Luk i strela ugrađeni su nam u genima“

Lapovski lukar pravi svoje komade od drveta, koga u Srbiji ima u izobilju. Grab, jasen, bagrem, divlja trešnja, tisa. Proces je dug, od sečenja, sušenja, pa do grube i finalne obrade. Radionica “Staro brdo” postala je i član engleske Asocijacije za izradu tradicionalnih lukova. Savremeni lukovi imaju snagu do 100 funti. Drveni mogu da se urade da raspolažu dvostruko većom snagom.


Probijaju čelik debljine dva i po milimetara

Probijaju čelik debljine dva i po milimetara

- Tradicionalnim lukom i strelom možete da probijete čelik debljine dva i po milimetra. Napravili smo i strelište pored naše kolibe. Svako ovde može da dođe, da vidi kako i šta radimo, da se druži sa nama, proba kako mu leži luk i da li će probuditi u sebi iskon. Mi ovde komad drveta, sa svim njegovim mogućnostima i tajnama, pretvaramo u moćne posetioce iz prošlosti - kaže Željko.
 

Uz luk i strela


Strele Željko izrađuje od jasena i guščjeg pera. „Starinska strela sa čeličnim vrhom i guščjim perom deluje baš kao u vreme srednjovekovnih bojeva, kada je bila najveći neprijatelj oklopnika“, kaže Željko.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP